Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο ΣΠ-ΕΙΕ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: Η απεργία της 9ης Νοέμβρη μπορεί να αποτελέσει αγωνιστική έκφραση της δυσαρέσκειας που φουντώνει στον κάθε εργαζόμενο για την ακρίβεια, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του

 Ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΣΠ-ΕΙΕ)

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα Ερευνητή/τρια

Συνάδελφε συναδέλφισσα συμβασιούχε/χα, 

Συνάδελφοι της Τεχνικής Υπηρεσίας,

Αγαπητά μέλη μας,

Η απεργία της 9ης Νοέμβρη μπορεί να αποτελέσει αγωνιστική έκφραση της δυσαρέσκειας που φουντώνει στον κάθε εργαζόμενο για την ακρίβεια, τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του. Ως ΣΠ-ΕΙΕ πιστεύουμε ότι οργανώνοντας τη δική μας μαζική και συντονισμένη συμμετοχή και καλώντας σε κοινό βηματισμό τους Συλλόγους των υπολοίπων Ερευνητικών Κέντρων, αλλά και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων (Δημοσίου δικαίου) ( ΠΟΕΕΚ-Ι) και την Ένωση Ελλήνων Ερευνητικών (ΕΕΕ), θα μπορέσουμε να δώσουμε «απάντηση» στην επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση.

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη βασικής ανάγκης. Όλοι μας βιώνουμε τις αυξήσεις αυτές στη καθημερινότητα μας. Είναι  η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Ως ερευνητές επιστήμονες αρνούμαστε η τεχνογνωσία και η επιστήμη μας να αξιοποιείται για να διευκολύνει τους πολεμικούς σχεδιασμούς, αλλά και τις παρακολουθήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην χώρα μας, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς.

Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Είμαστε οι εργαζόμενοι, η ψυχή ενός από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Ενός Ιδρύματος με ιστορία μισού και πλέον αιώνα. Ως κομμάτια αυτής της ιστορίας πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αντιστοιχεί, να βγούμε μπροστά και με μία σειρά αιτημάτων να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους εργασίας του ΕΙΕ.

Συμπορευόμαστε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους και διεκδικούμε:

  • Άμεσα την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ως ΣΠ ΕΙΕ θεωρούμε ότι είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όχι μόνο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αλλά σε όλα τα Ερευνητικά κέντρα και γενικά σε κάθε χώρο δουλειάς. Κάνοντας εμείς λοιπόν την αρχή για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις καλούμε όλα τα σωματεία στο χώρο της έρευνας να παλέψουμε από κοινού για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο χώρο μας και ιδιαίτερα για το θέμα της ασφάλειας των υποτρόφων. Χώρος που χαρακτηρίζεται από επισφάλεια, ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους νέους ερευνητές και έλλειψη χρηματοδότησης με βάση τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος.
  • Διευκολύνσεις για τις γυναίκες συναδέλφους. Αδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα. Διευκόλυνση στη συνέχεια της επιστροφής της μητέρας στην εργασία, με μειωμένο ωράριο κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια και κατά μία ώρα για άλλα δύο, με δίκτυο δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών δημιουργικής απασχόλησης βρεφών, νηπίων, παιδιών.
  • Να σταματήσει το καθεστώς των υποτροφιών χωρίς ένσημα, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα για τους συμβασιούχους συναδέλφους. Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της υποτροφίας σαν χρόνος προϋπηρεσίας στην έρευνα και να συνυπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.
  • Αυξήσεις των μισθών ΤΩΡΑ! Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ο πληθωρισμός αγγίζει ρεκόρ 30ετίας, τα βασικά αγαθά και η ενέργεια έχουν μετατραπεί σε πολυτέλεια. Την ίδια ώρα, το κράτος χρηματοδοτεί μέσω του ταμείου ανάκαμψης τους έχοντες τα υπέρογκα κέρδη. Παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό!
  • Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια και την Έρευνα με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των Iδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, και όχι την χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά και Eθνικά προγράμματα με κριτήριο την παροχή στήριξης στη προσέλκυση εταιριών που θα κερδίσουν από την παραγόμενη καινοτομία.
  • Νέες θέσεις εργασίας στα Ερευνητικά Κέντρα ώστε να καλύπτονται οι επαυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τις χρηματοδοτήσεις. Χωρίς νέα χέρια (ειδικά όταν αυτά απασχολούνται με άλλα ζητήματα πέραν των αρμοδιοτήτων τους) η έρευνα δεν μπορεί να προχωρήσει και η παραγόμενη αξία δεν αποτυπώνεται στη κοινωνία.
  • Πραγματικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με εξασφάλιση των απαραίτητων εργαστηριακών προδιαγραφών, με παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού με ευθύνη των Ιδρυμάτων, και ειδικά μέτρα για εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλό εργαστηριακό κίνδυνο. Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στα Ιδρύματα κατά τις ώρες εργασίας του προσωπικού.

Τέλος αναφερόμαστε σε ένα περιστατικό και την ανάλυση του, το οποίο αποτυπώνει τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της παιδείας:

 Πώς γίνεται σε ένα πανεπιστήμιο – «πρότυπο», όπως παρουσιάζεται το ΑΠΘ, με έσοδα 65 εκατομμύρια ευρώ από Ερευνητικά Προγράμματα και 15 εταιρείες με «τεχνοβλαστούς», που «απενοχοποιούν τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την ελεύθερη οικονομία», όπως καμαρώνει ο Πρύτανης, να κινδυνεύουν φοιτητές, επειδή τα αμφιθέατρα είναι «τίγκα» και «ξεχειλίζουν» από τα παράθυρα;

Κι όμως γίνεται!

Γιατί το πανεπιστήμιο που ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, λειτουργώντας το ίδιο με τέτοιους όρους, είναι πανεπιστήμιο που πολτοποιεί τις ανάγκες των φοιτητών, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, όπως να τους εξασφαλίσει τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές και μια θέση στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια, στη βιβλιοθήκη, στην πρακτική άσκηση. Η «σαρδελοποίηση» άλλωστε στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα εξηγείται και από τη μεγάλη έλλειψη καθηγητών.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια κοσμήτορας της Νομικής του ΑΠΘ (είναι η σχολή όπου έγινε το «ατύχημα» με την πτώση του φοιτητή από το παράθυρο), εδώ και δέκα χρόνια το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί από 110 σε 70! Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση και το κράτος «σκίζονται» να βάλουν την αστυνομία στα πανεπιστήμια και υπογράφουν εκπαιδευτικές συμφωνίες με τα …Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καλλιεργώντας προσδοκίες για «βροχή» από πετροδόλλαρα στα ΑΕΙ.

Για όλα αυτά αποφασίζουμε την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη!

 Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις