Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βαρβαρέσος: «Λουκέτο» και απολύσεις στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία – Στα 7 εκατ. ευρώ οι οφειλές στους εργαζόμενους

Η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα, επεφύλασσε ως πασχαλιάτικο «δώρο» τις απολύσεις των 130 τελευταίων εργαζομένων. 

«Τίτλοι τέλους» μπαίνουν στην ιστορική κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας και σε ένα από τα τελευταία, αν όχι τελευταίο, από τα εναπομείναντα εργοστάσια, αυτό του Βαρβαρέσου. Η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα, επεφύλασσε ως πασχαλιάτικο «δώρο» τις απολύσεις των 130 τελευταίων εργαζομένων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, είπε ότι τη Μεγάλη Δευτέρα η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την αναστολή της παραγωγής του εργοστασίου και τους κάλεσε να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Να σημειωθεί ότι αυτό έγινε, χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα ετών που τους οφείλει και από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Οφειλές 7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους

Με την τελευταία αυτή εξέλιξη οδηγούνται στην ανεργία 130 εργαζόμενοι, οι τελευταίοι εναπομείναντες στο εργοστάσιο, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν αποχωρήσει συνάδελφοί τους είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε με οικειοθελή αποχώρηση χωρίς να λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Αθροιστικά το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς το σύνολο των εργαζομένων από μισθούς και αποζημιώσεις υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου πέντε χρόνια, οπότε και ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Μέχρι σήμερα η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει ο Π. Κουτσουπιάς, τήρησε επιθετική στάση απέναντι στο σωματείο προσπαθώντας να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, ενώ υπήρξαν ακόμη και αυτόφωρες συλλήψεις όταν απαίτησαν τα δεδουλευμένα ενός συναδέλφου τους που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να προχωρήσει σε σοβαρή επέμβαση.

Τα δικαστήρια είναι αμέτρητα, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας από τον Νοέμβριο του 2019 καταθέτει κάθε μήνα μήνυση στην εταιρεία για τα δεδουλευμένα.

Πολύχρονη και κλιμακούμενη η επίθεση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», η συγκεκριμένη εταιρεία, μια από τις τελευταίες που παρέμειναν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ξεκίνησε πιο έντονα την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων την περίοδο της πρόσφατης καπιταλιστικής κρίσης.

Από τον Ιούνη του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014, για να διασφαλίσει τα κέρδη που είχε αποκομίσει από τη σκληρή δουλειά των ίδιων των εργαζομένων και αξιοποιώντας τα εργαλεία που της έδωσαν τα περίφημα μνημόνια, ξεκίνησε με μειώσεις μισθών έως και 30% εκβιάζοντας τότε τους εργαζόμενους πως σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις, ενώ, την ίδια στιγμή, είχε ξεκινήσει ήδη προσλήψεις νέων εργαζομένων με 526 ευρώ τον μήνα.

Από τότε μέχρι σήμερα η επιχείρηση «Βαρβαρέσος» απέλυσε πρωτοπόρους εργάτες που συμμετείχαν στις απεργιακές μάχες, έκανε ομαδικές απολύσεις, ήταν η πρώτη επιχείρηση στην περιοχή που απασχόλησε «νοικιασμένους» εργάτες, απέλυσε μέχρι και μωρομάνα, έβαζε τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι δήθεν παρακολουθούν «εκπαιδευτικά σεμινάρια» εξασφαλίζοντας έτσι τζάμπα χρηματοδότηση μέσω ΟΑΕΔ. Εφάρμοζε δηλαδή κάθε εργαλείο που της παρείχαν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της.

Οπως αποδείχθηκε στην πορεία, αυτές οι «θυσίες» που ζητούσε από τους εργαζόμενους ήταν μόνο η …αρχή, αφού από το 2019 ξεκίνησαν η καθυστέρηση και η μη πληρωμή των δεδουλευμένων, που φτάνουν μέχρι και σήμερα. 

Σε όλα τα παραπάνω η εργοδοσία είχε πάντα σύμμαχο όλα αυτά τα χρόνια το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του: Τα αστικά δικαστήρια που ήταν πάντα αποτελεσματικά και άμεσα, όταν επρόκειτο να βγάλουν παράνομες τις απεργίες, αξιοποιώντας π.χ. τον νόμο Χατζηδάκη που ποινικοποιεί τους απεργιακούς αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση.

Την ίδια ώρα, πάντα καθυστερούσαν να εκδικάσουν τις προσφυγές των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων. Στη διάθεση της εργοδοσίας ήταν πάντα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, αφού η αστυνομία είχε οξυμένα αντανακλαστικά για να χτυπήσει αγώνες και κινητοποιήσεις υπεράσπισης απολυμένων εργαζομένων και διεκδίκησης για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στην πόλη της Νάουσας, αφού πάτησε πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων χιλιάδων εργατών και εργατριών, που έδωσαν ζωή στα εργοστάσια της περιοχής, έφερε τα επόμενα «επεισόδια»: Εργοστάσια που έκλεισαν μέσα σε μια νύχτα, όχι επειδή σταμάτησε να υπάρχει η ανάγκη για ποιοτική ένδυση του λαού, όχι επειδή ήταν ζημιογόνα, αλλά γιατί οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους είτε σε άλλους, πιο κερδοφόρους κλάδους, είτε να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες χώρες με φθηνότερο κόστος παραγωγής. Ετσι, από τους 4.500 εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία και τον ιματισμό στη Νάουσα πλέον δεν έμεινε ούτε ένας.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις Οδηγίες της ΕΕ, άνοιξαν τον δρόμο της ερήμωσης των εργοστασίων και μιας πόλης ολόκληρης αξιοποιώντας την περιβόητη «ελευθερία της κίνησης κεφαλαίων», που επέτρεψε στους εργοδότες να ανοίγουν και να κλείνουν τα εργοστάσια κατά το δοκούν, να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους όπου και όποτε τους συμφέρει, αφήνοντας τους εργαζόμενους μετέωρους. Αυτή είναι η ΕΕ των επιχειρηματικών ομίλων, αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην οποία «πίνουν νερό» όλα τα αστικά κόμματα.

Τι απαιτούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν τη Μεγάλη Τρίτη σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να σταθμίσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους εφεξής.

Στα αιτήματά τους είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας,

— να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις,

— να διασφαλιστεί ότι δεν θα πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απολυμένου,

— δεν θα μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα και νερό και

— ο χρόνος της ανεργίας να μετρά ως συντάξιμος.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έκτακτο επίδομα 4.000 ευρώ, αίτημα που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες.

Κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Για το εν λόγω επίδομα είχε υπάρξει συνάντηση ακόμη και με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη και το θέμα είχε τεθεί ακόμη και στον πρωθυπουργό κατά τη συνομιλία που είχαν μαζί του όταν βρέθηκε προεκλογικά στη Νάουσα.

Οι εργαζόμενοι είχαν λάβει μάλιστα υπόσχεση προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το θέμα θα λυνόταν και θα παρενέβαινε ο ίδιος για να λάβουν το επίδομα οι εργαζόμενοι, αλλά, όπως σχολιάζει δηκτικά ο Π. Κουτσουπιάς, «όσο το είδατε εσείς το είδαμε κι εμείς».

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και στη δημοτική Αρχή Νάουσας, η οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται διαχρονικά το ΚΚΕ, στηρίζοντας με κάθε μέσο την πάλη τους, τόσο για τα δικαιώματά τους όσο και για τις θέσεις εργασίας. Ετσι, και τώρα, από την πρώτη στιγμή που οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις νέες δυσάρεστες εξελίξεις, η ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα, με τον αγώνα τους κατάφεραν να διασφαλίσουν όλα αυτά τα χρόνια να μη χαθούν μια σειρά από δικαιώματα. Εχουν δει τους συναδέλφους από όλα τα κλωστοϋφαντουργεία της περιοχής με τον αγώνα τους να κερδίζουν δεδουλευμένα, δικαιώματα, να εξασφαλίζουν ότι θα βγουν στη σύνταξη όσοι ήταν κοντά, όταν έκλεισαν τα εργοστάσια.

Το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της “Βαρβαρέσος”, που μέσα από το σωματείο τους, με πολύμορφες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, έχουν βάλει φρένο στα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου, στις απολύσεις και στην απληρωσιά. Και αυτήν τη φορά το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να μην κλείσει το εργοστάσιο, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα τους όλοι οι εργάτες».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την πραγματική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που στριμώχνει τις ζωές μας στη μέγγενη του κόστους – οφέλους. Και σημειώνει: «Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο λαός της περιοχής μπορούν να βγάλουν ακόμη πιο ώριμα συμπεράσματα και από αυτές τις εξελίξεις, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δυναμώνοντας τον αγώνα που ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και τη ζωή των εργαζομένων, για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη και ξενάγηση του Άδωνι Γεωργιάδη, του 2019, ως υπ. Ανάπτυξης, στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις