Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι ΕΙΕ: «Κάτω τα χέρια από τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών»

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π-Ε.Ι.Ε), σε Ανακοίνωσή του, τονίζει: «Πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!»..

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π-Ε.Ι.Ε), σε Ανακοίνωσή του, τονίζει: «Πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!» και σημειώνει: «Ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων του ΕΙΕ καθώς και της Διοίκησης του ΕΙΕ, είναι ότι η Βιβλιοθήκη “K.Θ. Δημαράς”, το προσωπικό, οι υπηρεσίες και οι πόροι της θα πρέπει να παραμείνουν στο ΕΙΕ.Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης “K.Θ. Δημαράς”δεν σχετίζεται και δεν αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και  η μεταφορά της σε άλλο φορέα θίγει ουσιωδώς την ιστορία του ΕΙΕ και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και το μελλοντικό της ρόλο στην ελληνική έρευνα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Αγαπητοί συνάδελφοι/φίλοι του ΕΙΕ, η ιστορική βιβλιοθήκη “K. Θ. Δημαράς” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κινδυνεύει. Η υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης», που από το 1989 είχε στην ευθύνη του, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της Βιβλιοθήκης, αποσπάστηκε, μία ημέρα μετά τις τελευταίες εκλογές, από το ΕΙΕ για να αποτελέσει νέο ΝΠΙΔ με την επωνυμία  «Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου» στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΔ).

Τα ΔΣ του Συλλόγου προσωπικού με την στήριξη του συνόλου των εργαζομένων, για ένα χρόνο περίπου και μέχρι προ ενάρξεως των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ενημέρωσε με συναντήσεις και επιστολές το Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας. Προχωρήσαμε σε ημερίδα τύπου παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα μας.

Από τη διοίκηση του ΕΙΕ πληροφορηθήκαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλ. ο κ. Πιερρακάκης, θέλει η Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ να βρίσκεται υπό την εποπτεία του νέου ΕΚΤ. Με την απόφασή τους αυτή δεν σεβάστηκαν τη θέληση του συνόλου των εργαζομένων του ΕΙΕ, δεν σεβάστηκαν τον ευγενή μας αγώνα.

Αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι του Υπουργείου τόσο καιρό μας εμπαίζανε: Ο κ. Κ.  Χαμπίδης Διευθυντής του γραφείου του κ. Κ. Πιερρακάκη, σε συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ-ΣΠ-ΕΙΕ τον περσινό Σεπτέμβριο, είχε υποσχεθεί ότι ήταν θέμα χρόνου η μεταφορά του Νέου – ΕΚΤ σε άλλο χώρο. Την  ίδια υπόσχεση είχαμε λάβει και από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Α. Κυριαζή, σε ανάλογες συναντήσεις μας. Ο δε Υφυπουργός Έρευνας, κ. Χ. Δήμας, δεσμεύτηκε για τον σύντομο χρόνο της ψήφισης τροπολογίας που θα κατοχύρωνε την παραμονή της Βιβλιοθήκης «Κ. Θ. Δημαράς» στο ΕΙΕ.

Αισθανόμαστε πραγματικά προδομένοι από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς παράγοντες που αθετήσανε την υπόσχεσή τους για το πέρασμα της τροπολογίας που επεξεργάστηκε το ΔΣ του ΕΙΕ. Ας γνωρίζουν ωστόσο ότι δενανεχόμαστε την κοροϊδία και τον εμπαιγμό και ότι θα αγωνιστούμε για το δίκαιο αίτημά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το μέλλον του ΕΙΕ και των Ινστιτούτων του είναι αβέβαιο. Νέα προγράμματα με τεράστια ποσά έρχονται για υλοποίηση από το Νέο – ΕΚΤ, που ουσιαστικά θα σημαίνει και την περαιτέρω προέκταση στους χώρους της βιβλιοθήκης ΕΙΕ που επιδιώκει να καταλάβει και δεν ξέρουμε πού ακόμη μπορούν να φτάσουν. Ας θυμηθούμε όλοι μας τις ημέρες του 2008 και τις πολιτικές που στόχευαν στη μεταφορά των Ερευνητικών Ινστιτούτων σε άλλους χώρους.

Η εξέλιξη της διαδικασίας απόσπασης του ΕΚΤ-ΕΙΕ από τον κορμό του ΕΙΕ και η δημιουργία του νέου ΝΠΙΔ (νέου ΕΚΤ),  πέρα από μία σειρά λειτουργικών, δομικών και άλλων ουσιαστικών αναταράξεων που επιφέρει στο ΕΙΕ, θέτει τη Βιβλιοθήκη εν μέσω πεδίου διεκδίκησης χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ, ποσώς σχετίζονται με τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αντίθετα, η τυχόν αποκοπή της Βιβλιοθήκης από το ΕΙΕ έρχεται να στερήσει μία ιστορική υποδομή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον, δυσχεραίνοντας τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ρόλο του ΕΙΕ.

Το ΕΙΕ έχει τη χρηματοδότηση, το εξειδικευμένο προσωπικό και το όραμα να μετατρέψει τη Βιβλιοθήκη Κ. Θ. Δημαρά σε μια πρότυπη, δημόσια ερευνητική βιβλιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης νέων ερευνητών, φοιτητών και μαθητών και ως εργαλείο έρευνας για τους Έλληνες ερευνητές. Αυτός άλλωστε ήταν και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης Δημαρά για πολλές δεκαετίες, και πολύ πριν την ίδρυση του ΕΚΤ – με χρηματοδότηση από το αποθεματικό του ΕΙΕ- το 1989. Το όραμα του ΕΙΕ για τη Βιβλιοθήκη πολλώ δε απέχει από την στενάχωρη εικόνα του παρηκμασμένου αναγνωστηρίου των 3 θέσεων – από 20 αρχικά — και των απενεργοποιημένων σταθμών εργασίας που παρουσιάζει σήμερα, λειτουργώντας υπό την αδιάφορη εποπτεία της ηγεσίας του ΕΚΤ, και παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων στο ΕΚΤ. 

Πουθενά στον κόσμο, άλλωστε, δεν υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο χωρίς Βιβλιοθήκη!

Ομόφωνο αίτημα των εργαζομένων του ΕΙΕ καθώς και της Διοίκησης του ΕΙΕ, είναι ότι η Βιβλιοθήκη “K.Θ. Δημαράς”, το προσωπικό, οι υπηρεσίες και οι πόροι της θα πρέπει να παραμείνουν στο ΕΙΕ.Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης “K.Θ. Δημαράς”δεν σχετίζεται και δεν αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και  η μεταφορά της σε άλλο φορέα θίγει ουσιωδώς την ιστορία του ΕΙΕ και της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και το μελλοντικό της ρόλο στην ελληνική έρευνα.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις