Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύσσωμο «όχι» των επιστημόνων στην ιδιωτικοποίηση της Απεξάρτησης και την κατάργηση προγραμμάτων

Τουλάχιστον 1.000 σύνεδροι - επιστήμονες και εργαζόμενοι συμμετείχαν στη σημαντική πρωτοβουλία

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που καταργεί τους εγκεκριμένους φορείς θεραπείας, ιδιωτικοποιεί την Απεξάρτηση, θυσιάζει ανθρώπινες ανάγκες και ζωές στον βωμό του κόστους – οφέλους, είναι η ομόφωνη αγωνιστική διεκδίκηση που αποτυπώθηκε από τουλάχιστον 1.000 συνέδρους απ’ όλη τη χώρα, που συμμετείχαν στο ανοιχτό συνέδριο με θέμα «Η αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο».

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο συνδιοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στο ΣΕΦ από επιστημονικό προσωπικό των φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων «Διάπλους», τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ και του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ. Το «παρών» έδωσαν επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενοι και λήπτες υπηρεσιών – από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Ήταν μια πρωτοβουλία που η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία όχι μόνο λόγω της μαζικής συμμετοχής αλλά και με βάση την επιστημονική γνώση και πείρα που κατατέθηκε, αποτελώντας παρακαταθήκη για τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Αναδείχθηκε μεταξύ άλλων ότι η διαχρονική υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η διεύρυνση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, συστατικά της πολιτικής που θεωρεί «κόστος προς εξορθολογισμό» τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εξαρτημένων, των οικογενειών τους, των εργαζομένων στον χώρο, δημιουργούν εμπόδια, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την έτσι κι αλλιώς σύνθετη δουλειά που απαιτείται.

Με πείσμα και κόπο οι παραπάνω εργαζόμενοι έχτισαν ένα δίκτυο υπηρεσιών που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, με τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα στην ΕΕ και κατά συνέπεια στελεχώνεται από άριστο στελεχικό δυναμικό, σε μια χώρα που έχει από τα μικρότερα ποσοστά εισόδου στη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην ΕΕ. Την περίοδο που οξύνονται οι αιτίες που παράγουν κι αναπαράγουν τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο κ.ά.) και τα αιτήματα για πρόληψη, θεραπεία αυξάνονται απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, η κυβέρνηση αποφασίζει – όπως επισημάνθηκε από δεκάδες ομιλητές στο πλαίσιο των 8 θεματικών ενοτήτων – τη διάλυση του υπάρχοντος δικτύου. Την από του μηδενός δημιουργία ενός υδροκέφαλου φορέα με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), με τη μορφή ΝΠΙΔ, σηματοδοτώντας τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Οι οργανισμοί ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» – ΓΝΚ, «ΙΑΝΟΣ», «ΑΡΓΩ» – ΨΝΘ επιδιώκεται να καταργηθούν, παύοντας να παρέχουν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Τμήμα του έμπειρου προσωπικού επιδιώκεται από την κυβέρνηση να ενταχθεί στον ΕΟΠΑΕ με παραπέρα επέκταση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Στον ΕΟΠΑΕ θα ενταχθούν και ιδιωτικοί φορείς, ορισμένοι εκ των οποίων λειτουργούν παρανόμως μέχρι σήμερα (ΜΚΟ, ιδιωτικές κλινικές) με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, παρέχοντας με το αζημίωτο αμφίβολης ποιότητας, ασφάλειας κι επάρκειας υπηρεσίες, λαμβάνοντας πακτωλό κρατικού χρήματος κι ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αποτέλεσμα θα είναι να καταργηθούν ο θεραπευτικός πλουραλισμός, η θεραπευτική σχέση και το θεραπευτικό συνεχές και έτσι οι θεραπευτικές μονάδες θα μετατραπούν σε μονάδες αυτοβοήθειας.

Στήριξη από το ΚΚΕ

Στο συνέδριο, στο πλευρό των φορέων και των εργαζομένων, βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους. Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών.

«Το νομοσχέδιο – κακούργημα δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή. Δεν θα το επιτρέψουμε», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο που εντάσσεται στην πολιτική κόστους – οφέλους. Και εξήγησε: «Κόστος για την κυβέρνηση είναι η κοινωνική πολιτική και οι ανάγκες του λαού, γι’ αυτό συρρικνώνει δομές που παρέχουν εδώ και δεκαετίες δωρεάν υπηρεσίες, προκειμένου να έχουν όφελος οι επιχειρηματίες αναπτύσσοντας τα κέρδη τους».

Σχετικά με την επιδίωξη της κυβέρνησης για την απο-ιστορικοποίηση της Απεξάρτησης, αφού οι επωνυμίες των προγραμμάτων – μονάδων ήταν η ταυτότητα του θεραπευτικού τους χαρακτήρα, και την υποκατάστασή τους από τον υδροκέφαλο οργανισμό ΕΟΠΑΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε: «Οπως έλεγε ένας φιλόσοφος, λαοί χωρίς ιστορία είναι λαοί χωρίς μέλλον. Θέλουν να εξαφανίσουν την προσφορά των προγραμμάτων που είναι αναγνωρισμένα από όλη την κοινωνία, για να μη θυμάται κανείς ότι υπήρξαν. Οπως θέλουν να ξεχάσουμε τον 13ο μισθό, εργατικές κατακτήσεις, θεραπείες για τις οποίες δεν πληρώναμε. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί στους αγώνες σας για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Αλλά ακόμα κι αν φτάσει στη Βουλή, όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά θα παλέψουμε να μην εφαρμοστεί, να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις