Η εμβάθυνση της πολεμικής σύγκρουσης, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ και ουκρανικής κυβέρνησης, έχει φέρει στην επιφάνεια τις βαθύτερες οικονομικές αιτίες. Έτσι, μετά την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, είχε ως συνέπεια την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, η οποία με μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» την εν λόγω απόφαση. Φυσικά, η επιλογή της ρωσικής διπλωματίας να εκφραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσω της πρεσβείας της στην Ρωσία, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, η Μόσχα θα εξακολουθήσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της. Να σημειωθεί, δε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.
Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις. «Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.
«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.
Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν
Την Παρασκευή, η Ε.Ε., η G7 και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Στόχος είναι να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας και κατά συνέπεια η ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να τους πουλά πετρέλαιο, αλλά είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ρωσία ήδη πουλάει το πετρέλαιο στην τιμή των 64 δολαρίων το βαρέλι.
Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. Εξάλλου τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ε,Ε, στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.
Μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Reuters