Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΙΕ για τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και το προσωπικό της

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π.-Ε.Ι.Ε.) απαντά σε άρθρο του protagon.gr  σχετικά με την Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ, το προσωπικό..

Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π.-Ε.Ι.Ε.) απαντά σε άρθρο του protagon.gr  σχετικά με την Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ, το προσωπικό της και τις θέσεις του ΔΣ:

Για τη Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ και το προσωπικό της

Σε πρόσφατο άρθρο της κ. Ελευθερίας Κόλλια στο protagon.gr με τίτλο “Η Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ και ο «εχθρός» Πιερρακάκης[1] η βιβλιοθήκη του ΕΙΕ παρουσιάστηκε ως μια βιβλιοθήκη “σε παρακμή”…. “αδειανή”……”κουφάρι”. Η παρακάτω φωτογραφία της βιβλιοθήκης, μιας τυχαίας ημέρας τον Ιανουάριο 2020 (πριν την πανδημία) αποδεικνύει το αντίθετο.

Στο ίδιο άρθρο, η δημοσιογράφος χαρακτήρισε τη βιβλιοθήκη ΕΙΕ “απαρχαιωμένο σκηνικό”, παραβλέποντας το γεγονός ότι το ΕΚΤ ακόμα και σήμερα (που η βιβλιοθήκη δεν του ανήκει βλ . άρθρο 54 “Ρυθμίσεις για τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών” στο νόμο 4712/29.7.2020 ) την χρησιμοποιεί για να φωτογραφίζονται τα στελέχη του στην πρώτη σελίδα του site του;

Οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης σε αριθμούς όπως αποτυπώνονται στις Εκθέσεις Δραστηριοτήτων του ΕΚΤ των τελευταίων χρόνων που είναι ανοιχτά διαθέσιμες, είναι:

Το 2019/2020: εν μέσω μεταβατικής κατάστασης για τη βιβλιοθήκη και covid-19, εξυπηρετήθηκαν 2.103 αιτήματα / παραγγελίες χρηστών, έγιναν 16 εκπαιδεύσεις/επισκέψεις με 316 συμμετέχοντες, και καταγράφηκαν 217 νέοι χρήστες (1η φορά) των υπηρεσιών και των χώρων της.

2018: διεκπεραιώθηκαν 2.340 αιτήματα/παραγγελίες χρηστών, 18 δράσεις εκπαίδευσης με 474 συμμετέχοντες, 380 νέοι χρήστες υπηρεσιών και χώρων της βιβλιοθήκης.

Τη διετία 2016/17 διεκπεραιώθηκαν από τη βιβλιοθήκη του ΕΚΤ συνολικά 5.650 αιτήματα χρηστών και καταγράφηκαν 972 νέοι χρήστες των υπηρεσιών και των αναγνωστηρίων της.

Νούμερα πολύ ικανοποιητικά για μια επιστημονική βιβλιοθήκη, η οποία μάλιστα δεν έχει τους χιλιάδες φοιτητές- χρήστες-εξασφαλισμένους, αλλά παρόλα αυτά συμπληρώνει επάξια τις άλλες επιστημονικές βιβλιοθήκες της Αθήνας.

Στο άρθρο η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει το νόμιμο[2] δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέξουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βιβλιοθήκη του ΕΙΕ και όχι στο ΕΚΤ, ως “debate του παραλόγου” και “μήλον της Έριδος …ενός συνδικαλισμού παλαιάς κοπής”.

Ανακριβείς και εσφαλμένες είναι οι πληροφορίες που έχει το protagon.gr, ότι «είχε καταστεί σαφές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου και συλλόγου εργαζομένων, ότι η επιστροφή και των 17 υπαλλήλων του ΕΙΕ ήταν αδύνατη” και ότι το προσωπικό που θα επέστρεφε στο ΕΙΕ θα ήταν μόνο 4 άτομα. Αντίθετα, τη δυνατότητα επιλογής, που μετέπειτα διατυπώθηκε και στον νόμο, είχε αρχικά υποστηρίξει και ο κ. Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, σε δημόσια δήλωσή του μπροστά στο σύνολο των υπαλλήλων του ΕΚΤ αλλά και σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΙΕ.

Ο εν λόγω νόμος δεν περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που δύναται να μεταφερθούν εκ νέου στο ΕΙΕ. Επιπρόσθετα, το ότι το “ψηφιακό κομμάτι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα έμενε πλήρως απογυμνωμένο” είναι κάτι που δεν αφορά τον νόμο, ενώ χωράει πολύ κουβέντα τί είναι αυτό που το ΕΚΤ χαρακτηρίζει “ψηφιακό κομμάτι” και ως εκ τούτου του ανήκει. Η χρήση βασικών τεχνολογιών όπως το internet, το email και οι συνδρομές σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, είναι πλέον στην καθημερινότητα κάθε βιβλιοθήκης.

Όπως είναι γνωστό, επίκειται σύντομα (20.5.2021) η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν κάνει οι 17 υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης που παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου, τα συναρμόδια υπουργεία αδικαιολόγητα δεν εκδίδουν τη σχετική ΚΥΑ για την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στο ΕΙΕ.

Εάν κάτι καθυστερεί τον μετασχηματισμό του ΕΚΤ, είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου και όχι οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης τους οποίους η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει “κακός δαίμονας” που απειλεί τον “Παράδεισο” που σχεδιάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨΔ) με μοχλό το μετασχηματισμένο ΕΚΤ.

Οι εν λόγω υπάλληλοι της βιβλιοθήκης, που αιτήθηκαν να παραμείνουν στο ΕΙΕ επιλέγουν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, με βάση τα προσόντα, την εκπαίδευση, την μακρόχρονη εμπειρία και τις ειδικότητές τους. Δεν είναι πληροφορικοί, προγραμματιστές ή έστω data librarians που από καπρίτσιο δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τα “Open Data”, τα δημόσια δεδομένα και την “Τεχνητή Νοημοσύνη” φρενάροντας τον σχεδιασμό του ΥΨΔ “στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης” και “καθυστερούν “τη μετεξέλιξη του ΕΚΤ σε “βραχίονα” του ΥΨΔ.

Δεν υπάρχει κάποιο παρασκήνιο στο ότι οι υπάλληλοι αυτοί όπως και οι ερευνητές του ΕΙΕ διεκδικούν μια λειτουργική βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους ίδιους και τους εκτός ΕΙΕ χρήστες της.

Παράλληλα και σύμφωνα με το όραμα του ΥΨΔ για το ΕΚΤ, αυτό αναμένεται να είναι ένας θελκτικός φορέας για εργασία και πόλος έλξης στελεχών υψηλών προσόντων, με την προσήκουσα τεχνογνωσία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κόντρα στο περίφημο brain drain. Και μάλιστα σε ένα προνομιακό περιβάλλον, σε έναν νέο χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων και μίσθωμα κοντά στα 850.000 ευρώ ετησίως (βλ. Δημόσιος Μειοδοτικός Διαγωνισμός Μίσθωσης Ακινήτου του ΕΚΤ)

Τέλος, πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν «σκοτώνουν» τις βιβλιοθήκες για χάρη της τεχνολογικής και ψηφιακής εξέλιξης. Οι βιβλιοθήκες ανέκαθεν ενσωματώνουν στη λειτουργία τους τις νέες τεχνολογίες προς όφελος και διευκόλυνση των χρηστών τους. Γιατί θα πρέπει η βιβλιοθήκη του ΕΙΕ να είναι η εξαίρεση και να απεκδυθεί οτιδήποτε ψηφιακό για χάρη του νέου ΕΚΤ που μάλιστα δεν θα προσφέρει υπηρεσίες βιβλιοθήκης; Αντίθετα, ένα κράτος που στοχεύει στην προαγωγή της τεχνολογίας της παιδείας και του πολιτισμού φροντίζει να συνυπάρχουν ομαλά και τα δύο.

Για το ΔΣ-ΣΠ-ΕΙΕ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Β. Ζουμπουρλής
O Γραμματέας του Συλλόγου Κ.Ταμπάκης

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] https://protagon.gr/themata/i-vivliothiki-tou-eie-kai-o-exthros-pierrakakis-44342247815

[2] Αρθρο 54 “Ρυθμίσεις για τη βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών” στο νόμο 4712/29.7.2020

Σχετικά θέματα

Απόψεις