Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τι ζωή προτείνει ο κύριος influencer;

Μπήκαμε χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι στην εποχή του ολοκληρωτικού ελέγχου των ζωών μας. Πολύ απλά και μάλιστα οικειοθελώς...

Μπήκαμε χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι στην εποχή του ολοκληρωτικού ελέγχου των ζωών μας. Πολύ απλά και μάλιστα οικειοθελώς. Τα smart phones είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα ώστε να νιώθεις συμμέτοχος και να μην έχεις παράπονο ότι δεν σε «παίζουν» τα άλλα παιδάκια.

Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια. Θα πούμε ένα απλό παράδειγμα:

Η πρώτη μορφή ελέγχου της κοινωνίας μας ήταν ό έλεγχος της διατροφής. Πάντα «για το καλό μας» και βέβαια για «ευκολία» και εξοικονόμηση χρόνου! Με πολύ απλό τρόπο έγιναν βασική ανάγκη στο διατροφικό μας μοντέλο η ζάχαρη και το αλάτι. Γλυκό και αλμυρό δηλαδή. Αν παρατηρήσετε τα άλλα δυο στοιχεία των γεύσεων μας, το πικρό και το ξινό, εξοβελίστηκαν στο περιθώριο της διατροφής μας. Γιατί; Μα γιατί δεν πουλάνε! Αυτό αποφάσισαν οι διαφημιστικές κάποτε και κατ ευθείαν έγινε τάση.

Η διαφήμιση λοιπόν ήταν η αρχή του ελέγχου της κοινωνιών μας. Τι πουλάει, πόσο πουλάει, πως πουλάει και πάμε.

Όταν ο κόσμος άρχισε κάπου να αντιδράει κάπως στη διαφήμιση, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 90 (λόγω ορισμένων προκλητικών διαφημίσεων υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις) τι έκαναν οι διαφημιστικές; Απλά άλλαξαν όνομα και αντί για διαφήμιση την ονόμασαν επικοινωνία. Θα «επικοινωνήσουμε» ένα προϊόν αντί να το διαφημίσουμε.

Η τελική νίκη της διαφήμισης ήρθε όταν πια μπήκε αποκλειστικά στην ενημέρωση. Για πολλά χρόνια θα θυμόμαστε τις ολοσέλιδες διαφημίσεις των τραπεζών στις εφημερίδες ή τα διαφημιστικά πριν τα δελτία ειδήσεων.

Πλέον τίποτα δεν είναι βιώσιμο αν δεν «διαφημίζει» κάτι, κάποιον, μια υπηρεσία. Περάσαμε στη γενιά των Influencers. Αυτών δηλαδή που είναι διάσημοι και μας «εμπνέουν» για μια καλύτερη ζωή μέσω προϊόντων, υπηρεσιών κτλ.

Εκεί μπαίνει και η επιστήμη πια που πάλι παρατηρεί, ερευνά, υπολογίζει και στο τέλος καθοδηγεί την «αγορά» σε ότι «πουλάει» ακόμα περισσότερο.

Ο έλεγχος των κοινωνιών μας είναι πλέον ολοκληρωτικός. Οι κάμερες «ασφαλείας» βρίσκονται σε κάθε βήμα μας. Τα κινητά μας στην ουσία μας παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή. Τα gps καταγράφουν κάθε μας κίνηση. Οι φωτογραφικές μηχανές των κινητών καταγράφουν και «ανεβάζουν» ασταμάτητα φωτογραφίες από δημόσιους χώρους ερήμην όσων είναι απλά στο φόντο της φωτογραφίας.

Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο δύσκολο είναι να πας μια βόλτα και να μην βρεθείς ξαφνικά ανεβασμένος σε κάποιο social media; Για να μην σας πω να αναρωτηθείτε τίποτα πιο περίεργο…

Σχετικά θέματα

Απόψεις