Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λάρισα: Εκρηκτική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο

Tην ώρα που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των..

Tην ώρα που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), το πρωί της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου, αναδείχτηκαν χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμφιθέατρο που δόθηκε η συνέντευξη χρησιμοποιείται πια ως γραφείο των ιατρών του ΓΝΛ, λόγω έλλειψης χώρων.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΚΥΛ κάλεσαν τους συναδέλφους τους, μαζί με το λαό, «να δυναμώσουν τον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, για δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα». Σε αυτά τα πλαίσια τόνισαν πως «απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα όπως, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία». 

Ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Tέταρτο κύμα, τέταρτη ήττα με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει τη δικιά της ατομική ευθύνη των χιλιάδων νεκρών. Πολεμάμε χωρίς όπλα με σχέδιο τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

  • 1η αντίφαση: Δύο χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες, στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτίρια, όπως η Αρωγή, 1.300 γιατροί στο Νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και η μάχη δίνεται σε ένα κτίριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο, με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί.
  • 2η αντίφαση: Στο 4ο κύμα της πανδημίας, ο υπουργός ανακοινώνει ότι θα επιτάξει ιδιώτες γιατρούς, γιατί κανείς δεν έρχεται με την αμοιβή των 4.500 ευρώ τον μήνα. Στο ΕΣΥ, οι γιατροί εργάζονται με λιγότερο από τα μισά, σε άθλιες συνθήκες, ενώ αποδεικνύεται το ψέμα των υποτιθέμενων προσλήψεων». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην Παθολογική Κλινική του, που «οκτώ Παθολόγοι αντιμετωπίζουν το 50% του όγκου νοσηλειών της πανδημίας σε ένα μεγάλο νομό», στη ΜΕΘ που υπάρχουν έξι εντατικολόγοι για 16 – 18 κρεβάτια, στο Αναισθησιολογικό που εφτά αναισθησιολόγοι αντιμετωπίζουν χιλιάδες χειρουργεία και καθημερινές διακομιδές μέχρι και την Πάτρα. Στην Παιδοχειρουργική υπάρχουν «τρεις παιδοχειρουργοί για όλη την 5η ΥΠΕ με κλειστή την κλινική τους γιατί μετατράπηκε σε covid», στο Ογκολογικό «δύο ογκολόγοι για αμέτρητα περιστατικά», στην καρδιολογική «έξι καρδιολόγοι για όλο τον νομό», κ.ά. 

Το Νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να πάρει ρεπό και έχει εξουθενωθεί. «Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών. Άρση των αναστολών, ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενημέρωσης», ανέφερε.

Τα Κέντρα Υγείας, πρόσθεσε, «θα πρέπει να ενισχυθούν για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία τη στιγμή που καταρρέουν λόγω και της αυξημένης προσέλευσης που έχουν και όχι να μεταφερθούν οι γιατροί τους στα Νοσοκομεία». 

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «το Νοσοκομείο μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε covid Νοσοκομείο, όχι γιατί δεν θέλουμε να εργαστούμε, κάτι που σε όλες τις φάσεις της πανδημίας το κάναμε με αυτοθυσία και το πληρώσαμε με νεκρούς και σωματική και ψυχική κατάρρευση, αλλά γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η θνητότητα σε covid και μη covid περιστατικά».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Αθανασιάδης, διευθυντής του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), επισήμανε πως φέτος είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» με τον περσινό Νοέμβρη. 

Υπογράμμισε ακόμη πως οι κινητοποιήσεις της ΕΙΝΚΥΛ απέτρεψαν τα σχέδια «της πλήρους και παρατεταμένης μετατροπής του νοσοκομείου σε covid, παρά την εφαρμογή ενός επικίνδυνου και επισφαλούς υβριδικού πρωτοτύπου λειτουργίας» με γενική εφημέρευση χωρίς κλίνες και χειρουργικές αίθουσες, κάπως σαν Κέντρο εφημερίας για όλα τα περιστατικά και εισαγωγή μόνον των covid, δηλαδή «μία άκρως επικίνδυνη, καινοφανής και επισφαλής διαδικασία». 

Στηλίτευσε ακόμη την «κυνική εμμονή» της κυβέρνησης στο λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», παρά την ακραία υγειονομική κρίση και την αποτυχία της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, οι αλλαγές που δρομολογούνται «αφορούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος, μείωση της συμμετοχής του κράτους στο ελάχιστο (περίπου 20%) στη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με στόχο την εξώθηση των νοσοκομείων σε λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους – οφέλους και προοπτική υπαγωγής με αρχή την ΠΦΥ στην Περιφερειακή Διοίκηση χωρίς πόρους με αυτοχρηματοδότηση». 

Ο Λάμπρος Καραγεώργος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και μέλος της ΕΙΝΚΥΛ, ανέδειξε το κτιριακό πρόβλημα του ΓΝΛ που είναι, όπως είπε, διαχρονικό.

Τέλος, ο διευθυντής των ΤΕΠ Δημήτρης Μπαμπαλής τόνισε ότι «δεν μπορεί το ΓΝΛ με τις δυνάμεις που έχει να γίνει πάλι ο κύριος άξονας που θα σηκώσει το βάρος των covid περιστατικών. Το 4ο κύμα είναι σφοδρό και με ανοιχτά τα πάντα υπάρχουν και άλλα σοβαρά περιστατικά όπως τροχαία που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στα επείγοντα, οπότε η επιβάρυνση είναι τρομακτική. Είμαστε 100% σε πληρότητα σε covid και μη covid περιστατικά. Τρομάζουμε στα επείγοντα ότι θα έχουμε ασθενείς covid που δεν θα ξέρουμε πού να τους πάμε».  Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις