Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας στις διεκδικήσεις του δήμου Πάτρας

Παρέμβαση έκανε ο Μιχάλης Αναστασίου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, στην παρουσίαση της Ερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ,..

Παρέμβαση έκανε ο Μιχάλης Αναστασίου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, στην παρουσίαση της Ερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο».

Παρατίθεται η παρέμβασή του:

«Η σημερινή εκδήλωση, οι εισηγήσεις, αλλά και οι παρεμβάσεις βοηθούν τον καθέναν από μας στην ενίσχυση των διεκδικήσεων για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, που μας απασχολούν όλους από διαφορετικά μετερίζια, έχουν όμως κοινή ρίζα ως προς το πρόβλημα και τις ελλείψεις.

Η Αγωνιστική Δημοτική Αρχή της Πάτρας επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει για τις ελλείψεις και την ανυπαρξία μέτρων στα ζητήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, καλώντας παράλληλα τον λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Αποτελούν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

Η δασοπροστασία αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ, πετάει το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης”, και με νόμο πλέον, μέσω της Κοινής Απόφασης Υπουργών της κυβέρνησης, αφού  μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…”

Δηλαδή και θα καείς και θα πληρώσεις πρόστιμο.

Στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται “…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν… για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…”.  Έτσι η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε δήμο. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες οι δήμοι την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση και το προσωπικό συνεχώς μειώνονται.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης ο Δήμος της Πάτρας προσπαθεί να ανταποκριθεί στα βάρη που του έχουν μεταφερθεί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αθροιστικά και δεκάδες άλλες αρμοδιότητες που έχουν μετακυλίσει στους δήμους, λαμβάνοντας υπόψιν και την έλλειψη σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Δήμο Πατρέων το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει 2 μόνιμους εργαζόμενους, για μια έκταση 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μόλις 17 μόνιμους εργαζόμενους στον τομέα πρασίνου για αποψίλωση.

Ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου. Πραγματοποιείται καθαρισμός χώρων συγκέντρωσης εύφλεκτων υλικών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού τρίμηνης διάρκειας για τις ανάγκες πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, ενώ επεμβαίνουμε με μηχανήματα του δήμου σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάστασή τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα και τέλος από τη ΔΕΥΑΠ επισκευάζονται και τοποθετούνται νέα υδροστόμια.

Σημαντικό κεφάλαιο του σχεδιασμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών από την πλευρά του δήμου αποτελεί η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Εθελοντικούς Συλλόγους Δασοπροστασίας, με τα Τοπικά Συμβούλια και τις ομάδες πυροπροστασίας κατά περιοχή, για την περιφρούρηση των επικίνδυνων περιοχών.

Πέρα όμως από τον σχεδιασμό και την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι σε τοπικό επίπεδο στην πρόληψη, οφείλουμε να αναφερθούμε σε ορισμένα στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η Τοπική Διοίκηση, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί πάνω από 200 αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση δήμων και Περιφερειών, που χαρατσώνουν με τα ανταποδοτικά τέλη τον λαό, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις με τις πλάτες της ΚΕΔΕ να προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους.

Η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κλπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, της Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό “βάρος” στον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στον δήμο μας για τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας αφορά το “εξωφρενικό’ ποσό των 152.000 ευρώ φέτος από 130.000 ευρώ μέχρι πέρυσι, όταν ο δήμος μας για την αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ μόνο για την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, διάνοιξη και καθαρισμό κοινοτικών – αγροτικών οδών.

Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να συνοδεύονται, τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές από την κυβέρνηση και το υπουργείο στις δημοτικές αρχές.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες, γιατί λένε δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται, κυριολεκτικά, δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μ’ αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές ανάγκες της Αντιπυρικής Προστασίας. Μάλιστα επιδεινώνονται μετά την εφαρμογή του νέου αντιπεριβαλλοντικού νόμου όπου παραδίδονται βουνά και δάση, στο πλαίσιο της “πράσινης ανάπτυξης”, που ουδεμία σχέση έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, εκτός αν θεωρήσουμε προστασία του περιβάλλοντος την παραχώρηση κάθε βουνοκορφής και δάσους σε επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Ενώ επιδεινώνονται περαιτέρω και με τον το ν.4662/2020 που προωθεί την παραχώρηση τομέων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και η εμπλοκή ΜΚΟ, ενώ οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας τίθενται στη διάθεση του ΝΑΤΟ εξυπηρετώντας βέβαια όχι τις ανάγκες του λαού αλλά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.

Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση όλων των παρακρατηθέντων, που μόνο για την Πάτρα φτάνουν τα 67 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα 24 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης και τα 152 χιλ. ευρώ που αποδίδονται στον δήμο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό των απαιτούμενων δαπανών. Απαιτούμε να εξασφαλιστεί από τα αρμόδια υπουργεία η στελέχωση των δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους με προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού – εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν αποτελεί νομοτέλεια να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον χειμώνα.

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της κλιματικής κρίσης και της “πράσινης μετάβασης”, που προωθούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την προστασία των δασών, ούτε την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών. Η οργή και η αγανάκτηση για την ανυπαρξία μέτρων πυροπροστασίας και συνολικά μέτρων και υποδομών που αφορούν την προστασία του λαού να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό. Με Κεντρικό Σχεδιασμό και τη γη να αποτελεί λαϊκή περιουσία, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, μπορούμε ουσιαστικά και ανεπίστρεπτα να προστατευτούμε, να μην τρέμει η ψυχή μας στην πρώτη σπίθα, στην πρώτη νεροποντή.

Μπορεί ο λαός μας να βγει κερδισμένος και σε αυτές τις συνθήκες, να μετράει νίκες, να αποσπάει κατακτήσεις και στον τομέα αυτό, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και διεκδικώντας όσα δικαιούμαστε και μας στερούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο. Στις μεγάλες πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, ο λαός αποδείχθηκε ότι μπορεί να σώσει τον λαό και μπορεί ακόμα περισσότερα βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, στέλνουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας, δυναμώνουμε το ΚΚΕ!». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις