Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιάννενα: Αψήφισαν την τρομοκρατία και προχώρησαν σε στάση εργασίας οι εργάτες στο «Ζαγόρι»

Αψήφισαν μαζικά την εργοδοτική τρομοκρατία και βγήκαν μαζικά έξω από τις πύλες των εργοστασίων οι εργάτες στο «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, υλοποιώντας την απόφαση..

Αψήφισαν μαζικά την εργοδοτική τρομοκρατία και βγήκαν μαζικά έξω από τις πύλες των εργοστασίων οι εργάτες στο «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, υλοποιώντας την απόφαση που έλαβαν την Καθαρά Δευτέρα στη γενική συνέλευση του σωματίου τους για κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις τους μισθούς τριετίες επιδόματα και ανθρώπινα ωράρια.

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται σήμερα πρώτη ημέρα εφαρμογής των τεσσάρων βαρδιών που επιδιώκει παρανόμως οι εργοδοσία να επιβάλλει στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με αυτό καταργείται στην πράξη το πενθήμερο, οκτάωρο, 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση και επιβάλλονται 7 ημέρες αδιάλειπτης εργασίας πού εναλλάσσονται από 2 ημέρες ρεπό.

Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει κύμα τρομοκρατίας όπως κατήγγειλε ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου «Χήτος ΑΕΒΕ» ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργάτες είναι μία γροθιά.

 

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία επιδίωξε να διαμορφωθεί κλίμα τρομοκρατίας, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τον πρόεδρο ακόμη και με γραπτά μηνύματα που του έστελνε αξιώνοντας την διάλυση του σωματείου και την παραίτηση των εργατών από τις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα από το πρωί επιδίωξαν να αποτρέψουν τον πρόεδρο του σωματείου να απευθυνθεί στους εργαζόμενους, να τους ενημερώσει για τη στάση εργασίας, εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και με παρουσία δικηγόρου. Παράλληλα, κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις έξω από το εργοστάσιο της Κρανούλας.

Με την έναρξη της στάσης εργασίας ο Νίκος Έξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους εργάτες υπογράμμισε ότι η εργοδοσία στο «Ζαγόρι» λειτουργεί ως λαγός των βιομηχάνων στον κλάδο των Τροφίμων – Ποτών για την επιβολή συνολικά των εξοντωτικών ωραρίων εργασίας. Ακολούθησε η παρέμβαση του Μανώλη Καραντούσα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών που ανάμεσα στα άλλα επεσήμανε ότι αυτό που άλλαξε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι πλέον η εργάτες έχουν τη δική τους οργάνωση το σωματείο τους δίνουν τη μάχη από κοινού μία γροθιά. Στη συνέχεια αποκάλυψε βήμα το βήμα όλα τα ψέματα της εργοδοσίας που επικαλείται ότι μπορεί να επιβάλει τα απάνθρωπα ωράρια χωρίς την συναίνεση των εργαζομένων.

 
 

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών εξέφρασε ο Παναγιώτης Κυρτσάς, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Άρτας και πρόεδρος του σωματείου στον Πτηνοτροφικό Άρτας που χαιρέτησε τους εργάτες έξω από την πύλη του εργοστασίου στην Κρανούλα Ιωαννίνων.

 
 
 
1 / 5
 
 
 

Οι εργάτες στο Ζαγόρι παρέμειναν έξω από την πύλη του εργοστασίου στην Κρανούλα και στην έναρξη της απογευματινής βάρδιας, ενώ η στάση εργασίας στη νυχτερινή βάρδια θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.

 

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Γάλα – Ποτά – Τρόφιμα, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η στάση εργασίας των εργατών στο Ζαγόρι αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη άσκησης πίεσης στο αυριανό ραντεβού τις ομοσπονδίας με τους βιομηχάνους του κλάδου για την υπογραφή κλαδικής συλλογική σύμβασης εργασίας. Πρόσθετα δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στους βιομήχανους οτι η εργοδοσία της ΧΗΤΟΣ που λειτουργεί ως “λαγός” όλων των βιομηχάνων για την επιβολή επταήμερης εργασίας πήρε το μήνυμα που τους εργάτες. Δεύτερον δεσμεύτηκε ότι αν τολμήσει η εργοδοσία τολμήσει «και ακουμπήσει μία τρίχα από οποιονδήποτε εργαζόμενο», η ομοσπονδία με τα σωματεία της θα απαντήσει με κινητοποίηση αλληλεγγύη σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια σε μία συγκλονιστική στιγμή όλοι μαζί εργάτες και συνδικαλιστές βροντοφώναξαν «η τρομοκρατία δεν θα περάσει τον εργατών υπάλληλοι θα τη σπάσει».

 

Θεωρούμε και έτσι είναι, ότι η σημερινή κινητοποίηση που λαμβάνουμε μέρος όλοι,  έχει πετύχει ολοκληρωτικά. Είμαστε σε καλό δρόμο, στην ευθεία για την υπογραφή επιχειρησιακή συλλογική σύμβασης εργασίας. Αυτό που θέλουμε όλοι, για να ξέρουμε πόσο πληρωνόμαστε, πώς δουλεύουμε, τι ωράρια έχουμε. Για να μην είμαστε ερμαια, να μην βάζουμε στο γύψο τη σύγχρονες ανάγκες μας, τόνισε ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στην «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», απευθυνόμενος έξω από το εργοστάσιο της βιομηχανίας στην Κρανούλα Ιωαννίνων στους συναδέλφους στο Ζαγόρι στην έναρξη της στάσης εργασίας στην απόγευματινή βάρδια. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: Τα εμπόδια που έβαλε η εργοδοσία σήμερα για να εκφοβίσει συναδέλφους ξεμπροστιαστήκανε στα μάτια όλων, τρομοκρατήσανε συναδέλφους, εδώ στην Κρανούλα ειδικά, για να μην βγούνε από το χώρο παραγωγής. Δεν κατάφερε η εργοδοσία να περάσει η τρομοκρατία. Είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε μέχρι τέλους.Με τους συναδέλφους οι οποίοι τρομοκρατηθήκανε είμαστε μαζί τους, την επόμενη φορά κι αυτή θα συμμετέχουν χωρίς κανέναν φόβο. Είμαστε πιασμένοι χέρι χέρι σε μία κοινή περπατισιά για πράγματα αυτονόητα για την σύγχρονη ζωή.  Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτό που πραγματικά πρέπει να έχουμε και μας το κλέβουνε.

Την ίδια ώρα η εργοδοσία δεν παραιτούνταν από την προσπάθεια της να εντείνει την τρομοκρατία. Χαρακτηριστικά ένας εκ των ιδρυτών του ομίλου Ζαγόρι, ο Αλκιβιάδης Χήτος σταμάτησε με το αυτοκίνητο του ακριβώς την ώρα της ομιλίας του προέδρου έξω από τη συγκέντρωση των εργατών και παρέμεινε εκεί προκλητικά για μερικά λεπτά. Μάταιος τόσο αφού κανείς δεν υποχώρησε μπήκε για δουλειά. Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις