Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Να αποκατασταθεί τώρα η πλήρης λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις στο εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας, που δεν διστάζει να βάζει στο ζύγι του «κόστους..

Τους κινδύνους από τις τεράστιες ελλείψεις στο εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας, που δεν διστάζει να βάζει στο ζύγι του «κόστους – οφέλους» την υγεία και τη ζωή ακόμα και μικρών παιδιών, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο η περίπτωση του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Το συγκεκριμένο τμήμα λειτούργησε το 2016 υποστελεχωμένο εξαρχής, με τη μετακίνηση γιατρού από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (έμεινε για 2 χρόνια) και δύο επικουρικούς γιατρούς. Η σημασία του είναι μεγάλη, καθώς καλύπτει τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού σε εξετάσεις της κλασικής πυρηνικής ιατρικής, όπως και τις εξετάσεις PET/CT.

Το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι ταυτόχρονα το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να καλύψει θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο για διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς σε παιδιά και εφήβους, καθώς και θεραπείες για ανθεκτικό νευροβλάστωμα, οι οποίες μέχρι και το 2017 γίνονταν στην Ελβετία.

Η υποστελέχωσή του όμως από την πρώτη μέρα λειτουργίας του υπονομεύει τον σπουδαίο ρόλο που μπορεί να παίξει στην αντιμετώπιση κρίσιμων ιατρικών περιστατικών. Από το 2016 υπήρξαν διαστήματα όπου ένας και μόνο γιατρός έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες των διαγνωστικών εξετάσεων και τις θεραπείες, καθώς ο δεύτερος βρισκόταν σε στάδιο απόλυσης ή επαναπρόσληψης!

Ετσι, η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίστηκε στον προσωπικό αγώνα και τις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, που εργάστηκαν και εργάζονται πέραν του ωραρίου τους ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ή τις αργίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού που προσλήφθηκε στο νεοσύστατο Εργαστήριο το 2016, με ετήσια σύμβαση, η οποία ανανεώθηκε τα δύο πρώτα χρόνια μέσω ΕΣΠΑ. Οπως μας λέει η ίδια, τις επόμενες χρονιές «με απέλυαν, ξανάμπαινα στις λίστες των επικουρικών και βάσει των προσόντων μου με ξαναπροσλάμβαναν. Από τον Μάη του 2019 ήμουν με συμβάσεις που ανανεώνονταν κατά την περίοδο της Covid. Δεν είμαι ούτε σπάνια ούτε μοναδική. Απέκτησα μια εμπειρία στο ΕΣΥ, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το δημόσιο σύστημα Υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού».

Περιγράφοντας τις συνθήκες δουλειάς, δείγμα των τεράστιων αναγκών που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Εργαστήριο, λέει στον «Ριζοσπάστη» ότι το ωράριο, οι άδειες και τα ρεπό ήταν άγνωστες λέξεις, αφού ως γιατρός ήταν διαθέσιμη πάντα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που έμενε στο νοσοκομείο 4 – 5 μέρες μαζί με το παιδί – ασθενή, επειδή δεν υπήρχε αντικαταστάτης.

Με την πρόσληψή της στο Λαϊκό Νοσοκομείο, πριν από λίγο καιρό, το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του «Αγία Σοφία» ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί. Ετσι, έμειναν στον «αέρα» οικογένειες που ζουν βασανιστικά την αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού τους, περιμένοντας να κάνουν την προβλεπόμενη θεραπεία.

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, συνολικότερα στην Υγεία, όπου η ζωή ακόμα και μικρών παιδιών παίζεται «κορόνα – γράμματα», στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, από τη λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων».

Την ίδια ώρα, η πίεση που βιώνουν οι γονείς να βρουν διέξοδο για το παιδί τους, κάνει τον ιδιωτικό τομέα να φαντάζει ως η μόνη διέξοδος, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τέτοιων κρίσιμων τομέων της Υγείας, που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Εργαστήριο παραμένει όλα αυτά τα χρόνια εκτός του οργανογράμματος του νοσοκομείου (!) ενώ κενή παραμένει και η οργανική θέση Πυρηνικής Ιατρικής στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να προσληφθεί γιατρός.

Πηγή: rizospastis.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις