Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δ. Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ στην ΕΕ των λόμπι, των πολέμων και της εκμετάλλευσης

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «News247» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δεμετη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα «News247» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δεμετη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

– Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών αυτών κατά τη γνώμη σας, ή αν θέλετε τι τις κάνει διαφορετικές σε σχέση με τις προηγούμενες;

Πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη και συσσωρευμένη πείρα στον λαό μας, ακόμα και σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές, σχετικά με τον ρόλο και τη φύση της ΕΕ, την ουσία της πολιτικής της. Αυτής της πολιτικής που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις όλων των «χρωμάτων» και την υλοποιεί στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος Βελόπουλου.

Αυτά τα χρόνια ζούμε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης με την άμεση συμμετοχή της ΕΕ, μια «ενεργειακή κρίση» και ένα κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να «τρώει» το λαϊκό εισόδημα, από το οποίο κερδίζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ζήσαμε την πανδημία, με το ξέσπασμα της οποίας γκρεμίστηκε ο μύθος της «ΕΕ της αλληλεγγύης».

Στη χώρα μας είχαμε επιπλέον το έγκλημα των Τεμπών, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υγείας και παιδείας, τον ενταφιασμό του οχτάωρου και τόσα άλλα.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις και οι οδηγίες της ΕΕ. Στις 9 Ιουνίου έχουμε την επιλογή είτε να πούμε «φτάνει, ως εδώ», που σημαίνει αποδυνάμωση των κομμάτων που υπηρετούν ή εξωραΐζουν την ΕΕ, είτε να τους δώσουμε το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν ακάθεκτοι.

-Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΚΚΕ σε αυτές τις ευρωεκλογές; Τι θα σήμαινε ένα δυνατότερο ΚΚΕ με ποσοστά ανάλογα με αυτά που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ή ενδεχομένως και ακόμη μεγαλύτερα;

Γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ΕΕ, άρα μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την αντίθεσή του σε όλα τα παραπάνω. Κάθε άλλη ψήφος σημαίνει επιβράβευση αυτής της πολιτικής.

Οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων ψηφίζουν τα ίδια στο ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό πάνω από 70%. Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σταθερά καταψηφίζουν κάθε αντιλαϊκή οδηγία, αποκαλύπτουν και ενημερώνουν τον λαό για αυτά που του ετοιμάζουν, ώστε να μην αιφνιδιάζεται, φέρνουν και στο ευρωκοινοβούλιο τη «φωνή» του και τα αιτήματά του. Επομένως ας αναρωτηθεί ο λαός τι ευρωβουλευτές θέλει να στείλει εκεί.

Ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ θα σημαίνει ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που υπάρχει μέσα στην κοινωνία. Με μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική στους δρόμους, στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Αυτοί οι αγώνες ήταν, άλλωστε, οι μόνοι που στρίμωξαν την κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους μήνες και είμαστε περήφανοι που βρεθήκαμε, για μια ακόμη φορά, στην πρώτη γραμμή.

Με δυο λόγια: δυνατό ΚΚΕ εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην ΕΕ των λόμπι, των πολέμων, της εκμετάλλευσης και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

-Το τελευταίο διάστημα είδαμε ακροδεξιούς να διαπληκτίζονται μέσα στη Βουλή, τους Σπαρτιάτες να μένουν εκτός εκλογικής διαδικασίας αλλά και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να ανεβαίνει δημοσκοπικά. Σας ανησυχεί η νέα άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη; Ανησυχείτε πως οδεύουμε σε ακόμη πιο συντηρητικές διακυβερνήσεις με ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση των εργασιακών;

Ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για μια επικίνδυνη αντιδραστικοποίηση, συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς όταν, μόνο τις τελευταίες μέρες, ακούσαμε τον Υφυπουργό Υγείας να λέει ότι οι γυναικοκτονίες έχουν βιολογική βάση και ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε έναν θρησκευτικό ανταγωνισμό, ανάμεσα στη ΝΔ, τον κύριο Κασσελάκη και τον κύριο Βελόπουλο, για το ποιος επιτρέπεται να μπει στις εκκλησίες και ποιος όχι και για θαύματα στις κολυμπήθρες; Αυτά δεν τροφοδοτούν αντιδραστικές ιδέες και θεωρίες;

«Φραγμό» στην άνοδο της ακροδεξιάς, δεν μπορεί να βάλει η ΕΕ που έχει για επίσημη ιδεολογία της το μεγαλύτερο «ξέπλυμα» της ακροδεξιάς και του φασισμού, την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και μας το απέδειξε πάλι με το εμετικό προεκλογικό σποτάκι του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν μπορούν να βάλουν ούτε οι δυνάμεις εκείνες που άλλοτε «ψαρεύουν» ψηφαλάκια στα θολά νερά της ακροδεξιάς και άλλοτε την τροφοδοτούν μέσω της πολιτικής τους και με την απογοήτευση που σπέρνουν στον κόσμο που τους πιστεύει.

Όσον αφορά τα εργασιακά για τα οποία με ρωτήσατε, εδώ που τα λέμε και οι «φιλελεύθερες» και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν αποδειχθεί ικανότατες μέχρι σήμερα στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ. Αλλά και εκεί που έχουν αναδειχθεί ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως στην Ιταλία της Μελόνι, η ίδια πολιτική συνεχίστηκε απαρέγκλιτα σε όλους τους τομείς. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι τέτοιες δυνάμεις, όσο και αν «γαυγίζουν» στην αρχή, δεν πρόκειται ποτέ να «δαγκώσουν» το σύστημα που τους γεννά και τους τρέφει.

Κατά συνέπεια, μόνο οι λαοί με τον αγώνα τους και τις πολιτικές τους επιλογές θα κλείσουν αυτούς τους σκελετούς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

-Ψήφος Ομογένειας: Ποια είναι η θέση σας ως προς τη συμμετοχή; Πιστεύετε πως αυτή τη στιγμή τίθεται ζήτημα αδιάβλητου της διαδικασίας;

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν ήταν τα κριτήρια που έθετε ο προηγούμενος νόμος για την ψήφο των αποδήμων αυτά που οδηγούσαν σε χαμηλή συμμετοχή, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό, με ευθύνη και των κυβερνήσεων, δεν έχουν κίνητρο για να ψηφίσουν γιατί δεν νιώθουν ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή τους.

Οι 50.000 ομογενείς που εγγράφηκαν τελικά, μπορούν, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, να δώσουν απάντηση σε αυτούς που τους αντιμετωπίζουν σαν «κουκιά», ενώ είναι αυτοί που με την πολιτική τους τούς έδιωξαν από τη χώρα και τους κρατάνε μακριά, που αρνούνται να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους για τα οποία εμείς παλεύουμε σταθερά, για παράδειγμα αυτά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Τα προβλήματα για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει ως προς το αδιάβλητο δεν αφορούσαν την ψήφο της ομογένειας, αλλά συγκεκριμένα τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου. Μιλήσαμε για κινδύνους χειραγώγησης της ψήφου, για το προβληματικό στοιχείο της εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία της ταυτοποίησης κλπ. Τους κινδύνους αυτούς ήρθαν πολύ σύντομα να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού με ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ.

-Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ; Έχει διαφορά για τον λαό ότι από τον δικομματισμό περάσαμε στο σύστημα του 1,5 κόμματος όπως λέγεται;

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ο εκφυλισμός να μην έχει τελειωμό. Η εικόνα κακόγουστου life style που εκπέμπει αυτό το κόμμα, αλλά κυρίως η πολιτική του, που πλέον δεν γίνεται καν προσπάθεια ούτε καν να «καμουφλαριστεί» και φτάνει μέχρι και σε δηλώσεις για την «ιερά αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές από κανέναν άνθρωπο που προσδιορίζεται ως αριστερός, προοδευτικός.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι τα στελέχη που αποτελούν σήμερα τη Νέα Αριστερά, μόνο άμοιρα ευθυνών δεν είναι για αυτή την κατάσταση. Οι «Κασσελάκηδες» είναι και δικό τους δημιούργημα, αφού τόσα χρόνια «επένδυσαν» κι αυτοί στη λογική του μικρότερου κακού, της έκπτωσης των αξιών στο όνομα του εκλογικού οφέλους, ενώ η ουσία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν φυσικά διαφορετική και με τον προηγούμενο πρόεδρό του.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη δείχνει να δυσκολεύεται να καρπωθεί οτιδήποτε από τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Και είναι λογικό. Πρόκειται για το κόμμα που έχει ταυτιστεί όσο κανένα άλλο με την πολιτική της ΝΔ, την αντιλαϊκή πολιτική που έχει ανάγκη το σύστημα και έφτασε μέχρι και να συγκυβερνήσει μαζί της εφαρμόζοντας τα βάρβαρα μνημόνια, ενώ μόλις τη βδομάδα που πέρασε, ο κ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι είναι σύμφωνος και με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αρκεί να έχουν χαμηλό αντίτιμο. Τέτοια αντιπολίτευση…

Ο λαός μας δεν πρέπει ούτε να συμβιβαστεί με την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, ούτε να επιδιώξει την «νεκρανάσταση» ενός δικομματισμού. Στις ευρωεκλογές μπορεί να «κόψει τη φόρα» και την αλαζονεία της ΝΔ και να ακυρώσει τα σχέδια της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

-Σας προβληματίζει η στάση της χώρας μας τους τελευταίους μήνες έναντι της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και του Παλαιστινιακού ζητήματος; Πώς θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί ως χώρα; Είμαστε τελικά στη λάθος πλευρά της ιστορίας;

Δεν μας προβληματίζει απλώς. Τη θεωρούμε εγκληματικά επικίνδυνη για τον λαό μας και άδικη για τους άλλους λαούς.

Αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη, αλλά και όλα μας τα λιμάνια βρίσκονται στην υπηρεσία των αμερικανοΝΑΤΟϊκων, οι αποστολές όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι συνεχίζονται και πλέον περιλαμβάνουν και όπλα με την απαγορευμένη ουσία του λευκού φωσφόρου, η φρεγάτα «Ύδρα» βρίσκεται στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο επιχείρησης της ΕΕ. Και βέβαια η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ στη γενοκτονία που διαπράττει στη Γάζα, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη στάση τους και τις ανακοινώσεις τους τής δίνουν άλλοθι.

Δεν είναι τυχαία η «ομερτά» που υπάρχει γύρω από αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα στην προεκλογική περίοδο, την ώρα που με ευκολία στήνουν αποπροσανατολιστικούς καυγάδες για κάθε απίθανο θέμα. Είναι όλοι τους ζυγισμένοι – στοιχισμένοι με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, άρα δεν έχουν σε τι να διαφωνήσουν.

Εμείς θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε ψηλά στην ατζέντα, να τα κάνουμε και βασικό κριτήριο ψήφου. Ξέρουμε ότι στον λαό μας υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις και η επιθυμία για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου.

-Ποια ήταν η αίσθηση που αποκομίσατε από την επίσκεψή σας στο Κολούμπια; Έχει αρχίσει να αλλάζει κάτι έναντι των παγιωμένων αντιλήψεων περί του Ισραήλ στις ΗΠΑ;

Μας συνεπήρε η αγωνιστική φλόγα των φοιτητών αυτών των μεγάλων πανεπιστημίων που ζητούσαν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αλλά και η συνεργασία των ιδρυμάτων τους με το κράτος-δολοφόνο και Ισραηλινές εταιρείες.

Είναι απολύτως λογικό, όταν συμβαίνει μια τέτοια αγριότητα, η κρατική προπαγάνδα να μην πιάνει πλέον τόσο εύκολα, να αλλάζουν συνειδήσεις και αυτό αποτυπώνεται. Γι’ αυτό και η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε, ξημερώματα Πρωτομαγιάς, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση καταστολής στο Κολούμπια, με ελικόπτερα, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, που τη ζήλεψε και ο Τραμπ. Ματαιοπονούν όμως. Ο αγώνας για το δίκιο θα συνεχιστεί.

Με την ευκαιρία, ελπίζω η επίσκεψή μου εκεί να βοήθησε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πιερρακάκη και να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει και τι όχι στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και να μην εκτίθενται στο μέλλον λέγοντας ότι οι αγώνες και οι καταλήψεις είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο…

Σχετικά θέματα

Απόψεις