Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Υποχρηματοδότηση και διάλυση για τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

Την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, γενικότερα στον πολιτισμό αλλά και στον..

Την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ απέναντι στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, γενικότερα στον πολιτισμό αλλά και στον φυσικό αποδέκτη της Τέχνης, τον λαό, κατήγγειλαν τη Δευτέρα το μεσημέρι μουσικοί από τα σύνολα της ΕΡΤ και το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας ΕΡΤ.

Στο πλευρό των μουσικών βρέθηκε για ακόμα μια φορά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αλλά και οι αρχιμουσικοί Αλκης Μπαλτάς, Βύρων Φιδετζής και Γιώργος Πέτρου. Με την παρουσία τους φάνηκε έμπρακτα και το πλατύ κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των μουσικών της ΕΡΤ ανάμεσα στους μουσικούς των ορχηστρών. Πάνω από 330 είναι οι μουσικοί των ορχηστρών και σπουδαίοι αρχιμουσικοί που με την υπογραφή τους παίρνουν δημόσια θέση στήριξης των αιτημάτων των μουσικών της ΕΡΤ για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις ελάχιστες μεγάλες ορχήστρες συμφωνικής μουσικής στην Ελλάδα. Οι άλλες τρεις είναι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διέκοψαν τη λειτουργία τους η Καμεράτα και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Αντί όμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για την κάλυψη των κενών της συγκεκριμένης ορχήστρας, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους μουσικούς, εξελίσσεται μια διαρκής υποβάθμιση.

Αυτήν τη στιγμή τα κενά στα 3 μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία) είναι 117, ενώ πάγιες ανάγκες καλύπτονται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια από μουσικούς με απαράδεκτες συμβάσεις πληρωμής ανά συναυλία. Αντί να μονιμοποιηθούν επιτέλους αυτοί οι μουσικοί, η διοίκηση της ΕΡΤ ενημέρωσε 7 απ’ αυτούς ότι στις 31 Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις τους και από το 2023 δεν θα έχουν δουλειά, ενώ οι υπόλοιποι 22 θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, και επιπλέον ανακοίνωσε εξετάσεις για το σύνολο των οργάνων της Ορχήστρας, για τη διαμόρφωση «Μητρώου Συνεργατών». Παράλληλα, συρρικνώνει περαιτέρω τη δραστηριότητα των μουσικών συνόλων, σε 24 υποχρεωτικές χρονιάτικες παραγωγές, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε φεστιβαλικά σύνολα και αποκόπτοντάς τα από τον ρόλο τους, που είναι να προάγουν τον πολιτισμό, να διαδίδουν το έργο των Ελλήνων συνθετών, να κάνουν ηχογραφήσεις, να πραγματοποιούν συναυλίες στην επαρχία.

Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς το τεράστιο πλήγμα που θα δεχτεί η μουσική στη χώρα μας, ότι το κοινό θα στερηθεί τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί και να απολαύσει ένα από τα πιο σύνθετα και αφηρημένα είδη Τέχνης, τη συμφωνική μουσική.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Απέναντι στα παραπάνω ακούστηκαν πολλά. Σταχυολογώντας αναφέρουμε τη δήλωση του Α. Μπαλτά ότι «ο πολιτισμός δεν είναι για να φέρνει χρήματα, αλλά για μορφώνει», ενώ πρόσθεσε ότι για να αποδώσει μια ορχήστρα «πρέπει να έχει μόνιμα μέλη. Δεν είναι δυνατόν να φέρνεις συνεχώς έκτακτους μουσικούς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου».

«Πρώτα δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα και μετά δημιουργήθηκαν οι ορχήστρες για να μπορέσουν να τα προσφέρουν στον κόσμο», σημείωσε ο Β. Φιδετζής, διερωτώμενος ποιος παίρνει την ευθύνη να μην παίζονται τα μεγάλα έργα του παρελθόντος αλλά και τα μεγάλα έργα που θα «γεννηθούν». Ως παράδειγμα έφερε τη 12η Συμφωνία του Σοστακόβιτς, η οποία χρειάζεται 18 πρώτα βιολιά και 18 δεύτερα. «Δεν είναι παλαβός ο συνθέτης, θέλει αυτό το ηχόχρωμα… Δεν θα μπορεί δηλαδή να παιχτεί ένα τέτοιο έργο;».

Οπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου, αυτήν τη στιγμή στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπάρχουν θέσεις για 2 τρομπόνια και 5 τσέλα, αριθμοί ασύγκριτα μικρότεροι από τις ανάγκες μιας Ορχήστρας. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνική ορχήστρα στον κόσμο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Η θηλιά της διάλυσης, της υποχρηματοδότησης είναι παντού, και στον πολιτισμό, αλλά και στην Υγεία, στην Παιδεία», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΜΣ Βασίλης Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους στο σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε την Τέχνη μας, θέλουμε να μπορούμε να ζούμε από αυτή».

Οι μουσικοί της ΕΡΤ δεν «μάσησαν τα λόγια τους» και στη «σπέκουλα» που κυκλοφορεί από τη διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία μιλά για διπλοθεσίτες μουσικούς. «Τι είναι ηθικό και τι μη ηθικό, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα», ανέφερε μία συμβασιούχος μουσικός, 22 χρόνια εργαζόμενη στην Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ ο Τάσος Γρατσίας, πρόεδρος του Σωματείου, τόνισε ότι «ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στους μουσικούς. Ωστόσο δεν πρόκειται για διπλοθεσίτες, καθώς ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να μονιμοποιηθούν στην ΕΡΤ και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Εάν τούς δινόταν αυτή η ευκαιρία, δεν θα είχαμε αντίρρηση να κληθούν να επιλέξουν μία από τις δύο θέσεις. Πώς είναι δυνατόν ένας συμβασιούχος να ζήσει με 600 ευρώ;». Ακόμα, όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στις απίστευτες ώρες, στα πολλά χρόνια μελέτης και σπουδών που απαιτούνται για τη διαμόρφωση μουσικών υψηλού επιπέδου, αλλά και ότι για να μπορέσουν να αποδώσουν οι μουσικοί της ορχήστρας στις μεγάλες απαιτήσεις της απαιτούνται επιπλέον και χρόνια εμπειρίας, ίδια σύνθεση κ.λπ.

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι ο αγώνας συνεχίζεται «για να μην περάσουν στην Ιστορία τα μουσικά σύνολα, αλλά να συνεχίσουν να γράφουν Ιστορία στον πολιτισμό της χώρας μας».

  • Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των μουσικών της ΕΡΤ, φέρνοντας το θέμα και στη Βουλή με συγκεκριμένες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις