Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νεβρόζ 2020. Η πρωτοχρονιά των Κούρδων στη σκιά του κορονοϊού

Στις 21 Μάρτη οι Κούρδοι γιορτάζουν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά. Οι..

Στις 21 Μάρτη οι Κούρδοι γιορτάζουν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά. Οι κάτοικοι του Κουρδιστάν την παραμονή του Νεβρόζ συνηθίζουν να συγκεντρώνονται  σε κεντρικά σημεία και να ανάβουν μεγάλες φωτιές σε ανάμνηση του μυθικού ήρωα, του σιδηρουργού Κάβα, ο οποίος άναψε φωτιά για να σφυρηλατήσει το σίδερο με το οποίο έβαλε τέλος σε αιώνες καταπίεσης, αυτή η φωτιά έγινε ένα σημαντικό σύμβολο για τους εορτασμούς της νέας ημέρας, της πρωτοχρονιάς.

Όμως η 21 Μάρτη 2020 είναι ένα «ασυνήθιστο Νεβρόζ». Κάτω από την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού και λόγω των προληπτικών μέτρων, δεν οργανώθηκαν μαζικές κεντρικές εκδηλώσεις και στα τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν (βόρειο – Τουρκία –, ανατολικό – Ιράν – νότιο – Ιράκ –, και νοτιοδυτικό – Ροζάβα, Συρία). Αντί για τους κεντρικούς εορτασμούς, κάθε τόπος, κάθε σπίτι, κάθε δρόμος, κάθε τετράγωνο, κάθε χωριό και κάθε βουνό στο Κουρδιστάν φτιάχνουν τις δικές τους γιορτές.

Στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, ο ανταποκριτής του ANF, Ersin Çaksu, απαθανάτισε τα παιδιά που άναψαν την πρώτη φωτιά του Νεβρόζ 2020.

Παράλληλα τα αυτοδιοικούμενα καντόνια στη Ροζάβα παίρνουν προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας της Αυτόνομης Διοίκησης, δεν έχει καταγραφεί κανένα ύποπτο κρούσμα στη βορειοανατολική Συρία. Παρόλα αυτά εκδόθηκαν οδηγίες για την πρόληψη του κορονοϊού και επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των καταστημάτων και μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ciwan Mistefa σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με την Συριακή Κυβέρνηση στη Δαμασκό και το Υπουργείο Υγείας της Συρίας δεν προχωρεί σε καμία συνεργασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επίσης, δεν συνεργάζεται επειδή το καθεστώς της Ροζάβα δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί. Συνεργασία πραγματοποιείται μόνο με τον οργανισμό «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Ο Ciwan Mistefa, σχετικά με τις δυσκολίες που θα δημιουργήσει η επερχόμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας, σχολίασε: «Αυτή η απόφαση δεν λέει στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι για να αποφύγουν να πεθάνουν από τον ιό, αλλά δεν έχει σημασία αν πεθαίνουν από άλλα πράγματα. Εχει συζητηθεί εκτενώς σε ότι αφορά τις συνέπειές της και η συζήτηση συνεχίζεται, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να παράσχουμε βοήθεια, αμέσως από την επόμενη μέρα».

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι δρόμοι της Σουλεϊμανίγια στο ιρακινό Κουρδιστάν εντελώς άδειοι, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο γειτονικό Κουρδιστάν (Ιρακινό Κουρδιστάν) έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 14 Μάρτη στις πόλεις Σουλεϊμανίγια και Αρμπίλ (Hewlêr), η οποία θα παραμείνει σε ισχύ για άλλες 5 μέρες τουλάχιστον.

Ολες οι άλλες πόλεις προχωρούν σε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 23 Μάρτη.

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό 38 άτομα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του, 28 παραμένουν υπό επιτήρηση και 9 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Νεβρόζ. Ανοιξη, Αντίσταση, Αναγέννηση
η πρωτοχρονιά των Κούρδων

Από τα βάθη των αιώνων, οι αρχαίοι λαοί που οι θεολογικές τους αναφορές περνούν από τον σεληνιακό στον ηλιακό κύκλο, η εαρινή ισημερία αποκτά τεράστια σημασία. Γίνεται γιορτή της αναγέννησης της φύσης, σύμβολο της επικράτησης του φωτός πάνω στις δυνάμεις τους σκότους, γίνεται αρχή μιας νέας ζωής, γίνεται πρωτοχρονιά, γίνεται σύμβολο εθνικής αναγέννησης.

Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

 Οι γιορτές της εαρινής ισημερίας, της 21ης Μάρτη, ήταν αφιερωμένες εξίσου σε ανδρικές ηλιακές θεότητες (Διόνυσος, Ηλιος, Μίθρας, Άδωνις, Οντίν) και σε χθόνιες γυναικείες γονιμικές θεότητες (Κυβέλη, Αστάρτη, Ιστάρ, Ισις, Ανάτ, Οστάρα κλπ). Είναι η μέρα που η Κόρη, η Περσεφόνη, επιστρέφει στη Μητέρα Δήμητρα, επιστρέφει στη γη από τον κάτω κόσμο, φέρνοντας μαζί της το φως, τη χαρά και τη γονιμότητα.

Ο χριστιανισμός — κατά βάση ηλιακή θρησκεία – ενσωμάτωσε τις αρχαίες τελετές και παραδόσεις σε μεγάλο βαθμό, έτσι που γιορτάζει την Ανάσταση την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Newroz σημαίνει «Νέα μέρα», η αρχική της έννοια στα αρχαία περσικά ήταν «Νέο Φως». Κυρίαρχο στοιχείο των γιορτασμών του Νεβρόζ είναι η φωτιά. Η φωτιά που εξαγνίζει, που καταστρέφει τα σκοτάδια και ταυτόχρονα δημιουργεί από τις στάχτες της την ελπίδα, την ελευθερία, τη νέα ζωή.

Οι φωτιές που ανάβουν και οι χοροί των Κούρδων κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ, διηγούνται, στη βάση του Ζωροαστρισμού, την ιστορία του δημοφιλέστερου και σπουδαιότερου ήρωα των πρωτοϊρανικών λαών, του σιδηρουργού Κάβα (αντίστοιχου του Ηρακλή των αρχαίων Ελλήνων) που με το σφυρί του συνέθλιψε τον άθλιο πατροκτόνο τύραννο, τον βασιλιά Ντεχάκ και έφερε πίσω το φως.

Ανάμεσα στα δυο μεγάλα ποτάμια, τον Ευφράτη και τον Τίγρη, στα όρη Ζάγκρος υπήρχε, κομμένο από το βράχο του βουνού, το τεράστιο πέτρινο κάστρο με τους ψηλούς πυργίσκους και τους σκοτεινούς τοίχους,  του Ασσύριου δυνάστη Ντεχάκ, που ο στρατός του τρομοκρατούσε όλα τα έθνη, στη Μεσοποταμία.

Το πνεύμα του Κακού, ο σκοτεινός Αχριμάν, κυριάρχησε πάνω στον Ντεχάκ, του φύτεψε δυο μεγάλα μαύρα φίδια στους ώμους του και τον υποχρέωσε να τα τρέφει, με τα μυαλά δυο νέων από τις πόλεις και τα χωριά του βασιλείου, που θυσίαζε κάθε μέρα.

Από τότε που ο βασιλιάς των φιδιών άρχισε να κυβερνά ο ήλιος αρνήθηκε να ανατέλλει. Το σκοτάδι απλώθηκε στη χώρα.

Κάτω από το κάστρο ζούσε ο Κάβα, ένας σιδεράς που έφτιαχνε πέταλα για τα περίφημα άλογα της Μεσοποταμίας. Ο Κάβα είχε ήδη θυσιάσει στα φίδια του Ντεχάκ 16 από τα 17 παιδιά του. Όταν ο Ντεχάκ απαίτησε τη θυσία και της τελευταίας κόρης του, ο Καβα, αφού ξεγέλασε τα φίδια προσφέροντας τα μυαλά δυο προβάτων, αποφάσισε να επαναστατήσει. Συγκέντρωσε τα παιδιά που σώθηκαν με το ίδιο τέχνασμα στα βουνά Ζάγκρος, τα έμαθε να ζουν ελεύθερα, να επιβιώνουν μόνα τους και να πολεμούν. Ετσι δημιουργήθηκε ένας επαναστατικός στρατός.

Όταν ήρθε ο καιρός ξεκίνησαν την πορεία τους προς το κάστρο. Πλησιάζοντας το κάστρο ο στρατός του Κάβα είχε φτάσει σε πολλές χιλιάδες.

Ο Κάβα, φορώντας τη δερμάτινη ποδιά του, με το σφυρί του έδειξε τις πύλες του κάστρου,  το πλήθος που τον ακολουθούσε γκρέμισε τις πύλες που είχαν σχήμα φτερωτών πολεμιστών, και γρήγορα εξουδετέρωσαν τους άνδρες του Ντεχάκ.

Ο σιδεράς έτρεξε κατευθείαν στους θαλάμους του Ντεχάκ, και σκότωσε τον βασιλιά των φιδιών. Τα δυο φίδια αμέσως μαράζωσαν. Στη συνέχεια ανέβηκε στην κορυφή του βουνού πάνω από το κάστρο και άναψε μια μεγάλη φωτιά για να πει σε όλους τους ανθρώπους της Μεσοποταμίας ότι ήταν ελεύθεροι. Σύντομα, εκατοντάδες φωτιές σε όλη τη γη άναψαν για να διαδώσουν το μήνυμα και οι φλόγες ανέβηκαν ψηλά στον νυχτερινό ουρανό, φωτίζοντάς τον και καθαρίζοντας τον αέρα της μυρωδιάς του Ντεχάκ και των κακών πράξεών του. Το σκοτάδι έφυγε.

Την αυγή ο Ηλιος επέστρεψε, διέλυσε τα σκοτεινά σύννεφα και ζέστανε τη γη. Η φύση είχε ξεκινήσει την αναγέννησή της.

Οι άνθρωποι τραγουδούσαν και χορεύονταν γύρω από τις φωτιές,  κρατώντας τα χέρια τους με τους ώμους τους να παίζουν στον ίδιο ρυθμό με το φλάουτο και το τύμπανο. Οι γυναίκες με έντονα χρωματιστά φορέματα τραγουδούσαν τραγούδια αγάπης και οι άνδρες απαντούσαν καθώς όλοι κινούνταν γύρω από τις φλόγες.

Μέχρι σήμερα, τη μέρα της Άνοιξης, στις 21 Μάρτη, Κούρδοι, Πέρσες, Αφγανοί και άλλοι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους,  χορεύουν και πηδούν μέσα από πυρκαγιές για να θυμούνται τον Κάβα και το πως απελευθέρωσε τους λαούς από την τυραννία και την καταπίεση.

Για τους Κούρδους δεν είναι μόνο μια γιορτή για τη νίκη του φωτός αλλά συνδέεται , από τον 7ο κιόλας αιώνα π.Χ., με τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων λαών, Κούρδων, Βαβυλωνίων, Περσών και άλλων που ενώθηκαν και αποτέλεσαν την Μηδική Αυτοκρατορία, ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταπίεση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας.

Ο Mazlum Dogan, μέλος της ΚΕ του PKK, αυτοπυρπολήθηκε στις 21.3.1982, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ

 Στη σύγχρονη εποχή, στις 21 Μάρτη του 1982, ο 27χρονος Μαζλούμ Ντογκάν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, κρατούμενος από το 1979, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ, αυτοπυρπολήθηκε, γιορτάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το απαγορευμένο από την τούρκικη χούντα του Εβρέν Κουρδικό Νεβρόζ, αντιστεκόμενος και διαμαρτυρόμενος στα βασανιστήρια, στην άρνηση ύπαρξης του κουρδικού έθνους και την υποταγή.

Με την πράξη αυτή ο Μαζλούμ Ντογκάν προσπάθησε και κατάφερε να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας. Η θυσία του σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς απεργιών πείνας, μετέτρεψε τις φυλακές σε κάστρα αντίστασης, ακύρωσε στην πράξη τις απαγορεύσεις του τουρκικού κράτους και δυνάμωσε τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία, ειρήνη και προκοπή.

Ο Μαζλούμ Ντογκάν πέρασε στο πάνθεον των μαρτύρων ηρώων των Κούρδων. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι Κούρδοι, σ’ όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα, προσδίνοντας στο Νεβρόζ μια τεράστια ηθική και ιερή έννοια.

Ο φετινός γιορτασμός του Νεβρόζ έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι Κούρδοι του Ιραν, του Ιρακ, της Συρίας και της Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για την αυτοδιάθεσή τους και την αυτονομία τους, ενάντια στην καταπίεση και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Στα Καντόνια της Ροζάβα, αφού αναχαίτισαν τους μισθοφόρους ισλαμαμοφασίστες του ISIS, η «Νέα Μέρα» βρίσκει τους Κούρδους να επιχειρούν να εδραιώσουν μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης που στηρίζεται σε ένα δημοκρατικό σύστημα αυτοδιοίκησης. Μια Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση που αποτελεί ένα ενδιαφέρον και δύσκολο εγχείρημα και αφορά την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των λαών που ζουν εκεί: Κούρδοι, Αραβες Συριάνοι, Χριστιανοί, Αρμένιοι, Τουρκμάνοι. Την ίδια στιγμή δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης των περιοχών τους από τις καταχτητικά σχέδια της Τουρκίας.

Το γκρέμισμα του αγάλματος του Kawa (Κάβα) στο κέντρο του Αφρίν, στις 18 Μάρτη 2018, από τους Τούρκους εισβολείς και τους ισλαμοφασίστες συμμάχους τους.

Στο κατεχόμενο Αφρίν, οι Τούρκοι εισβολείς μαζί με τους ισλαμοφασίστες συμμάχους τους, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν, την ημέρα που μπήκαν στην πόλη (18.3.2018), μέσα στα πλαίσια της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» γκρέμισαν το άγαλμα του Κάβα.

Πέρσι, οι δυνάμεις κατοχής κυκλοφόρησαν Ανακοίνωση, στα αραβικά και τα… τουρκικά, στην οποία αναφέρονται:

Η Τετάρτη 20 Μάρτη 2019 είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη μέρα  και δεν είναι επίσημη αργία για την γιορτή του Νεβρόζ. Όλα τα επίσημα ιδρύματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, τα δικαστήρια, τα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Την 21 Μάρτη καθώς και τις υπόλοιπες ημέρες δεν επιτρέπεται στους πολίτες να γιορτάσουν το Νεβρόζ (θεάματα, πορείες, συγκεντρώσεις, άναμα φωτιών – καύση ελαστικών και διασκεδάσεις). Ανακοινώνεται ότι η τήρηση των απαγορεύσεων θα τηρηθεί από μας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της πόλης
Μουχ. Αμπντούλ Μουταλίμ Σιχ Νασάν»

PKK:  «Ας γιορτάσουμε αυτό το ασυνήθιστο Newroz»

 

Με τίτλο «Ας γιορτάσουμε αυτό το ασυνήθιστο Newroz», το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει:

«Ο κουρδικός λαός και ο λαός της περιοχής, βιώνουν ένα νέο Newroz. Παρά τα σοβαρά προβλήματα και τα σοβαρά εμπόδια, οι φωτιές του Νεβρόζ ανάβουν σε κάθε περιοχή και το Νεβρόζ, η παλαιότερη Ημέρα της Ελευθερίας στην ιστορία, γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
Με μεγάλη ελπίδα, μια νέα άνοιξη και ένα νέο έτος χαιρετίζονται.

Το PKK πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι η επαναστατική αντίσταση που ζήσαμε το τελευταίο Νεβρόζ, ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία. Πράγματι, το τελειωτικό πλήγμα κατά του DAESH, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το Newroz του 2019 και όλοι οι λαοί και η ανθρωπότητα έμαθαν τα καλά νέα ότι “η εδαφική κυριαρχία του ISIS είχε τελειώσει” στο Newroz 2019».

Το PKK υπογράμμισε ότι «είναι γεγονός σε αυτό το Newroz 2020, η απειλή του κορονοϊού θα αποτρέψει τις μαζικές διαδηλώσεις. Αναμφισβήτητα ο λαός και οι φίλοι μας πρέπει να λάβουν υπόψη την καταστροφή αυτή που απειλεί όλη την ανθρωπότητα και στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν και στο εξωτερικό, τη ζωή και την υγεία τους ».

Και καταλήγει στην Ανακοίνωση: «Αυτό το Νεβρόζ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ιστορικής αντίστασης. Ο πατριωτικός μας λαός και όλες οι επαναστατικές δημοκρατικές δυνάμεις θα ξεπεράσουν κάθε είδους εμπόδια και θα βιώσουν το Νεβρόζ σύμφωνα με το ιστορικό του νόημα, θα αναπτύξουν δράσεις για να σπάσουν την απομόνωση από τον φασισμό AKP-MHP, θα καταστρέψουν τον φασισμό και θα εδραιώσουν τη δημοκρατία σε όλους τους τομείς. Ο φασισμός του AKP-MHP θα καταστραφεί, η απομόνωση στο Imrali θα τερματιστεί και ο ηγέτης Abdullah Öcalan θα απελευθερωθεί».

 

Εμείς ευχόμαστε στους Κούρδους και στους λαούς της Μεσοποταμίας

Newroz piroz be («Ευτυχισμένη η Νέα Μέρα»)

 

 

 

*Ο πίνακας στον τίτλο είναι το Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις