Mε την τιμή του πετρελαίου να πλησιάζει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι- αν και την Τρίτη διαπραγματεύεται κοντά στα 91 δολ.- συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ για να εξετάσουν την πολιτική τους για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Το ράλι τιμών του τελευταίου διαστήματος επιταχύνθηκε και από τη Σαουδική Αραβία που ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Ρωσία παράτεινε επίσης την εθελοντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους.
Έτσι, περιορίζοντας τις προμήθειες οι δύο χώρες του ΟΠΕΚ+ την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων σημειώνει ρεκόρ, εκτίναξαν τις τιμές του αργού πάνω από 20% μέσα σε τρεις μήνες.
Οι αποφάσεις των δύο χωρών έσπρωξαν το πετρέλαιο πιο κοντά προς τα 100 δολάρια, δημιουργώντας ευφορία στις εταιρείες που το αντλούν από το έδαφος. Ωστόσο, τα 100 δολάρια το βαρέλι θεωρείται ένα όριο τιμής που μπορεί να αποδειχθεί μη ελκυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους, λόγω του αντίκτυπου των υψηλών τιμών στη ζήτηση.
Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού αερίου της Ινδίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «οργανωμένο χάος» εάν οι τιμές του πετρελαίου ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν και εκτίμησε ότι η χώρα του βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος.
«Αν η τιμή ξεπεράσει τα 100 δολάρια, δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της χώρας παραγωγής ούτε κανενός. Θα υπάρξει μεγάλο, οργανωμένο χάος», είπε χαρακτηριστικά ο Χάρντιπ Σινγκ Πούρι στη διάρκεια ενός πάνελ στη διάσκεψη ADIPEC για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη.
Παράλληλα, το ράλι των τιμών απειλεί την παγκόσμια οικονομία και είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέο πληθωριστικό σοκ εκτροχιάζοντας τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να τερματίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Πάντως αυτά δεν φαίνονται αρκετά για να φρενάρουν Οργανισμό Πετρελαιο -εξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του καθώς δεν αναμένεται να τροποποιήσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου στην σημερινή συνεδρίαση. Όπως το έθεσε την Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ΟΠΕΚ+ έχει «τη σωστή πολιτική».
Οι υψηλές τιμές φέρνουν απροσδόκητα κέρδη στον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και αποτελούν ζωτική πηγή πρόσθετων εσόδων για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που έχει να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.
«Η αγορά πετρελαίου συμπιέζεται και συμπιέζεται πολύ, αλλά υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη στενότητα», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Όλα εξαρτώνται πραγματικά από το τι θα κάνει η Σαουδική Αραβία».
Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έχουν δηλώσει ότι θα επανεξετάζουν την απόφασή τους κάθε μήνα, αλλά για την ώρα δεν αναμένονται αλλαγές.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν συμμετέχουν στις επιπλέον περικοπές της παραγωγής που οδήγησαν στο ράλι των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν προσαρμογές που αναλαμβάνουν οι Σαουδάραβες και η Ρωσία ανακοινώνονται ξεχωριστά.
Τουλάχιστον προς το παρόν, οι δύο ηγέτες έχουν λόγους να διατηρήσουν τον ασφυκτικό τους έλεγχο στις προμήθειες, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως εάν η στενότητα της προσφοράς πιέσει τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, η συζήτηση μπορεί να στραφεί στην πιθανότητα να παρέμβει το Ριάντ.