Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βενεζουέλα: Δημοψήφισμα ενέκρινε την προσάρτηση πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής στη Γουιάνα

Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της προσάρτησης μιας διαφιλονικούμενης περιοχής, πλούσιας σε πετρέλαιο, που ελέγχεται από τη γειτονική Γουιάνα, μία εξέλιξη που..

Οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της προσάρτησης μιας διαφιλονικούμενης περιοχής, πλούσιας σε πετρέλαιο, που ελέγχεται από τη γειτονική Γουιάνα, μία εξέλιξη που αναμένεται να ανεβάσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Πάνω από το 95% των ψηφισάντων ενέκρινε την προσάρτηση του Εσεκίμπο, μιας περιοχής 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αποτελεί τα δύο τρίτα της γης που ελέγχεται από τη Γουιάνα και φιλοξενεί περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας.

Το Καράκας λέει ότι η περιοχή ήταν μέρος της Βενεζουέλας από την ανεξαρτησία της από την Ισπανία πριν από 200 χρόνια, αλλά η Γουιάνα λέει ότι απονεμήθηκε στην τότε Βρετανική Γουιάνα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η διαμάχη αναζωπυρώθηκε ξανά το 2015 μετά από την ανακάλυψη ενός σημαντικού κοιτάσματος πετρελαίου στα ανοιχτά του Εσεκίμπο από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό «ExxonMobil». Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τον φετινό Σεπτέμβρη, όταν η Γουιάνα διεξήγαγε μια δημοπρασία στην οποία πετρελαϊκές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για άδειες εξερεύνησης στα ύδατα του Εσεκίμπο.

Οι Βενεζουελάνοι ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, εάν υποστήριζαν «τη δημιουργία της (ομοσπονδιακής) πολιτείας του Εσεκίμπο», τη χορήγηση «ιθαγένειας και ταυτότητας» στους κατοίκους της «ενσωματώνοντας κατά συνέπεια το εν λόγω κράτος στον χάρτη της επικράτειας της Βενεζουέλας» και σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκλογικής αρχής της χώρας, απάντησαν «ναι» σε ποσοστό 95%.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «συντριπτική νίκη του “Ναι” σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα».

Η Γουιάνα καταδίκασε την ψηφοφορία ως επιθετική απόπειρα «προσάρτησης», ενώ το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Βενεζουέλα την Παρασκευή να απόσχει από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια που μπορεί να αλλάξει το status quo στην περιοχή.

(Πηγή: BBC)

Σχετικά θέματα

Απόψεις