Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποψιλώνονται τα Ογκολογικά Τμήματα των νοσοκομείων της Πάτρας – Αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών

Τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές, αντί για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία, προχωρά σε..

Τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ που υλοποιώντας τις κυβερνητικές εντολές, αντί για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία, προχωρά σε μετακινήσεις – «μπαλώματα» για να καλύψει οξυμένες ανάγκες και προβλήματα, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καταγγέλλει η ΕΙΝ Αχαΐας.

Αφορμή στάθηκε άλλο ένα περιστατικό αναγκαστικής μετακίνησης γιατρού, αυτή τη φορά για την κάλυψη του Ογκολογικού Τμήματος του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας», με γιατρό από το ΠΓΝΠ του Ρίου, που σημειώνεται, μάλιστα, λίγες μόνο μέρες μετά την αναστολή λειτουργίας του βηματοδοτικού κέντρου του πρώτου (!), συνεχίζοντας την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας.

«Κατά την προσφιλή της τακτική επέλεξε για άλλη μια φορά να στείλει εντολή μετακίνησης σε συνάδελφο ογκολόγο (το μόνο που υπηρετεί αυτή τη στιγμή με μόνιμες σχέσεις εργασίας) από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να καλύψει τα αντίστοιχα κενά του ΓΝ Πατρών, τη στιγμή που τα ογκολογικά τμήματα και των δύο νοσοκομείων λειτουργούν σε ρυθμούς εντατικοποιημένους με λιγοστό προσωπικό», τονίζει η ΕΙΝΑ, που δίνοντας και την εικόνα της κατάστασης, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την Ένωση, «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πραγματοποιούνται περίπου 400 τακτικά ογκολογικά ραντεβού και 1.000 ημερήσιες θεραπείες το μήνα, με κάθε ιατρό να εξετάζει περίπου 40 ασθενείς τη μέρα οι οποίοι έρχονται από όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά». 

Προσθέτει πως «η εξέλιξη υποβαθμίζει περαιτέρω το επίπεδο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών για ένα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού, αυτό των ογκολογικών ασθενών, που ήδη υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία είτε λαμβάνοντας χημειοθεραπεία σε αναξιοπρεπείς συνθήκες (5 ασθενείς σε δίκλινο δωμάτιο) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είτε περιμένοντας στην ουρά για ένα ογκολογικό ραντεβού, συνεδρίες ακτινοθεραπείας ή διαγνωστικές εξετάσεις» και «εντατικοποιεί περισσότερο τις συνθήκες εργασίας για το λοιπό προσωπικό που ήδη ήταν στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης».

Υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει να αναρωτιόνται 6η ΥΠΕ και υπουργείο, γιατί υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ένωση, σημειώνει: «Οι εμβαλωματικές αυτές λύσεις όχι μόνο δεν λύνουν αλλά οξύνουν τα προβλήματα και αυτό αναδεικνύεται καθημερινά με τις “έκτακτες” μετακινήσεις παθολόγων στα νοσοκομεία του Πύργου και του Αιγίου να έχουν γίνει καθεστώς σε μια γενικότερη εικόνα υποβάθμισης του ΕΣΥ, ώστε να έρθει σαν ώριμο φρούτο η εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με τους ασθενείς να ωθούνται είτε σε τεράστιες λίστες αναμονής ή στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο βέβαια».

Η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στους ήδη απαρχαιωμένους οργανισμούς λειτουργίας και των Νοσοκομείων και της Πάτρας. Πάνω σε αυτή τη βάση το υπουργείο δεν προκηρύσσει καν τις αναγκαίες θέσεις για πρόσληψη γιατρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Ογκολογικό Τμήμα στο ΠΝΓΠ του Ρίου όπου προκήρυξε μόλις δύο θέσεις, ενώ ενδιαφέρον έδειξαν τέσσερις γιατροί και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Επίσης, για το ίδιο τμήμα στο ΓΝ «Άγιος Ανδρέας», έχει απομείνει μόλις ένας μόνιμος ογκολόγος και ένας επικουρικός παθολόγος, με την ΕΙΝΑ, να απαιτεί εδώ και τώρα να σταματήσει το αίσχος των μετακινήσεων ιατρών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις