Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρωτοφανές όργιο χουντικής έμπνευσης καταστολής στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Διατάζουν γιατρούς να υπερεφημερεύσουν, κατά παράβαση της ισχύουσας νομιμότητας, με κινδύνους για την υγεία των ασθενών – από eksegersi.gr

 Από eksegersi.gr

Ξεπέρασε κάθε έννοια νομιμότητας και ηθικού καθήκοντος το δίδυμο που διοικεί το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», ο κοινός διοικητής των δύο Νοσοκομείων Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββας και ο αναπληρωτής διοικητής του «Π. & Α. Κυριακού» Ανδρέας Τόσκας. Τέτοια πράγματα μόνο επί χούντας γίνονταν. Τότε που οι φασιστοστραταίοι δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα.

Το δίδυμο Παπασάββα-Τόσκα, με πλήρη κυβερνητική κάλυψη, υποχρεώνει γιατρούς «με το πιστόλι στον κρόταφο» να υπερεφημερεύσουν, παρά τη θέλησή τους, τσαλαπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δημιουργώντας κινδύνους για την υγεία των γιατρών και κυρίως για την υγεία των μικρών ασθενών.

Οπως έχουμε γράψει, το Επιστημονικό Συμβούλιο του «Π. & Α. Κυριακού» απέρριψε ομόφωνα το πρόγραμμα εφημέρευσης του Τμήματος Αναισθησιολογίας, που συντάχτηκε με εντολή του αναπληρωτή διοικητή Τόσκα. Ετσι, δικαίωσε για δεύτερη φορά τις/τους αναισθησιολόγους που είχαν δηλώσει ότι τον Μάη του 2024 θα κάνουν μόνο τις εφημερίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα εφημέρευσης που είχαν στείλει στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Το ΔΣ του νοσοκομείου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, όχι μόνο αγνόησε προκλητικά την ομόφωνη απόρριψη του επαίσχυντου προγράμματος υπερεφημέρευσης, που συντάχτηκε με εντολή του Τόσκα, αλλά και απαίτησε να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα από τις/τους αναισθησιολόγους, διαιωνίζοντας έτσι το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης που υφίστανται και αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία των γιατρών και των παιδιών ασθενών.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα το τερατούργημα του Τόσκα, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του νόμου 4498/2017 οι γιατροί, για να εργαστούν περισσότερες ώρες από τις 60 την εβδομάδα (συνυπολογίζοντας το πρωινό τακτικό ωράριο και το εξαντλητικό της υπερεφημέρευσης), πρέπει να συναινέσουν οικειοθελώς και όχι με απειλές. Οι γιατροί από τις 15 Απρίλη είχαν δηλώσει γραπτώς ότι θα κάνουν μόνο τις εφημερίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σήμερα, ο Τόσκας έστειλε έγγραφο σε αναισθησιολόγο, που είχε δηλώσει εγγράφως ότι δε συναινεί στην υπερεφημέρευση, απαιτώντας απ’ αυτήν να υπερεφημερεύσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε η αναπληρώτρια προσωρινή προϊσταμένη του αναισθησιολογικού τμήματος (όπως θα δούμε το πρόγραμμα κατήρτισε ο Τόσκας και η αναπληρώτρια προσωρινή προϊσταμένη διατάχτηκε από τον Παπασάββα να το υπογράψει).

Ιδού το έγγραφο Τόσκα:

Από νομική άποψη πρόκειται για ένα κουρελόχαρτο, καθώς δεν έχει τα στοιχειώδη τυπικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένα έγγραφο. Για να μην επαναλαμβανόμαστε, παραπέμπουμε στην έγγραφη αναφορά που κατέθεσε η γιατρός, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω. Σ’ αυτήν παρατίθενται με νομικά εξαντλητικό τρόπο όλες οι παρανομίες.

Εδώ μένουμε στην ουσία. Ο Τόσκας χαρακτηρίζει τυπικά και ουσιαστικά αβάσιμο το έγγραφο που κατέθεσε η γιατρός, χωρίς να παραθέτει καμιά αιτιολογία επ’ αυτού. Ετσι είναι, επειδή έτσι γουστάρω! Ο χουνταίος Ζαγοριαννάκος με τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θα αισθανόταν μαθητούδι.

Τι λέει ο Τόσκας στη γιατρό; Θα κάνεις το πρόγραμμα εφημεριών που κατήρτισε η διευθύντριά σου! Η επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος εισηγείται πρόγραμμα εφημεριών, αυτό πηγαίνει στο Επιστημονικό Συμβούλιο, που γνωμοδοτεί, εν συνεχεία περνά από τη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και αποστέλλεται στη διοίκηση, για να υπογραφεί από τον αναπληρωτή διοικητή. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Οι Παπασάββας-Τόσκας, όμως, επειδή το Επιστημονικό Συμβούλιο απέρριψε το πρόγραμμά τους, βάσει και της εισήγησης της αναπληρώτριας προσωρινής προϊσταμένης, διέταξαν την τελευταία να υπογράψει άλλο πρόγραμμα εφημεριών, όπως το θέλουν αυτοί, το οποίο μάλιστα ο Τόσκας δεν υπέγραψε, όπως έχει υποχρέωση! Γι’ αυτό μιλάμε για κουρελόχαρτο.

Το πιο σημαντικό: η αναπληρώτρια προσωρινή προϊσταμένη, με ένα έγγραφο-καταπέλτη, ανέφερε ότι δε συμφωνεί με το νέο πρόγραμμα εφημεριών και ότι το υπέγραψε επειδή τη διέταξε ο Παπασάββας! Το έγγραφο αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στέκεται λιγότερο στα νομικά ζητήματα (χωρίς να τα παραλείπει) και εμμένει στα ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης στο νοσοκομείο.

  • Αναφέρει ότι η ίδια κατήρτισε πρόγραμμα εφημεριών, που το ενέκρινε το Επιστημονικό Συμβούλιο, και πως αυτό που κατήρτισε χτες κατ’ εντολή Παπασάββα τη βρίσκει καθ’ ολοκληρία αντίθετη.
  • Μιλάει για γιατρούς εξαντλημένους από την υπερεφημέρευση, καθώς επί δύο χρόνια υποχρεώνονται σε υπεράριθμες εφημερίες και υπερωρίες, χωρίς την έγγραφη συναίνεσή τους.
  • Μιλάει για γιατρούς που τους μετακινούν από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στην αναισθησιολογία παιδιών.
  • Μιλάει για εφημερίες με ένα μόνο γιατρό, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Επιστημονικό Συμβούλιο.
  • Μιλάει για εφημερίες αναισθησιολόγων σε διαδοχικές μέρες, που απαγορεύεται καθώς αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες ασφαλών αναισθησιολογικών υπηρεσιών.
  • Μιλάει για προσλήψεις αναισθησιολόγων που καθυστερούν και που κατά πάσα πιθανότητα δε θα πραγματοποιηθούν!

Παραθέτουμε αυτό το τόσο αποκαλυπτικό έγγραφο της αναπληρώτριας προσωρινής προϊσταμένης του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Π. & Α. Κυριακού». Σου σηκώνεται η τρίχα όταν διαβάζεις αυτά που καταγγέλλει η γιατρός, όμως πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά που γίνονται στο εν λόγω νοσοκομείο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας σε όλο το ΕΣΥ.

anafora_diefthintrias

 

Η γιατρός στην οποία ο Τόσκας έστειλε το ιταμό έγγραφο που παραθέσαμε παραπάνω αρνήθηκε να κάνει εφημερία πέραν των νόμιμων, όπως γραπτώς είχε ενημερώσει, τηρώντας την κείμενη νομοθεσία που απαιτεί γραπτή συναίνεση του γιατρού για πραγματοποίηση υπερεφημέρευσης. Στη δήλωση που κατέθεσε γραπτώς στον Τόσκα ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η τακτική που εφαρμόζετε το τελευταίο διάστημα, αρχικά να πιέζετε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εφημεριών που απορρίφθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο, στη συνέχεια να σπάτε το μηνιαίο πρόγραμμα σε δεκαήμερο και μετά να καταρτίζετε νέο πρόγραμμα για τις υπόλοιπες 22 ημέρες, στερείται νομιμότητας. Είναι γνωστό σε εσάς και στους νομικούς συμβούλους ότι το πρόγραμμα εφημεριών είναι μηνιαίο και δεν μπορεί να τεμαχίζεται προκειμένου να διαιωνίζεται το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, που εγκυμονεί  σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, ως γιατρών, και των παιδιών».

Πρόκειται για μια σημαντική επισήμανση, γιατί οι αδίστακτοι διοικούντες έχουν φτάσει στο σημείο να σπάνε το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών σε κομμάτια, ώστε να «χώνουν» στους γιατρούς όλο και καινούργιες μέρες υπερεφημέρευσης.

Υστερα από λίγο, στάλθηκε στη γιατρό το παρακάτω «εντέλλεσθε» από τον Παπασάββα. Αλήθεια, γιατί δεν της παρέδωσε «εντέλλεσθε» ο Τόσκας; Προσπάθησε αρχικά να τη φοβίσει, ώστε να αποφύγουν αυτό το εντελώς παράνομο «εντέλλεσθε»:

Επειδή στο Δημόσιο ισχύει ό,τι και στο στρατό («πρώτα εκτελείς και μετά βγαίνεις παραπονούμενος»), η γιατρός επέστρεψε στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει μια παράνομη εφημερία. Κατέθεσε, όμως, μια αναφορά, όπως έχει δικαίωμα, με την οποία καταγγέλλει το παράνομο του «εντέλλεσθε» του Παπασάββα. Παρά τη στριφνή νομική γλώσσα, σας καλούμε να τη διαβάσετε, για να αντιληφθείτε ότι δεν υπερβάλλουμε καθόλου όταν μιλάμε για μεθόδους χούντας (λείπουν μόνο το ξύλο, η φάλαγγα, τα ηλεκτροσόκ, η φυλακή και η εξορία).

ANAFORA-Ν.-3528-2007

 

Νομίζουμε πως ο λόγος τώρα ανήκει στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ). Πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά και να βάλουν τέλος σ’ αυτά τα αίσχη. Οι γιατροί που αντιδρούν στην υπερεφημέρευση δεν κάνουν κάποιον συντεχνιακό αγώνα. Είναι επιστήμονες με φιλότιμο, ενσυναίσθηση και κοινωνική ευθύνη, που δε θέλουν από το λεγόμενο burn out (εργασιακή εξάντληση) να κάνουν κάποιο λάθος που θα το πληρώσουν οι ασθενείς.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά και η εργατική τάξη και όλος ο ελληνικός λαός πρέπει επιτέλους να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θέλουν χειροκροτήματα και «ηρωποιήσεις». Οι γιατροί θέλουν να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, πρώτο γιατί είναι εργαζόμενοι και όχι σκλάβοι σε μεσαιωνική γαλέρα και, δεύτερο γιατί η δουλειά τους είναι κρίσιμη. Από την ασφαλή εργασία των νοσοκομειακών γιατρών εξαρτάται η ασφάλεια των ασθενών.

 

Σχετικά θέματα