Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι ηγέτες της ΕΕ “θέλουν” ειρήνη, αλλά ετοιμάζονται για πόλεμο και στηρίζουν το “κράτος – δολοφόνο” του Ισραήλ

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας  η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ,  ανάμεσα στα συμπεράσματα που υιοθέτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρει..

Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας  η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ,  ανάμεσα στα συμπεράσματα που υιοθέτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», «ζητεί να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση» και «καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ «επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην περιφερειακή σταθερότητα» και δηλώνει ότι «θα λάβει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Ιράν, ιδίως σε σχέση με τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους».

Είναι τέτοια η υποκρισία τους όπου όλα αυτά τα λένε ενώ  το κράτος – σφαγέας δολοφονεί και εξολοθρεύσει κατά κυριολεξία τον Παλαιστινιακό λαό με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να επιδίδονται σε ανέξοδες εκκλήσεις για “περιορισμό του ανθρωπιστικού κόστους”. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι «οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε». Για την Παλαιστίνη ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και παροχή πλήρους, ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους που την έχουν ανάγκη».  

 

“Μπροστάρης” ο Κ. Μητσοτάκης

 

Συν τοις άλλοις,   βρίσκεται σε πλήρη  εξέλιξη η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ με την αποστολή πολεμικών φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα – ανάμεσά τους η ελληνική φρεγάτα Ύδρα – παίζοντας έτσι ρόλο στη σύγκρουση και στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Παρ΄ όλα αυτά «η ΕΕ παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη συμβολή στην αποκλιμάκωση και στην ασφάλεια στην περιοχή»,

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να αρχίσει πρέπει να εργάζεται για το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της». Στο πλαίσιο της συζήτησης για την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, είπε ότι «είναι καιρός για την ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια. Επειδή διακυβεύονται πολλά, η ελευθερία και η ευημερία μας εξαρτώνται από την ασφάλειά μας και πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας με αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας».

Άλλωστε, ρόλο φάνηκε ότι επιθυμεί να διαδραματίσει η ΕΕ και στις εξελίξεις στον Λίβανο, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους προκειμένου «να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ιδίως στον Λίβανο». Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ «παραμένει προσηλωμένη στη σταθερότητα του Λιβάνου, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της υποστήριξης στις ένοπλες δυνάμεις του».

«Μπροστάρης»  ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δήλωση του προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί θα συζητηθεί η κατάσταση, που επικρατεί στο Λίβανο, μία χώρα, που βρίσκεται κι αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προφανώς η κατάσταση στο Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο γιατί έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από το Λίβανο στην Κύπρο».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Κ. Μητσοτάκης, ευθυγραμμισμένος με την πολιτική στήριξης του Ισραήλ και την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σημείωσε ότι «την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης, που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης».

Ακόμα, τη Σύνοδο απασχόλησαν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Ενώ για το Κυπριακό, υποκριτικά δηλώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο».

Βέβαια το περιβόητο «κεκτημένο» ανέχεται χωρίς πρόβλημα μια ευρωπαϊκή χώρα να τελεί υπό κατοχή το μισό της μέρος επί 50 χρόνια, ενώ πλέον τα σχέδια για την οριστική διχοτόμηση από ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ είναι πιο ορατά από ποτέ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις