Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός της δράσης ενάντια στο σχέδιο νόμου που διαλύει τις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Βήμα συντονισμού των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας με σωματεία και μαζικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με όλη την κοινωνία και κοινού..

Βήμα συντονισμού των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας με σωματεία και μαζικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με όλη την κοινωνία και κοινού συλλογικού αγώνα για διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Πρόληψης- Απεξάρτησης- Επανένταξης, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαλύει και εμπορευματοποιεί τις δομές της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, αποτέλεσε η σύσκεψη που κάλεσε στο ΕΚΘ το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι των θεραπευτικών προγραμμάτων ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ του ΨΝΘ, ΙΑΝΟΣ του ΨΝΘ, του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ/ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ/ ΚΙΒΩΤΟΣ , και από τα κέντρα Πρόληψης Δυτικής Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ»  και “Πυξίδα” αλλά και του Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ».

Εδωσαν το παρών ακόμα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενείας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), Ο Σύλλογος οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, εργαζόμενοι από την ΕΨΥΚΑ, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ,  εργαζόμενοι και μέλη του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ, η ΕΝΙΘ, η ΟΓΕ , η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας, η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού και οι  Σύλλογοι Φοιτητών  Ψυχολογικού και Ιατρικής του ΑΠΘ.

Πολύ συγκινητική στιγμή της σύσκεψης όταν προβλήθηκε βίντεο βασισμένο στην «Ιθάκη» του Καβάφη  που δημιούργησαν μέλη της θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη του ΚΕΘΕΑ.

Οι παραβρισκόμενοι δεσμεύτηκαν για κοινό βηματισμό και αγώνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που έχει έρθει στη δημοσιότητα και προβλέπει περαιτέρω εμπορευματοποίηση  πλήρη διάλυση της ψυχικής υγείας και των Εξαρτήσεων, μέσα από το τσουβάλιασμα των προγραμμάτων των τελευταίων σε ΝΠΙΔ όπου βέβαια θα “συνυπάρχουν” και τα ιδιωτικά προγράμματα αποτοξίνωσης/απεξάρτησης.

Όπως σημείωσε εισηγητικά η Ρούλα Γεωργιάδη Πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ «Το  πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό -άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κοινωνικοοικονομικούς όρους  διαβίωσης του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τη θέση του μέσα στην κοινωνία και το πώς εκείνος επιδρά στην εξέλιξή της. Για το λόγο αυτό, η πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις, ενάντια στις αιτίες που γεννούν και ενισχύουν το φαινόμενο όπως η λογική κόστους-οφέλους που διέπει κάθε πλευρά της ζωή μας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, της κοινωνίας συνολικά και σε άμεση σχέση με τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεδιπλώνεται και η κινηματική δράση του ΕΣΥΝ και σε αυτό το πνεύμα σας καλούμε σε κοινό μέτωπο ενάντια και στο νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει σε διαβούλευση η κυβέρνηση από μέρα σε μέρα».

Να σημειωθεί ότι με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας  για τις Εξαρτήσεις που θα είναι ΝΠΙΔ, με Διοίκηση που θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας και θα συνενώνει όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν στη χώρα, άσχετα από τη “φιλοσοφία” και τη θεραπευτική προσέγγιση του κάθε προγράμματος.

Στη διάρκεια της πολύ πλούσιας συζήτησης οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για το μέλλον της απεξάρτησης όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, γι αυτό και ήταν ξεκάθαρη θέση τους για κοινό βηματισμό πάνω στο πλαίσιο που θέτει το ΕΣΥΝ.

Η σύσκεψη μάλιστα ξεκίνησε με τηλεφωνική παρέμβαση από την Ελισάβετ Καπαγερίδου, ΔΣ ΟΣΟΚΕΘΕΑ η οποία περιέγραψε το τρόπο δημιουργίας της Ομοσπονδίας και την απήχηση που βρίσκει σε πολύ κόσμο. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Κική Ευστρατουδάκη, πρόεδρος συλλόγου οικογενειών Ιθάκη, τον Αντώνη Ραφτόπουλο, υπεύθυνο προγράμματος  Β. Ελλάδος του ΚΕΘΕΑ, τον Στέλιο Γκιουζέπα, επιστημονικό υπεύθυνο ΠΕΘΕΑ Αργώ – ΨΝΘ, την Δέσποινα Δυντσίκου, Ψυχίατρος -υπεύθυνη πολυδύναμου κέντρου Ιανός- ΨΝΘ, τον Παναγιώτη Γεωργάκα, συν/χος διευθυντής Ψυχιατρικής -τεως υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ Αργω – ΨΝΘ, την Έφη Γεωργοπούλου, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης Κιλκίς “Νηρεύς”, τον Αλέξανδρο Ταντο, εκλεγμένο στο σύλλογο εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και τον Θανάση  Κοκκονά, πρόεδρος ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού. Την συζήτηση παρακολούθησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελης.

Με κοινό σύνθημα «η πρόληψη και η απεξάρτηση δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα όλων!», οι παραβρισκόμενοι κατέληξαν ότι η  συζήτηση αποτέλεσε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Πρόληψης και Απεξάρτησης, των ωφελούμενων και των οικογενειών τους. Όπως τόνισαν και μέσα από τις τοποθετήσεις τους  ο αγώνας αυτός είναι αναγκαίο να αγκαλιαστεί ευρύτερα και ακόμη περισσότερο από την κοινωνία, να γίνει υπόθεσή της γιατί είναι υπόθεσή της.

«Ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με τα αιτήματα κάθε χώρου δουλειάς για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και διαβίωσης, με τα αιτήματα των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και μόρφωση, με το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, για το δικαίωμα να ονειρευόμαστε! Η 28η Φεβρουαρίου η μέρα της απεργίας να σημάνει σταθμό συντονισμού και ισχυροποίησης της φωνής μας και να πλημμυρίσει με την παρουσία μας και τις διεκδικήσεις μας. Γιατί αυτό το νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μείνει στα χαρτιά!», είπε καταλήγοντας στην ομιλία της η Ρούλα Γεωργιάδη. Aπό 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις