Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι και φορείς στην απεξάρτηση: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-ταφόπλακα!

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης και παραδίδει το σύνθετο κομμάτι της απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την κερδοφορία του για έναν ακόμη ανθρώπινο πόνο.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης και παραδίδει το σύνθετο κομμάτι της απεξάρτησης στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την κερδοφορία του για έναν ακόμη ανθρώπινο πόνο. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση Σωματείων εργαζομένων στο χώρο της απεξάρτησης, Συλλόγων Γονέων και Φίλων απ’ άκρη σε άκρη της χώρας, όπως εκφράστηκε την Παρασκευή το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου – συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Συντονίζουν τη δράση τους και με κοινό βηματισμό διατυπώνουν επιστημονικό αντίλογο βασισμένο στη γνώση και την εμπειρία δεκαετιών σε ανοιχτό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας, υλοποιώντας την πρόταση του Συλλόγου οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους».

«Η απεξάρτηση αφορά τα παιδιά μας, την κοινωνία. Είναι μέγιστο πρόβλημα και δεν μπορεί να αγνοούνται οι οικογένειες, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Για τον λόγο αυτόν αποφασίσαμε να καλέσουμε σε ανοιχτό συνέδριο – με όλους, για όλους όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις. Κάτι που θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο», είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονεών και Φίλων «Διάπλους» Δημήτρης Σαρακινός και κάλεσε «όλο τον κόσμο» να ενωθεί με την προσπάθεια τους ωστε «να γλιτώσουμε ο,τι μπορούμε».

«Ο σκοπός για εμάς, σαν γονείς είναι περισσότερο από ιερός. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαρίσουμε ποτέ και σε κανέναν τις ζωές των παιδιών μας. Την προσπάθεια που εχουν κάνει τα παιδιά μας κι εμείς για να απεξαρτηρθούν, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν οι νέοι γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους σε προγράμματα απεξάρτησης. Η αγωνία μας είναι τεράστια», είπε ο Παντελής Ξυπολητάς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, καλώντας όλους να υπογράψουν το ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που έχει αναρτήσει η Ομοσπονδία, ενώ υπενθύμισε το γεγονός ότι η  δημιουργία της Ομοσπονδίας είχε στόχο την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ για να βρεθεί ένα μήνα μετά το πρώτο συνέδριο της να υπερασπίζεται όλα τα προγράμματα.

Ο  Στέλιος Γκιουζέπας, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΑΡΓΩ σημείωσε τα προβλήματα που φέρνει το σχέδιο νόμου, καθώς μετατρέπονται υπηρεσίες σε νοσοκομεία για παράδειγμα του ΕΣΥ, σε ιδιωτικά πρόσωπα και εντάσσονται σε ΝΠΙΔ, ενώ ρητά αναφέρεται η πριμοδότηση των ιδιωτών.

Αποδομώντας το αντιδραστικό περίβλημα του νομοσχεδίου ο επιστημονικά υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους» Ηλίας Μιχαλαρέας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η απεξάρτηση δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, αλλά όλης της κοινωνίας. Η απεξάρτηση είναι μια επαναστατική πράξη. Το δίκτυο παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με αυτό το νομοσχέδιο υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου, των παιδιών μας. Δεν μπορείς να τα θεωρείς ξεγραμμενες υποθέσεις και κόστος, ποτέ δεν ήταν. Ταυτόχρονα συρρικνώνει, διαλύει, συγχωνεύει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ – εκλεγμένος από τη βάση του προγράμματος – Μπ. Πουλόπουλος υπογράμμισε πως «καταργείται η συνέχιση της θεραπείας, προωθούνται η φαρμακευτική καταστολή και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών που προωθούν την υποκατάσταση. Καταργούνται όλα τα προγράμματα. Αυτά είναι τα συστατικά του επιτελικού κράτους: Φαρμακευτική μια αστυνομική καταστολή».

«Ο χώρος της απεξάρτησης θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οι πρώτοι που θα το πληρώσουν είναι οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. Όσοι έχουν λεφτά θα πηγαίνουν στους ιδιώτες όσοι δεν έχουν. Θα πεθαίνουν στις πιάτσες» σημείωσε μεταξύ άλλων η Κ. Μάτσα, πρώην διευθύντρια 18 ΆΝΩ.

Έντονη ήταν και η ανησυχία για το μέλλον της πρόληψης, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Γ. Βυθουλκας «ακολουθείται η θεωρία του κόστους οφέλους, όπου κυριαρχεί η λογική της συντήρησης ως πιο συμφέρουσα, αφού απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με λιγότερους πόρους. Στο νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 61 με το οποίο εξασφαλίζεται η ύπαρξη και η λειτουργία των κέντρων πρόληψης. Τα κέντρα πρόληψης μένουν μετέωρα μέχρι το 2027 και μετά το 2027 δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και το κάθε κέντρο πρόληψης θα πρέπει να αναζητά χρηματοδότηση από δήμους, ΕΣΠΑ, ιδιώτες».

Την ανάλογη πορεία της δημόσιας ψυχικής υγείας προς την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση ξεδίπλωσε ο Σταύρος Καλαρίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί. Σημείωσε ότι το 26% του συνόλου των αναγκαστικών εισαγωγών προέρχονταν από την Πελοπόννησο καθώς υπάρχει έλλειψη ψυχιατρικών κλινικών. «Θα διαλύσουν οτιδήποτε δημόσιο και δωρεάν έχει απομείνει, αφήνοντας ρημαγμένες δομές για τους απόκληρους, και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων ή με άμεσες πληρωμές».

Το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στο χώρο της απεξάρτησης, συλλόγων γονέων κ.α.

Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες και ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού τους στις 30 Νοέμβρη στην απεργιακή συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις