Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Εννέα και Εικοσιοκτώ», της Αριστέας Γ. Σερεμέτη

Ενα μυθιστόρημα βασισμένο σε πολύμηνη εξαντλητική ερευνητική δουλειά και με τη μυθιστορηματική ευελιξία καταφέρνει να δώσει ένα πολύ δυνατό και συναρπαστικό στην εξέλιξή του λογοτεχνικό έργο, που πλέκεται σε ένα πειστικό και ακριβές ιστορικά πλαίσιο, το οποίο εκτείνεται από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνοντας την ανεξερεύνητη εν πολλοίς βουλγαρική κατοχή, τις διώξεις των Εβραίων, τον εμφύλιο, την εξορία και τις διώξεις και την 7ετή χούντα

Κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο το νέο βιβλίο της Αριστέας Γ. Σερεμέτη, με τίτλο «Εννέα και Εικοσιοκτώ», που αγγίζει θέματα της ελληνικής ιστορίας που πονάνε.  Η Μεσσήνια οδοντίατρος Αριστέα Σερεμέτη έκανε δυναμική εμφάνιση στο λογοτεχνικό στίβο πέρυσι με τη συλλογή διηγημάτων «Ηλεκτρόνια».

Το «Εννέα και Εικοσιοκτώ» είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πολύμηνη εξαντλητική ερευνητική δουλειά και με τη μυθιστορηματική ευελιξία καταφέρνει να δώσει ένα πολύ δυνατό και συναρπαστικό στην εξέλιξή του λογοτεχνικό έργο, που πλέκεται σε ένα πειστικό και ακριβές ιστορικά πλαίσιο, το οποίο εκτείνεται από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβάνοντας την ανεξερεύνητη εν πολλοίς βουλγαρική κατοχή, τις διώξεις των Εβραίων, τον  εμφύλιο, την εξορία και τις διώξεις και την 7ετή χούντα.

Η ίδια η συγγραφέας δίνει το στίγμα του βιβλίου της: «Η αρχική μου στόχευση ήταν η αφήγηση της μνήμης του ανθρώπου που βίωσε ως μονάδα αντίστασης και ως γενιά που χαλάλισε τα νιάτα της και τα προσωπικά όνειρά της, μέσα από συλλογικούς αγώνες. Ξεκίνησα από την Κομοτηνή, την πόλη που αφανίστηκε όλη η εβραϊκή κοινότητα το Μάρτη του ‘45, παρέθεσα την προσφυγιά του ‘22 από Προύσα που αφορά στα αόρατα νήματα σύνδεσης των κοριτσιών κι εν συνεχεία τις 3 έφηβες ηρωίδες τις τοποθέτησα σε διαφορετικές πόλεις: Η αντάρτισσα μουσουλμάνα Σερέν αναζήτησε νέα αρχή στην Κωνσταντινούπολη, η Εβραία Ζιμπούλ στη Θεσσαλονίκη και η χριστιανή Μαριορίνη στην Αθήνα. Ο δε Ερρίκος ο Καλαματιανός, ο άντρας που έφυγε από την πόλη του λόγω ανάγκης, συνδέεται μαζί τους, με την καθεμία διαφορετικά, αλλά με τις 3 τους έντονα και καθοριστικά. Οι γυναίκες θα συνδεθούν ξανά στο ξερονήσι της Μακρονήσου.

Και όλες μαζί θα ακολουθήσουν πορείες παράλληλες με τον Ερρίκο, τον Άγγελο Σταματελόπουλο και το γενέθλιο τόπο του, την Καλαμάτα…»

Το «Εννέα και Εικοσιοκτώ» έχει από την πρώτη στιγμή κερδίσει εξαιρετικές κριτικές τόσο από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τον «μέσο αναγνώστη» όσο και από πιο ειδήμονες, ιστορικούς και εν ενεργεία πολιτικούς.

Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή, έγραψε στην κριτική της για το βιβλίο:

«Ενα μυθιστόρημα που ξεκινάει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει ως τις μέρες μας έχοντας σαν ιστορικό φόντο τη βουλγαρική κατοχή στη Βόρεια Ελλάδα και τις όσες τραγικές καταστάσεις έλαβαν χώρα στον τόπο μας μετά από τον Πόλεμο. Ενδιάμεσα η συγγραφέας, κάνοντας χρήση μιας μη γραμμικής γραφής, μας μεταφέρει στον χρόνο της Μικρασιατικής Καταστροφής φωτίζοντας το παρελθόν και τις ιστορίες των ηρώων της.

Το μυθιστορηματικό μέρος του βιβλίου εξελίσσεται γύρω απ’ τις ζωές τριών κοριτσιών δεμένων απ’ τη μοίρα κι απ’ τη φιλία τους. Από χριστιανική οικογένεια η Μαριορίνη Ταπεινού, από εβραϊκή η Ζιμπούλ Καράσσο, από μουσουλμανική η Σερέν Κάρμαν θα δουν τις ζωές τους να διαλύονται μέσα στη δίνη της Κατοχής και των οικογενειακών τραγωδιών, στην πολυπολιτισμική τότε Κομοτηνή. Μετά τον Πόλεμο η καθεμιά θα τραβήξει τον δρόμο της μακριά από τον τόπο της και τις τραυματικές καταστάσεις που έζησαν, σκορπισμένες στον ελλαδικό χώρο και στην Κωνσταντινούπολη. Θα βρεθούν ξανά μαζί εξορισμένες σε ένα ξερονήσι και οι ζωές τους θα δεθούν και πάλι στενά και άρρηκτα. Η ύπαρξη ενός άνδρα, ο οποίος συνδέεται στενά με τις ζωές και των τριών, αποτελεί έναν ακόμα συνδετικό κρίκο που τις δένει μεταξύ τους.

Πέρα απ’ το ενδιαφέρον της ψυχολογικής απεικόνισης των ηρωίδων που η καθεμιά τους διαθέτει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και των περιπετειών που βιώνουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της ιστορίας στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης. Είναι γεγονός πως η βουλγαρική κατοχή της Βόρειας Ελλάδας και όσα συνέβησαν στη διάρκειά της είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας μας που δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Η συγγραφέας αναφέρεται στην περίοδο αυτή καθώς και στην Αντίσταση στην οροσειρά της Ροδόπης έχοντας μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα και δένοντάς τα με τις ζωές των ηρώων του μυθιστορήματος. Η σύνδεση αυτή γίνεται με τρόπο ισορροπημένο, έτσι ώστε το μυθιστόρημα να μην «ξεφεύγει» γινόμενο βιβλίο Ιστορίας, πράγμα που αποτελεί πάντα κίνδυνο όταν πρόκειται για ιστορικά μυθιστορήματα, στα οποία κάποιες φορές ο μύθος χρησιμεύει σαν άλλοθι για να γραφτεί Ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ιστορία είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι ήρωες διαμορφώνουν τις σχέσεις τους και παίρνουν τις αποφάσεις τους».

Για τη διάθεση του βιβλίου επικοινωνήστε στο 6948.733.885, στο [email protected], στο messenger και στο viber.

 

Απόψεις