Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μαδούρο: Προχωρά στο σχέδιο κατάληψης, τμήματος της Γουϊάνα – Στην περιοχή και η Αμερικάνικη ExxonMobil

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχωρά στον σχεδιασμό της για να καταλάβει το Εσεκίμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ελέγχεται..

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχωρά στον σχεδιασμό της για να καταλάβει το Εσεκίμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ελέγχεται από τη γειτονική Γουιάνα.

Ο Νίκολας Μαδούρο, διέταξε την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξόρυξης και εισηγήθηκε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει το ΒΒC,  ενέκριναν την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Εσεκουίμπο, αυξάνοντας τις εντάσεις. Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι το Εσεκίμπο, που είναι τα δύο τρίτα του κράτους της Γουιάνας, «κλάπηκε» κατά τη χάραξη των συνόρων πριν από έναν αιώνα. Ωστόσο, η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ως ένα βήμα προς την προσάρτηση της περιοχής. 

Η περιοχή που διεκδικεί η Βενεζουέλα

Η Γουιάνα κατήγγειλε το δημοψήφισμα ενώ έχει προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο την Παρασκευή διέταξε τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα αλλάξει το status quo έως ότου η επιτροπή αποφανθεί επί των διεκδικήσεων. 

Ανησυχία των μονοπωλιακών πετρελαϊκών ομίλων 

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί, δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

“Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας”, ανέφερε. “Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της”.

Ο ίδιος, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές της χώρας – κυρίως μεγάλους μονοπωλιακούς πετρελαϊκούς ομίλους – ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός της ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα, μετακινώντας περισσότερα στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση Μαδούρο

Την Κυριακή, πάνω από το 95% όσων έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου ομόσπονδου κράτους της Βενεζουέλας στην περιοχή.

Αν και ψήφισαν μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι – που αποτελούν περίπου το 10% των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου – η διεκδίκηση της Βενεζουέλας στο Εσεκίμπο χαίρει ευρείας υποστήριξης στη χώρα.

Το Εσεκίμπο βρίσκεται υπό την εξουσία της Γουιάνας – και πριν από αυτήν της Βρετανικής Γουιάνας – για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η Βενεζουέλα επιδιώκει εδώ και καιρό να το ελέγξει.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της περιοχής με έκταση 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη και ότι ο ποταμός Εσεκίμπο πρέπει να είναι το φυσικό σύνορο, όπως ήταν το 1777, την εποχή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της Γουιάνας μετά την ανεξαρτητοποίησή της.

Ο ποταμός Εσεκίμπο που η Βενεζουέλα διεκδικεί ως φυσικό σύνορο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε πριν το δημοψήφισμα τη Βενεζουέλα «να απόσχει από κάθε ενέργεια που θα τροποποιούσε την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο επίμαχο έδαφος». Και προγραμματίζει δίκη την άνοιξη για το μέλλον του Εσεκίμπο μετά από δεκαετίες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα.

Η ανακάλυψη πετρελαίου πυροδότησε τη διαμάχη 

Τη διαμάχη πυροδότησε η ανακάλυψη το 2015 πετρελαίου ανοιχτά των ακτών του Εσεκίμπο και ακόμη περισσότερο αυτόν τον Σεπτέμβριο όταν η Γουιάνα πραγματοποίησε δημοπρασία για τις άδειες εξερεύνησης στα εν λόγω ύδατα, τις οποίες διεκδίκησαν μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι της δύσης. 

Η παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα θα εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στο Stabroek Block της χώρας από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την αμερικάνικη ExxonMobil.

Το Stabroek Block της Γουιάνας είναι μια υπεράκτια δεξαμενή πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της χώρας και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την ExxonMobil.

Ο πλούτος της Γουιάνας βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, γεγονός που έχει καταστήσει την οικονομία της ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα προσπαθεί να βγει από μια πολυετή οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις πετρελαίου της λόγω της εκλογής Μαδούρο το 2018. Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις