Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στουρνάρας: 40% πάνω η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου το 2023

Σε δεινή θέση θα βρεθεί ο λαός μας το χειμώνα καθώς ο ίδιος ο Διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Σε δεινή θέση θα βρεθεί ο λαός μας το χειμώνα καθώς ο ίδιος ο Διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Στουρνάρας, μίλησε στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματική πολιτική και στασιμοπληθωρισμός» του Οικονομικού Φόρουμ της Πράγας που οργανώνεται από το EUROFI.

Ο Γ. Στουρνάρας ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αφού σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός, στην Ευρώπη τουλάχιστον, οφείλεται σαφώς σε κλονισμούς από την πλευρά της προσφοράς, όπως η πανδημία και οι ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», συμπλήρωσε πως «το 75% των διαταραχών στις τιμές καταναλωτή προέρχεται από ένα και μόνο εμπόρευμα, το φυσικό αέριο, το οποίο λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το οριακό κόστος, επηρεάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αναλογία 1:1».

Και τόνισε: «Σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα και τις εκτιμήσεις μας, μεταξύ 2022 και 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%». Όπως είπε, «το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά 20% περίπου».

Φτωχοποίηση των λαών

Κατά τον Στουρνάρα αυτές οι αυξήσεις θα διατηρήσουν «το μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο, στο 5,5% το 2023, έναντι 8,1% φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ». Και συμπλήρωσε ότι «ο ρυθμός αύξησης των μισθών στην Ευρώπη παραμένει συγκρατημένος, περίπου 3-3,5% κατά μέσο όρο, κοντά στο στόχο του 2%, αν ληφθεί υπόψη και η αύξηση της παραγωγικότητας». Αυτό σημαίνει ότι οι λαοί της Ευρώπης θα δουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους κατά μέσο όρο κατά 2-3% για το 2023.

Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είχε και η αιτιολόγηση από τον Στουρνάρα η οικονομετρική προσέγγιση αναφορικά με την αύξηση των βασικών επιτοκίων: «Ακόμα και στη σημερινή περίσταση που ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός κόστους, η νομισματική πολιτική είναι σημαντικό όπλο γιατί διατηρεί σταθεροποιημένες τις προσδοκίες και τις δευτερογενείς επιπτώσεις υπό έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χθες προχωρήσαμε σ’ αυτή την εμπροσθοβαρή κίνηση αύξησης των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, παρά το κόστος που είναι δυνατόν να υπάρξει σε όρους προϊόντος και απασχόλησης».

Παραδέχθηκε, δηλαδή, ευθέως ότι η αύξηση των επιτοκίων βάσης θα έχει κόστος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων, καθώς ο βασικός στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι η αντιμετώπιση με όρους νομισματικής πολιτικής του πληθωρισμού.

Ενεργειακή και δημοσιονομική πολιτική

Στο ίδιο πλαίσιο, και επαναλαμβάνοντας την καραμέλα της «πράσινης ανάπτυξης», ο Στουρνάρας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ενεργειακή πολιτική για να αποσυνδέσουμε, προσωρινά τουλάχιστον, τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια».

Αναφερόμενος δε στη δημοσιονομική πολιτική είπε ότι αυτή «πρέπει να διατηρήσει μια κατεύθυνση τέτοια ώστε να μην αντιστρατεύεται τη νομισματική πολιτική, ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη ώστε να προσφέρει στήριξη στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να συνδυάζει τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών ορισμένων παραγωγών ενέργειας και επιδοτήσεις για όσους βγαίνουν ζημιωμένοι». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της φτωχοποίησης με προστασία των πιο φτωχών από τους φτωχούς με πρόσθετη φορολόγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά θέματα

Απόψεις