Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Άμεση επιστροφή των εργαζομένων και επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης K. Θ. Δημαράς του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ΚΚΕ ζητά την άμεση επιστροφή των εργαζομένων και επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης «K. Θ. Δημαράς» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ΚΚΕ ζητά την άμεση επιστροφή των εργαζομένων και επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης «K. Θ. Δημαράς» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ):

 «Η Βιβλιοθήκη “K. Θ. Δημαράς” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) λειτουργεί για 60 χρόνια ως επιστημονική βιβλιοθήκη, που με το περιεχόμενο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της υποστηρίζει τις ερευνητικές δράσεις των ερευνητών του ΕΙΕ και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες χρηστών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιους φορείς, νοσοκομεία, αρχαιολογικά μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες ξένων αρχαιολογικών σχολών, Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.ά. Παράλληλα, αποτελεί τη μοναδική επιστημονική βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας που είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και λειτουργεί σχεδόν 12 ώρες /ημέρα 5 ημέρες την εβδομάδα. Είναι εύκολα προσβάσιμη με ΜΜΜ από οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας.

Με το ΠΔ 226/1989 (Α 107) η Βιβλιοθήκη ΕΙΕ και το πρόγραμμα ΕΚΤ συγκρότησαν την υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, “Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης”, που από το 1989 είχε στην ευθύνη του, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της Βιβλιοθήκης.

Λίγο μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 νομοθετήθηκε η αποκοπή του ΕΚΤ από το ΕΙΕ για να αποτελέσει νέο ΝΠΙΔ κάτω από την εποπτεία του νέου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (άρθρο 59 του νόμου 4623/2019).

Η εξέλιξη αυτή, πέρα από μία σειρά λειτουργικών, δομικών και άλλων ουσιαστικών αναταράξεων που επέφερε στο ΕΙΕ, έθεσε τη Βιβλιοθήκη εν μέσω πεδίου διεκδίκησης χωρίς ουσιαστικό λόγο, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες λειτουργίες της Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ ποσώς σχετίζονται με τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο εντάσσεται πλέον το ΕΚΤ. Αντίθετα, η τυχόν αποκοπή της Βιβλιοθήκης από το ΕΙΕ έρχεται να στερήσει μία ιστορική υποδομή της χώρας από το φυσικό της περιβάλλον, δυσχεραίνοντας τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ρόλο του ΕΙΕ.

Μετά από τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων του ΕΙΕ η κυβέρνηση αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματά τους και με το άρθρο 54 του Ν. 4712/2020 προέβλεψε τη διοικητική επάνοδο της Βιβλιοθήκης στο ΕΙΕ (υιοθετήθηκε πρόταση του συλλόγου προσωπικού και της διοίκησης του ΕΙΕ από τον υφυπουργό κ. Δήμα). Ταυτόχρονα όπως είχε ήδη δημόσια δηλώσει ο Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λ. Χριστόπουλος, το άρθρο προβλέπει την επιστροφή στο ΕΙΕ του προσωπικού της βιβλιοθήκης που εκτελεί τις κύριες δράσεις της, κατόπιν αίτησής τους και έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των 2 εμπλεκόμενων υπουργείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σχεδόν 2 χρόνια μετά, η ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί και αυτή τη φορά αντικείμενο της διεκδίκησης είναι το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Αξιοποιώντας την υπαρκτή υποστελέχωση και των δύο φορέων, αλλά και οι βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο που έχουν πλέον εξελιχθεί τεχνολογικά και ψηφιακά, καθυστερεί την εκ νέου μεταφορά του προσωπικού της βιβλιοθήκης στο ΕΙΕ και αφήνει τη βιβλιοθήκη του ΕΙΕ για 3η χρονιά χωρίς προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ένας από το προσωπικό που πήρε το ΕΚΤ από τη βιβλιοθήκη δεν απασχολείται στις νέες δράσεις ή σε έργα του ΕΚΤ. Ιδιαίτερα οι νέες δράσεις που έδωσε το ΥΨΔ στο ΕΚΤ, δηλαδή η υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας και η υποστήριξη της εφαρμογής διακυβέρνησης δεδομένων και της πύλης data.gov.gr είναι αποφασισμένο να γίνουν από μικρές ομάδες νέων συμβασιούχων και το μεγαλύτερο μέρος από αναδόχους μέσω διαγωνισμών που έχουν ήδη προκηρυχθεί. Δεν υπήρχε σχετική τεχνογνωσία και δεν διασφαλίζεται ότι θα μείνει τεχνογνωσία στο πάγιο προσωπικό του ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η Βιβλιοθήκη “Κ. Θ. Δημαράς” είναι ουσιαστικά κλειστή τα τελευταία 3 χρόνια. Είναι τραγικό να την επισκέπτονται ιδιαίτερα φοιτητές και να μην μπορούν να διαβάσουν στο αναγνωστήριό της. Η βιβλιοθήκη αυτή, που είναι και πολιτιστικό κομψοτέχνημα, συστεγάζεται με τρία Ινστιτούτα Έρευνας, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας και το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, όπου παράγεται πρωτοπόρα και καινοτόμος γνώση.

Από την καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου με την εν λόγω ΚΥΑ και της οριστικής διευθέτησης της εκ νέου μεταφοράς του προσωπικού της βιβλιοθήκης στο ΕΙΕ προκαλείται σωρεία προβλημάτων:

  • Η βιβλιοθήκη παραμένει εκτός λειτουργίας και καμία συνδρομή σε περιοδικά, βιβλία και βάσεις δεδομένων δεν έχει ανανεωθεί.
  • Οι ερευνητές του ΕΙΕ στερούνται τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα το ερευνητικό τους έργο και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις προγραμμάτων για τα οποία υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του ΕΙΕ.
  • Ένα δημόσιο αγαθό, του οποίου η απόδοση στους χρήστες του παρεμποδίζεται χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, δεν εξυπηρετεί τον στόχο του και ακυρώνεται το κοινωνικό του όφελος.
  • Τέλος, η βιβλιοθήκη σήμερα σε αυτή τη μεταβατική φάση που έχει αφεθεί χωρίς πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς και χωρίς τεχνική υποστήριξη, καθίσταται ακόμα δυσκολότερη η επαναλειτουργία της, όταν αυτό επιτραπεί.

Σήμερα οι χώροι που στεγάζονται Βιβλιοθήκες είναι απαραίτητο να αξιοποιούνται ως χώροι επικοινωνίας και γνώσης, καθώς όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο υλικό των βιβλιοθηκών αναδεικνύονται νέες δυνατότητες που παρέχει η φυσική παρουσία των επισκεπτών σε αυτές. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να δώσουν έμφαση στην ουσιαστική προσέλευση και παραμονή στους χώρους εκείνους που αποτελούν την πηγή της γνώσης, είτε παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες Παιδείας είτε, κάτι εξίσου σημαντικό, προσφέροντας ένα φιλικό και πρόσφορο περιβάλλον, έναν χώρο κοινωνικοποίησης και επαφής στους αναγνώστες, ακόμη και όταν οι προσωπικές αναγνωστικές τους ανάγκες είναι άλλες από εκείνες που παρέχει η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

1.– Για την άμεση εφαρμογή του άρθρου 54 του Ν. 4712/2020 και την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου του προσωπικού του ΕΙΕ για την άμεση επιστροφή των εργαζομένων και την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης.

2.– Για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν οξυνθεί αυτά τα 3 χρόνια (π.χ. εφοδιασμός με σύγχρονα συγγράμματα, ανανέωση συνδρομών κ.ά.).

3.– Για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών του ΕΙΕ και του ΕΚΤ. 

Οι βουλευτές: Κανέλλη Λιάνα, Γκιόκας Γιάννης, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω και Παφίλης Θανάσης»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις