Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάτρα: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» το μήνυμα υγειονομικών και εργαζομένων ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία 

Την πλήρη αντίθεσή τους στην κατηγοριοποίηση της Υγείας σε όσους έχουν να πληρώσουν και σε όσους δεν έχουν εξέφρασαν με..

Την πλήρη αντίθεσή τους στην κατηγοριοποίηση της Υγείας σε όσους έχουν να πληρώσουν και σε όσους δεν έχουν εξέφρασαν με δυναμική, μαχητική κινητοποίησή τους στο ΠΓΝΠ του Ρίου, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (ημέρα «έναρξης» των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) από κοινού με τα Σωματεία εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίου, «Αγ. Ανδρέας»), το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και φορείς.

Από την ΕΙΝΑ και τα σωματεία εργαζομένων στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. – 3 μ.μ.), με τους υγειονομικούς να τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν το αίσχος που υλοποιεί η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό τα νοσηλευτικά ιδρύματα και συνολικά να στηρίξει με τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και εξοπλισμό το δημόσιο τομέα Υγείας.

Στην πύλη μπροστά από το Νοσοκομείο, το «παρών» εκτός από τους υγειονομικούς, έδωσαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, συνταξιούχοι, φοιτητές, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και Δημοτική Αρχή Πάτρας με αντιπροσωπεία της.

Μπροστά οι ανάγκες μας

 

«Δώστε λεφτά για την υγεία, κάτω τα χέρια απ’ τα νοσοκομεία» και «Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά.

Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο από τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όσο και από τους φορείς, έγινε κάλεσμα στο προσωπικό των νοσοκομείων να μην δεχθούν τη συμμετοχή τους στη νομιμοποίηση στο “φακελάκι” και να αντιπαλέψουν τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, όπως επίσης, στα λαϊκά στρώματα, να μην δεχθούν στη συνείδησή τους ότι πρέπει να πληρώνουν για να έχουν υγεία.

Μάλιστα, από την εργαζόμενη στα χειρουργεία του ΠΓΝΠ του Ρίου και μέλος του ΔΣ του σωματείου Εργαζομένων, Παρασκευή Ντάσκα, καταγγέλθηκε ότι την ώρα που στο χώρο παραμένουν κλειστά χειρουργικά κρεβάτια και στο προσωπικό οφείλονται άδειες και ρεπό ακόμη και από το 2021, λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση με τα επί πληρωμή χειρουργεία τα απογεύματα.

Την πλήρη αντίθεση της δημοτικής Αρχής, σε αυτές τις εξελίξεις, εξέφρασε στο χαιρετισμό της και η αντιδήμαρχος Υγείας Β. Σαμούρη, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου ΠάτραςΔημήτρη Μαρμούτα, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, να σημειώνει:

«Πρόοδος δεν είναι, όπως θέλουν να μας εμφανίσουν, το να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, ούτε η διαλογή ασθενών με βάση αυτή, ούτε το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που υπερασπίζονται όλοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πρόοδος είναι, οι καθολικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε μια εποχή που η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τεράστια ανάπτυξη και έχουν απογειώσει τις δυνατότητες όχι μόνο τις θεραπείας αλλά και της πρόληψης».

Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των δημοσίων δομών Υγείας από την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδοτήσεων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει σήμερα να φωνάξουμε ένα μεγάλο ως εδώ στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Τιμοκατάλογο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών δεν δεχόμαστε να βάλουμε»”.

Παράλληλα τόνισε και για τους θιασώτες της ΕΕ και των μέτρων που αυτή λαμβάνει από κοινού με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της:

«Λύση δεν αποτελούν και οι έμμεσες πληρωμές όπως προτάσσουν κυβερνητικοί συνδικαλιστές στο χώρο της υγείας μέσω ταμείων –ΕΟΠΥΥ, μιας και θα επιφορτίσει με νέους έμμεσους φόρους τους ασθενείς, ούτε και η κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν τελικά γίνει κι αυτό.

Η ΕΕ μπορεί, λοιπόν, και να «κεράσει» τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία για να εδραιωθεί στον λαό η αντίληψη της Υγείας – εμπόρευμα, για να νομιμοποιηθεί το «φακελάκι», αλλά ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δώσει για να ανοίξει έστω μία χειρουργική αίθουσα ή ένα κρεβάτι ανάνηψης, για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό».

Κάλεσε, επιπλέον, σε συνέχεια της πάλης για μόνιμες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες με γενναία αύξηση των μισθών και άνοιγμα όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, ως τα μόνα ρεαλιστικά και αναγκαία σήμερα, μέτρα. Νωρίτερα από την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε πλατιά εξόρμηση στους χώρους του ΠΓΝΠ του Ρίου από την ΕΙΝΑ, με ανταπόκριση στα καλέσματά της και στους ασθενείς και συνοδούς. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις