Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΠ-ΕΙΕ: Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας στα Ιδρύματα

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π.-Ε.Ι.Ε.) σημειώνει σε Ανακοίνωσή του ότι το Νομοσχέδιο για την Παιδεία «αντιμετωπίζει τους φοιτητές..

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π.-Ε.Ι.Ε.) σημειώνει σε Ανακοίνωσή του ότι το Νομοσχέδιο για την Παιδεία «αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν εγκληματίες και τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους σαν να είναι έξω από την «κοινή λογική», έξω από το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα» και ζητά από την κυβέρνηση να το αποσύρει τώρα. Ο Σύλλογος εκφράζει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις των συλλόγων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των φοιτητών και τονίζει: «Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, ολοκληρωμένη μόρφωση στην αυριανή φουρνιά, στους αυριανούς επιστήμονες»!

Ολόκληρη η Ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π.-Ε.Ι.Ε.):

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 13/1 παρουσιάστηκε το νέο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την παιδεία από την Υπ. Παιδείας από κοινού με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει όλο το διάστημα της πανδημίας, αξιοποιεί τα περιοριστικά μέτρα, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει τις αντιδράσεις από φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν εγκληματίες και τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους σαν να είναι έξω από την «κοινή λογική», έξω από το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα! Το περιεχόμενο των αλλαγών είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά συμπληρώνει το «κάδρο» της πολυκατηγοριοποίησης των πτυχίων και των φραγμών στη μόρφωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Πρόκειται για 000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!
  • Την συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές!) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.
  • Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ)
  • Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων.
  • Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από εταιρείες security!
  • Μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και που βάζουν τους εν δυνάμει φοιτητές να παίζουν «τζοκερ» με το μηχανογραφικό τους
  • Την επαναφορά των χρονικών ορίων φοίτησης

Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση
για τα πανεπιστήμια και του αυριανούς επιστήμονες  

Είναι οξύμωρο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν έχει χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων κα της έρευνας, για τις μόνιμες προσλήψεις τεχνικού, διοικητικού προσωπικού, ενώ από την άλλη χρηματοδοτεί αδρά δράσεις ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών.

Είναι προς προβληματισμό τι αυριανούς εργαζόμενους και επιστήμονες θέλουν να προετοιμάσουν. Ουσιαστικά, όποιος καταφέρει να σπουδάσει, εάν έχει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης από την οικογένειά του, έρχεται αντιμέτωπος με την κατηγοριοποίηση του πτυχίου του ανάλογα με το ζητούμενο της αγοράς σε κάθε φάση, με μη ολοκληρωμένη μόρφωση, μισοκαταρτισμένος και με την «ποινικοποίηση» των διεκδικήσεών του.

Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά τα Πανεπιστήμια με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ!

Στηρίζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις των συλλόγων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, ολοκληρωμένη μόρφωση στην αυριανή φουρνιά, στους αυριανούς επιστήμονες!

Σχετικά θέματα

Απόψεις