Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Εντείνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία – Ανοίγει «λογαριασμούς» με Λευκορωσία και Ιράν

Συνέχιση και ένταση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Συνέχιση και ένταση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, βάζοντας όμως ανοιχτά πλέον στο «κάδρο» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, εκτός από τη Ρωσία, και τη Λευκορωσία με το Ιράν, αποφάσισαν οι «27» ηγέτες της ΕΕ, στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί» και «θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών ρευστότητάς της». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι «27» ενέκριναν την πρόσφατη απόφαση για τη δημιουργία Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ, με στόχο την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και την απόφαση «για περαιτέρω αύξηση των μέτρων βοήθειας της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης», δηλαδή του πακέτου των 500 εκ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό που θα δοθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά «την έγκαιρη παροχή των υπολοίπων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία» και καλεί «την Κομισιόν να παρουσιάσει και το Συμβούλιο να εργαστεί για μια πιο διαρθρωτική λύση για την παροχή βοήθειας» στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Στη συνέχεια οι «27» καλούν τις αρχές της Λευκορωσίας «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο, επιτρέποντας στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Λευκορωσίας και παρέχοντας υποστήριξη στον ρωσικό στρατό», προειδοποιώντας ότι η ΕΕ «παραμένει έτοιμη να κινηθεί γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις» κατά της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα, καταδικάζουν «σθεναρά τη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας» που, όπως υποστηρίζουν, παρέχει το Ιράν, η οποία «πρέπει να σταματήσει».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει επίσης «αποφασισμένο» να αντιμετωπίσει την «παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στην άρνηση των συλλογικών μας προσπαθειών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας», καταδικάζει τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά την Ουκρανία και επαναλαμβάνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα).

Επίσης καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ να διερευνήσει τις δυνατότητες να λογοδοτήσει η Ρωσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα πολέμου».

Τέλος, οι «27» ζητούν παράταση της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα πέραν της τρέχουσας περιόδου που λήγει τον Νοέμβριο και καταδικάζουν τις «πράξεις δολιοφθοράς» σε «υποδομές ζωτικής σημασίας», όπως αυτές κατά των αγωγών Nord Stream, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν «επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα (…), με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Εξάλλου, στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη χθεσινοβραδινή επί της αρχής συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» μέτρων για τις τιμές της Ενέργειας, που αφήνει όμως ανοιχτά πολλά ζητήματα, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των παζαριών και των σφοδρών αντιθέσεων.

Στο τραπέζι και οι σχέσεις με την Κίνα

Αναφορικά με άλλα διεθνή ζητήματα, στο «τραπέζι» βρέθηκαν και οι σχέσεις με την Κίνα, στο φόντο της αντιπαράθεσης με την ασιατική χώρα, με το κείμενο να αναφέρει λακωνικά ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε στρατηγική συζήτηση» για τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ωστόσο, μία «γεύση» για το κλιμα που επικράτησε στη συζήτηση, έδωσε σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο οποίος είπε ότι «έχουμε κάνει στρατηγικά λάθη στο παρελθόν με την πώληση υποδομών στην Κίνα» και υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει τον διάλογο για το εμπόριο με την Κίνα, κάνοντας έκκληση για πιο ίσους όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο εμπορικές δυνάμεις.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν και οι προετοιμασίες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN στις 14 Δεκεμβρίου 2022, που όπως αναφέρεται «θα είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ASEAN (…) και να τονίσουμε τη σημασία των κοινών συμφερόντων που συνδέουν τις δύο περιοχές μας σε μια μακροχρόνια εταιρική σχέση».

Επίσης, ανοίγοντας παραπέρα το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τον Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με μπόλικη δόση υποκρισίας καταδικάζει «την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές κατά ειρηνικών διαδηλωτών, ιδίως κατά των γυναικών, και χαιρετίζει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ που εγκρίθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά των δραστών αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μάλιστα οι «27» καλούν την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών και να απελευθερώσει τους κρατούμενους, με πλήρη σεβασμό των ατομικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων».

(Πηγή: 902.gr)

Σχετικά θέματα

Απόψεις