Με την ουσία και τις αιτίες της λεγόμενης «οπαδικής βίας» να έχουν μείνει για μια ακόμα φορά στο απυρόβλητο, όπως αποδεικνύουν και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, προχωρά το χρονοδιάγραμμα για την άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί στα μέσα Δεκέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν και τη διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, πάρθηκαν μετά τα σοβαρά επεισόδια έξω από το κλειστό του Ρέντη κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού μεταξύ οπαδών και αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό και τελικά, λίγες μέρες μετά, στον θάνατο 31χρονου αστυνομικού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα γήπεδα, που εδώ και δυο μήνες περίπου παρέμειναν κλειστά για τους φιλάθλους, θα ανοίξουν οριστικά στις 12 Φλεβάρη. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Γ. Βρούτσης, έκανε λόγο για «επιστροφή σε ένα νέο περιβάλλον», προτάσσοντας τον νέο τρόπο λειτουργίας των καμερών εσωτερικής παρακολούθησης στα γήπεδα την ενίσχυση του μέτρου της ταυτοπροσωπίας στους κατόχους εισιτηρίων (από 9 Απριλίου) αλλά και τον νέο τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων. Η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε και αναμένεται η συζήτηση του στην Ολομέλεια. Πρόκειται για μέτρα που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή βάσει παλιότερων αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά όπως αποδείχθηκε μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα.
Ο Γ. Βρούτσης, κατά τη σημερινή 4η και τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου, ανέφερε τα εξής:
– Από την Τρίτη 13 Φλεβάρη τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ).
– Από την Τρίτη 13 Φλεβάρη τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.
– Από την Τετάρτη 6 Μάρτη τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.
– Από την Τρίτη 9 Απρίλη τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΚΚΕ: Αντί να συμβάλει στην πάταξη της βίας στον αθλητισμό, θα την γιγαντώσει
Το νομοσχέδιο αντί να συμβάλει στην πάταξη της βίας στον αθλητισμό, στην πάταξη της διαφθοράς και της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, στην πράξη θα τα γιγαντώσεις θα τα νομιμοποιήσει ακόμα περισσότερο, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη οδό των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων, χωρίς διάθεση να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Αντίθετα, διαφημίζει την αυστηροποίηση του πλαισίου, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και του φακελώματος, τα πρόστιμα σε ΠΑΕ και παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως πανάκεια για την βία στα γήπεδα.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί, όπως είπε ο Μ. Συντυχάκης ότι τα κατασταλτικά μέτρα από ένα σημείο και μετά αναζωπυρώνουν την βία, μεταφέροντας την εκτός γηπέδου, κάτι το οποίο επιδιώκουν οι μεγαλομέτοχοι για να μην χαλάει η «βιτρίνα».
Ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα αξιοποιούνται ως πειραματικός σωλήνας για ευρύτερα κατασταλτικά μέσα απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους πρόσφυγες στο πλαίσιο επιτελικού αστικού κράτους με την ηλεκτρονική καταγραφή προσωπικών στοιχείων.
Όλα τα παρόμοια νομοθετήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων συσκοτίζουν τις αιτίες του προβλήματος που σχετίζονται με το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τον άκρατο ανταγωνισμό και το κυνήγι του κέρδους ανάμεσα τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Από 902.gr