Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και τη ΕΕ ζητάνε “επενδύσεις” για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Πιέσεις για να εκπονηθεί γρήγορα ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ζητούν χώρες-μέλη της ΕΕ,..

Πιέσεις για να εκπονηθεί γρήγορα ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ζητούν χώρες-μέλη της ΕΕ, που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζονται η συζήτηση και η «ανησυχία» για τα οπλοστάσια των κρατών του ΝΑΤΟ, που «αδειάζουν» στην Ουκρανία, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκέμβρη, «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο … καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει σύντομα μια πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πρόγραμμα στον τομέα της Άμυνας ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας και του βιομηχανικού τομέα, περιλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Αν και είναι πιθανό να υπάρξουν προσαρμογές στο τελικό κείμενο, είναι ξεκάθαρο ότι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πιέσουν επίσης την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν στρατιωτικά κενά και να συντονίσουν κοινές αμυντικές προμήθειες, ιδιαίτερα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε υλικά, τα οποία έχουν διαθέσει για να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει 40 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

 

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η ανησυχία μέσα στο ΝΑΤΟ, εάν τα κράτη-μέλη αντέχουν να συνεχίσουν τη ροή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο.

Η ποσότητα του πυροβολικού που χρησιμοποιείται είναι συγκλονιστική, λένε αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στους «New York Times». Το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή του Ντονμπάς οι Ουκρανοί εκτόξευαν 6.000 έως 7.000 βολές πυροβολικού κάθε μέρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, και οι Ρώσοι εκτόξευαν 40.000 έως 50.000 τη μέρα. Ως μέτρο σύγκρισης, οι ΗΠΑ παράγουν 15.000 βλήματα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται σε επεξεργασία σχέδια για ενίσχυση των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών και αύξηση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, παραγωγή με περισσότερες βάρδιες εργαζομένων και ανακαίνιση παλαιότερων γραμμών παραγωγής. Αναφέρεται ακόμα ότι γίνονται συζητήσεις σχετικά με την επένδυση του ΝΑΤΟ σε παλιά εργοστάσια σε ΤσεχίαΣλοβακία και Βουλγαρία για την επανεκκίνηση της κατασκευής οβίδων σοβιετικού διαμετρήματος, 152 mm και 122 mm, για το πυροβολικό της Ουκρανίας.

Συνολικά οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 40 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σχεδόν όσο ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας. Οι μικρότερες χώρες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, είπε άλλος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, με τα 20 από τα 30 μέλη του να «εξαντλούνται αρκετά», αλλά τα υπόλοιπα 10 να μπορούν ακόμα να προσφέρουν περισσότερα, ειδικά η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις