Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νεβρόζ 2023. Ανοιξη, Αντίσταση, Αναγέννηση — Οι Κούρδοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους

Στις 21 Μάρτη οι λαοί της Μεσοποταμίας και της γύρω περιοχής, Κούρδοι, Πέρσες, Αφγανοί και άλλοι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, γιορτάζουν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ. Για τους Κούρδους το Νεβρόζ είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά (έτος 2635)

Στις 21 Μάρτη οι λαοί της Μεσοποταμίας και της γύρω περιοχής, Κούρδοι, Πέρσες, Αφγανοί και άλλοι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, γιορτάζουν μαζικά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ. Για τους Κούρδους το Νεβρόζ είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά (έτος 2635).

Οι κάτοικοι και των τεσσάρων κομματιών του Κουρδιστάν (Βόρειο – Τουρκία , Ανατολικό – Ιράν, Νότιο – Ιράκ, και Νοτιοδυτικό – Ροζάβα, Συρία) ξεκινούν τις προετοιμασίες και τις γιορτές από την τελευταία Τετάρτη πριν από την 21η Μάρτη (Κόκκινη Τετάρτη —  που φέτος ήταν η Τετάρτη 15 Μάρτη), και κορυφώνονται την παραμονή του Νεβρόζ με συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία όπου ανάβουν μεγάλες φωτιές σε ανάμνηση του μυθικού ήρωα, του σιδηρουργού Κάβα, ο οποίος άναψε φωτιά για να σφυρηλατήσει το σίδερο με το οποίο έβαλε τέλος σε αιώνες καταπίεσης, αυτή η φωτιά έγινε ένα σημαντικό σύμβολο για τους εορτασμούς της νέας ημέρας, της πρωτοχρονιάς.

 

Η πρώτη φωτιά του Νεβρόζ στην Rojhilat (Ιράν) άναψε στον τάφο της Τζίνα Μαχσά Αμίνι

 

Στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι το ιρανικό κράτος δεν αναγνωρίζει επίσημα τους εορτασμούς της Κόκκινης Τετάρτης[1] (στα κουρδικά Çarşema Sor, και στα περσικά Çeharşanbe Suri) οι Κούρδοι γιόρτασαν την Τετάρτη 15 Μάρτη  το τέλος του παλιού χρόνου και την έναρξη των πανηγυριών του Νεβρόζ. Οι σιίτες κληρικοί θεωρούν τους εορτασμούς αυτούς «παγανιστικές τελετές».

Στις γιορτές πηδάνε πάνω από εφτά φωτιές και τραγουδούν τραγούδια: «Σου δίνω το κίτρινο μου χρώμα», που αναφέρεται στο κίτρινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το χειμώνα, «Και παίρνω το κόκκινο χρώμα σου», που συμβολίζει την υγεία.

Η πρώτη φωτιά του Νεβρόζ στην Rojhilat (Ανατολικό Κουρδιστάν — Ιράν) άναψε σήμερα στο νεκροταφείο Aichi στην πόλη Saqiz στον τάφο της Τζίνα Μαχσά Αμίνι, της 22χρονης Κούρδισσας που δολοφονήθηκε από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής» τον Σεπτέμβρη του 2022. Τη φωτιά άναψε ο πατέρας της με τη συνοδεία τραγουδιών αντίστασης.

Η Τζίνα Μαχσά Αμίνι συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής στις 13 Σεπτέμβρη 2022 στην Τεχεράνη με το αιτιολογικό ότι δεν κάλυπτε σωστά το κεφάλι της. Πέθανε σε νοσοκομείο στις 16 Σεπτέμβρη, από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε. Από τότε, υπήρξε μια λαϊκή εξέγερση χωρίς προηγούμενο από την επανάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η εξέγερση στο Ιράν και την Rojhilat, που σηματοδοτείται από το σύνθημα «Jin, Jiyan, Azadi» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία), συνεχίζεται σήμερα 21 Μάρτη, Ημέρα του Νεβρόζ.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν συνεχείς διαδηλώσεις στο Ιράν. Αλλά το μέγεθος και η εξάπλωση των τελευταίων εξεγέρσεων φαίνεται πολύ ευρύτερη. Το ίδιο ισχύει και για την οργή των μαζών κατά του καθεστώτος.

Τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών στις λαϊκές εξεγέρσεις είναι τρία:

  • Έρευνα για τη δολοφονία της Αμινί και καταδίκη των δολοφόνων
  • Τέλος στις γυναικοκτονικές πολιτικές στο Ιράν
  • Τέλος στο ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν

 

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Διοίκησης της Σενγκάλ για τη γιορτή του Νεβρόζ

 

«Θα ανάβουμε τη φωτιά του Νεβρόζ κάθε χρόνο με το πνεύμα της αντάρτικης αντίστασης στα ελεύθερα βουνά και θα αγκαλιάσουμε αυτή την κουλτούρα», αναφέρει σε Ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Διοίκηση της Σενγκάλ, η οποία δεν γιορτάζει φέτος το Νεβρόζ για να αποτίσει, με αυτό τον τρόπο, φόρο τιμής στους μάρτυρες, «η αντίσταση του λαού μας για μια αυτόνομη και ελεύθερη Σενγκάλ θα συνεχιστεί με κάθε κόστος».

Η Ανακοίνωση  της Αυτόνομης Διοίκησης της Σενγκάλ:

«Γιορτάζουμε το Νεβρόζ του λαού μας, των υπερασπιστών της ελευθερίας και του λαού των Γιαζίντι. Ελπίζουμε ότι το Νεβρόζ του 2023 θα φέρει ειρήνη, σταθερότητα και ενότητα στους ανθρώπους.

Η δήλωση συνεχίζει: «Ο λαός της Σενγκάλ γιόρταζε κάθε χρόνο το Νεβρόζ με ενθουσιασμό υπό την ηγεσία της Αυτόνομης Διοίκησης της Σενγκάλ και εξέφραζε το μήνυμα της γιορτής. Η Αυτόνομη Διοίκηση αποφάσισε να μην γιορτάσει το φετινό Νεβρόζ, τόσο για να θυμηθεί το τίμημα που πλήρωσε ο λαός μας τους τελευταίους μήνες όσο και για να τιμήσει όσους έχασαν τη ζωή τους στους πρόσφατους σεισμούς στη Ροζάβα και στο Βόρειο Κουρδιστάν. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο λαός μας δεν θα γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Ήδη ο λαός μας γιόρτασε το Νεβρόζ ανάβοντας φωτιές σε διάφορα σημεία.

Η αντίσταση του λαού μας για μια αυτόνομη και ελεύθερη Σενγκάλ θα συνεχιστεί με κάθε κόστος. Θα ανάβουμε τη φωτιά του Νεβρόζ κάθε χρόνο με το πνεύμα της αντάρτικης αντίστασης στα ελεύθερα βουνά και θα αγκαλιάσουμε αυτόν τον πολιτισμό».

 

Η «Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν» στέλνει χαιρετισμούς αλληλεγγύης στους Κούρδους την ημέρα του Νεβρόζ

 

Η Εκστρατεία για την Ειρήνη στο Κουρδιστάν εξέδωσε μια ανακοίνωση για τον εορτασμό του Νεβρόζ, στην οποία αναφέρει:

«Η συλλογική εμπειρία της περίστασης βοήθησε στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης του λαού του Κουρδιστάν και στη σύγχρονη εποχή αυτή η ιδιαίτερη ημέρα έχει αποκτήσει κρίσιμη πολιτική σημασία ενόψει των συνεχιζόμενων κακουχιών, αγώνων και συγκρούσεων.

Φέτος οι εορτασμοί χαρακτηρίζονται από πρόσθετες και οδυνηρές καταστάσεις και τρόμο για τους Κούρδους, αποτέλεσμα ενός συνδυασμού δύσκολων συνθηκών.

Τα τεράστια πλήγματα που υπέστησαν τα θύματα του πρόσφατου σεισμού, ο απεγνωσμένος αγώνας για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και οι επερχόμενες μάχες για την ανοικοδόμηση της περιοχής δεν λείπουν από τις σκέψεις όλων ακόμη και όταν συμμετέχουν στις γιορτές».

Η δήλωση προσθέτει: «Η κράτηση και η απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του θα παραμείνει στο κέντρο της σκέψης του λαού μαζί με τις νομικές μηχανορραφίες κατά του HDP, τον επιθετικό πόλεμο του τουρκικού κράτους κατά της Ροζάβα, των λαϊκών εξεγέρσεων κατά της κληρικής εξουσίας στο Ιράν και τη μοίρα των κρατουμένων.

Σε αυτή την τρομερή σειρά προκλήσεων πρέπει να προστεθεί η ποινικοποίηση των κουρδικών οργανώσεων στην Ευρώπη βάσει της τιμωρητικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και οι προσπάθειες να φιμωθούν οι φωνές αντίστασης στην κρατική καταστολή στο Κουρδιστάν, αντανακλώντας τη συνενοχή των ευρωπαϊκών δυνάμεων με την Άγκυρα ειδικότερα.

Σε όλα αυτά τα διάφορα πεδία μάχης, ο κουρδικός λαός επιδεικνύει τεράστιο θάρρος, ανθεκτικότητα και επινοητικότητα».

Η δήλωση προσθέτει: «Ιστορικά, το Νεβρόζ ήταν μια ευκαιρία για εκφράσεις λαϊκής αλληλεγγύης και για την αναζωογόνηση του πνεύματος της συλλογικής αντίστασης του λαού. Το φετινό Νεβρόζ δεν θα είναι διαφορετικό. Το Νεβρόζ, που σημαίνει αναγέννηση, θα δει τις ενέργειες των Κούρδων ανανεωμένες για τους αναπόφευκτους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.

Η Εκστρατεία Ειρήνης στο Κουρδιστάν θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στη μεγάλη ανθεκτικότητα των Κούρδων και αντλούμε έμπνευση από τις αμείωτες ελπίδες τους για καλύτερες εποχές και για ένα ελεύθερο Κουρδιστάν του οποίου η μέρα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον κουρδικό λαό στις πιο σκοτεινές και φωτεινές εποχές, συμμετέχοντας στους απαραίτητους αγώνες απολαμβάνοντας την ανάπαυλα του Νεβρόζ και τις χαρούμενες συλλογικές γιορτές του».

 

Χιλιάδες άνθρωποι γιορτάζουν το Νεβρόζ στο Κομπανί

 

Ο εορτασμός του Newroz στο λόφο Miştenur στο Κομπάνι ξεκίνησε μετά από ένα λεπτό σιγή και το άναμμα της φωτιάς του Newroz την Τρίτη.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες γιόρτασαν το Νεβρόζ στην Αμιδα εκφράζοντας τη βούλησή τους για ειρήνη και δημοκρατία

 

Ο γιορτασμός του Νεβρόζ του 2023, που ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου με το σύνθημα “Her der Newroz, her dem azadi” και αφιερωμένος σε όσους έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς με επίκεντρο το Μαράς στις 6 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Νεβρόζ στην κεντρική περιοχή Bağlar της Αμιδας (Ντιγιαρμπακίρ) σήμερα.

 Στο φετινό Νεβρόζ, που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης, κυριάρχησε η οργή και η απογοήτευση για τον χειρισμό της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς στην τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή και το γεγονός ότι η καταστροφή αξιοποιείται πολιτικά. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει επίσημα μόνο στην Τουρκία και οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται. 230.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή δεν μπορούν πλέον να κατοικηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε σκηνές, έξι εβδομάδες μετά τη σοβαρή καταστροφή. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει μεγάλες υποσχέσεις, ισχυριζόμενος ότι θα χτίσει νέα σπίτια για τους πληγέντες μέσα σε ένα χρόνο, για να προωθήσει τον εαυτό του και τις πολιτικές του.

 

Νεβρόζ. Ανοιξη, Αντίσταση, Αναγέννηση
η πρωτοχρονιά των Κούρδων

 

Από τα βάθη των αιώνων, οι αρχαίοι λαοί που οι θεολογικές τους αναφορές περνούν από τον σεληνιακό στον ηλιακό κύκλο, η εαρινή ισημερία αποκτά τεράστια σημασία. Γίνεται γιορτή της αναγέννησης της φύσης, σύμβολο της επικράτησης του φωτός πάνω στις δυνάμεις τους σκότους, γίνεται αρχή μιας νέας ζωής, γίνεται πρωτοχρονιά, γίνεται σύμβολο εθνικής αναγέννησης.

Οι γιορτές της εαρινής ισημερίας, της 21ης Μάρτη, ήταν αφιερωμένες εξίσου σε ανδρικές ηλιακές θεότητες (Διόνυσος, Ηλιος, Μίθρας, Άδωνις, Οντίν) και σε χθόνιες γυναικείες γονιμικές θεότητες (Κυβέλη, Αστάρτη, Ιστάρ, Ισις, Ανάτ, Οστάρα κλπ). Είναι η μέρα που η Κόρη, η Περσεφόνη, επιστρέφει στη Μητέρα Δήμητρα, επιστρέφει στη γη από τον κάτω κόσμο, φέρνοντας μαζί της το φως, τη χαρά και τη γονιμότητα.

Ο χριστιανισμός — κατά βάση ηλιακή θρησκεία – ενσωμάτωσε τις αρχαίες τελετές και παραδόσεις σε μεγάλο βαθμό, έτσι που γιορτάζει την Ανάσταση την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

Newroz σημαίνει «Νέα μέρα», η αρχική της έννοια στα αρχαία περσικά ήταν «Νέο Φως». Κυρίαρχο στοιχείο των γιορτασμών του Νεβρόζ είναι η φωτιά. Η φωτιά που εξαγνίζει, που καταστρέφει τα σκοτάδια και ταυτόχρονα δημιουργεί από τις στάχτες της την ελπίδα, την ελευθερία, τη νέα ζωή.

Οι φωτιές που ανάβουν και οι χοροί των Κούρδων κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ, διηγούνται, στη βάση του Ζωροαστρισμού, την ιστορία του δημοφιλέστερου και σπουδαιότερου ήρωα των πρωτοϊρανικών λαών, του σιδηρουργού Κάβα (αντίστοιχου του Ηρακλή των αρχαίων Ελλήνων) που με το σφυρί του συνέθλιψε τον άθλιο πατροκτόνο τύραννο, τον βασιλιά Ντεχάκ και έφερε πίσω το φως.

Ανάμεσα στα δυο μεγάλα ποτάμια, τον Ευφράτη και τον Τίγρη, στα όρη Ζάγκρος υπήρχε, κομμένο από το βράχο του βουνού, το τεράστιο πέτρινο κάστρο με τους ψηλούς πυργίσκους και τους σκοτεινούς τοίχους,  του Ασσύριου δυνάστη Ντεχάκ, που ο στρατός του τρομοκρατούσε όλα τα έθνη, στη Μεσοποταμία.

Το πνεύμα του Κακού, ο σκοτεινός Αχριμάν, κυριάρχησε πάνω στον Ντεχάκ, του φύτεψε δυο μεγάλα μαύρα φίδια στους ώμους του και τον υποχρέωσε να τα τρέφει, με τα μυαλά δυο νέων από τις πόλεις και τα χωριά του βασιλείου, που θυσίαζε κάθε μέρα.

Από τότε που ο βασιλιάς των φιδιών άρχισε να κυβερνά ο ήλιος αρνήθηκε να ανατέλλει. Το σκοτάδι απλώθηκε στη χώρα.

Κάτω από το κάστρο ζούσε ο Κάβα, ένας σιδεράς που έφτιαχνε πέταλα για τα περίφημα άλογα της Μεσοποταμίας. Ο Κάβα είχε ήδη θυσιάσει στα φίδια του Ντεχάκ 16 από τα 17 παιδιά του. Όταν ο Ντεχάκ απαίτησε τη θυσία και της τελευταίας κόρης του, ο Καβα, αφού ξεγέλασε τα φίδια προσφέροντας τα μυαλά δυο προβάτων, αποφάσισε να επαναστατήσει. Συγκέντρωσε τα παιδιά που σώθηκαν με το ίδιο τέχνασμα στα βουνά Ζάγκρος, τα έμαθε να ζουν ελεύθερα, να επιβιώνουν μόνα τους και να πολεμούν. Ετσι δημιουργήθηκε ένας επαναστατικός στρατός.

Όταν ήρθε ο καιρός ξεκίνησαν την πορεία τους προς το κάστρο. Πλησιάζοντας το κάστρο ο στρατός του Κάβα είχε φτάσει σε πολλές χιλιάδες.

Ο Κάβα, φορώντας τη δερμάτινη ποδιά του, με το σφυρί του έδειξε τις πύλες του κάστρου,  το πλήθος που τον ακολουθούσε γκρέμισε τις πύλες που είχαν σχήμα φτερωτών πολεμιστών, και γρήγορα εξουδετέρωσαν τους άνδρες του Ντεχάκ.

Ο σιδεράς έτρεξε κατευθείαν στους θαλάμους του Ντεχάκ, και σκότωσε τον βασιλιά των φιδιών. Τα δυο φίδια αμέσως μαράζωσαν. Στη συνέχεια ανέβηκε στην κορυφή του βουνού πάνω από το κάστρο και άναψε μια μεγάλη φωτιά για να πει σε όλους τους ανθρώπους της Μεσοποταμίας ότι ήταν ελεύθεροι. Σύντομα, εκατοντάδες φωτιές σε όλη τη γη άναψαν για να διαδώσουν το μήνυμα και οι φλόγες ανέβηκαν ψηλά στον νυχτερινό ουρανό, φωτίζοντάς τον και καθαρίζοντας τον αέρα της μυρωδιάς του Ντεχάκ και των κακών πράξεών του. Το σκοτάδι έφυγε.

Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

Την αυγή ο Ηλιος επέστρεψε, διέλυσε τα σκοτεινά σύννεφα και ζέστανε τη γη. Η φύση είχε ξεκινήσει την αναγέννησή της.

Οι άνθρωποι τραγουδούσαν και χορεύονταν γύρω από τις φωτιές,  κρατώντας τα χέρια τους με τους ώμους τους να παίζουν στον ίδιο ρυθμό με το φλάουτο και το τύμπανο. Οι γυναίκες με έντονα χρωματιστά φορέματα τραγουδούσαν τραγούδια αγάπης και οι άνδρες απαντούσαν καθώς όλοι κινούνταν γύρω από τις φλόγες.

Μέχρι σήμερα, τη μέρα της Άνοιξης, στις 21 Μάρτη, Κούρδοι, Πέρσες, Αφγανοί και άλλοι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους,  χορεύουν και πηδούν μέσα από πυρκαγιές για να θυμούνται τον Κάβα και το πως απελευθέρωσε τους λαούς από την τυραννία και την καταπίεση.

Για τους Κούρδους δεν είναι μόνο μια γιορτή για τη νίκη του φωτός αλλά συνδέεται , από τον 7ο κιόλας αιώνα π.Χ., με τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων λαών, Κούρδων, Βαβυλωνίων, Περσών και άλλων που ενώθηκαν και αποτέλεσαν την Μηδική Αυτοκρατορία, ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταπίεση της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας.

Ο Mazlum Dogan, μέλος της ΚΕ του PKK, αυτοπυρπολήθηκε στις 21.3.1982, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ

Στη σύγχρονη εποχή, στις 21 Μάρτη του 1982, ο 27χρονος Μαζλούμ Ντογκάν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, κρατούμενος από το 1979, στις φυλακές του Ντιγιάρμπακίρ, αυτοπυρπολήθηκε, γιορτάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το απαγορευμένο από την τούρκικη χούντα του Εβρέν Κουρδικό Νεβρόζ, αντιστεκόμενος και διαμαρτυρόμενος στα βασανιστήρια, στην άρνηση ύπαρξης του κουρδικού έθνους και την υποταγή.

Με την πράξη αυτή ο Μαζλούμ Ντογκάν προσπάθησε και κατάφερε να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές της Τουρκίας. Η θυσία του σηματοδότησε την αρχή μιας σειράς απεργιών πείνας, μετέτρεψε τις φυλακές σε κάστρα αντίστασης, ακύρωσε στην πράξη τις απαγορεύσεις του τουρκικού κράτους και δυνάμωσε τον αγώνα των Κούρδων για ελευθερία, ειρήνη και προκοπή.

Ο Μαζλούμ Ντογκάν πέρασε στο πάνθεον των μαρτύρων ηρώων των Κούρδων. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι Κούρδοι, σ’ όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα, προσδίνοντας στο Νεβρόζ μια τεράστια ηθική και ιερή έννοια.

Στις μέρες μας ο γιορτασμός του Νεβρόζ έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι Κούρδοι του Ιραν, του Ιρακ, της Συρίας και της Τουρκίας, βρίσκονται σε διαρκή αγώνα για την αυτοδιάθεσή τους και την αυτονομία τους, ενάντια στην καταπίεση και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Στα Καντόνια της Ροζάβα, αφού αναχαίτισαν τους μισθοφόρους ισλαμαμοφασίστες του ISIS, η «Νέα Μέρα» βρίσκει τους Κούρδους να επιχειρούν να εδραιώσουν μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης που στηρίζεται σε ένα δημοκρατικό σύστημα αυτοδιοίκησης. Μια Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση που αποτελεί ένα ενδιαφέρον και δύσκολο εγχείρημα και αφορά την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των λαών που ζουν εκεί: Κούρδοι, Αραβες Συριάνοι, Χριστιανοί, Αρμένιοι, Τουρκμάνοι. Την ίδια στιγμή δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης των περιοχών τους από τις καταχτητικά σχέδια της Τουρκίας.

Το γκρέμισμα του αγάλματος του Kawa (Κάβα) στο κέντρο του Αφρίν, στις 18 Μάρτη 2018, από τους Τούρκους εισβολείς και τους ισλαμοφασίστες συμμάχους τους.

Στο κατεχόμενο Αφρίν, οι Τούρκοι εισβολείς μαζί με τους ισλαμοφασίστες συμμάχους τους, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν, την ημέρα που μπήκαν στην πόλη (18.3.2018), μέσα στα πλαίσια της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» γκρέμισαν το άγαλμα του Κάβα.

Σήμερα 21 Μάρτη 2023 γιορτάζουν την 2635η επέτειο από τότε που ο Κάβα νίκησε το σκοτάδι και το φως της μέρας αρχίζει να επικρατεί στα σκοτάδια της νύχτας.

Εμείς ευχόμαστε στους Κούρδους και στους λαούς της Μεσοποταμίας

 

Newroz piroz be («Ευτυχισμένη η Νέα Μέρα»)

 

*Ο πίνακας στον τίτλο είναι το Newroz
– έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Εξαίρεση αποτελούν οι Γεζίντι, οι οποίοι γιορτάζουν την Κόκκινη Τετάρτη την πρώτη Τετάρτη του μήνα Νισάν (Απρίλης). Για τους Γεζίντι ο κόσμος φτιάχτηκε, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, την πρώτη Τετάρτη του μήνα Νισάν (Απρίλης) το 4750 π.Χ., ημέρα που γεννήθηκε ο Άγγελος – Παγώνι. Φέτος οι Γεζίντι τον Απρίλη θα μπουν στο έτος 6773.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις