Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συρία – Ροζάβα: Η συμφωνία του PYD με τον ισλαμιστή μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας

Αλντάρ Χελίλ: Οι λαοί της Συρίας συμπαρατάσσονται με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας -- η πραγματική μειονότητα στη Συρία είναι αυτοί στη Δαμασκό – Η συνέντευξη Τύπου του Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπροσώπου των Κούρδων της Συρίας (PYD) στην Ελλάδα

Ο Αλντάρ Χελίλ (Aldar Xelîl), μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Συμπροεδρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (Partiya Yekîtiya Demokrat – PYD), σε συνέντευξή του στο ANF μίλησε για τη συμφωνία οκτώ σημείων που επιτεύχθηκε μεταξύ του Γενικού Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Άμπντι (Mazloum Abdi) και του Άχμεντ αλ Σάρα  (αλ Τζολάνι) (Ahmed Al-Sharaa  — Al-Jolani), του επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης στη Δαμασκό, καθώς και το συριακό προσωρινό Σύνταγμα που εγκρίθηκε από τη Δαμασκό στις 13 Μαρτίου, την επίσκεψη της Τουρκίας στη Δαμασκό, τις σφαγές που διέπραξε η κυβέρνηση της Δαμασκού εναντίον των Αλαουιτών και για τον δημοκρατικό αγώνα των λαών.

— Τι σημαίνει η συμφωνία των οκτώ σημείων για τους λαούς της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας; Πώς πρέπει να ερμηνεύεται;

— Από την αρχή της επανάστασης, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε μέρος της Συρίας και ότι στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια δημοκρατική Συρία όπου όλοι οι λαοί να μπορούν να ζουν κάτω δημοκρατικές, ίσες και δίκαιες συνθήκες. Η απομάκρυνση του καθεστώτος Μπάαθ δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Η οικοδόμηση ενός δημοκρατικού συστήματος, ο εκδημοκρατισμός της Συρίας και η επέκταση της ενότητας μεταξύ των λαών σε ολόκληρη τη χώρα είναι ουσιαστικής σημασίας. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία ενότητας μεταξύ των λαών της. Ωστόσο, έχει γίνει προφανές ότι η κυβέρνηση στη Δαμασκό έχει υιοθετήσει λάθος προσέγγιση. Πιστεύει ότι η διατήρηση της Συρίας απαιτεί τη διακυβέρνηση της χώρας αποκλειστικά από τη Δαμασκό, την εγκαθίδρυση ενός συγκεντρωτικού συστήματος για τη διακυβέρνηση της Συρίας και την επιβολή της ενότητας από ψηλά. Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος. Αν κάποιος πραγματικά υποστηρίζει την ενότητα της Συρίας, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου κέντρου εξουσίας, αλλά μέσω της ενότητας των λαών της. Η συνένωση των λαών είναι αυτή που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό της κοινωνίας. Το νέο καθεστώς στη Δαμασκό επιδιώκει να κυβερνήσει τη Συρία κεντρικά χωρίς να αναγνωρίζει τη θρησκευτική, εθνοτική και εθνική ποικιλομορφία της, η οποία απλώς βαθαίνει τις διαιρέσεις εντός της κοινωνίας. Το έργο μας, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στην ενότητα και τη συνύπαρξη, διασφαλίζοντας ότι οι κοινότητες ζουν μαζί, συνεργάζονται με βάση τα κοινά τους συμφέροντα και καλύπτουν τις ανάγκες τους με αλληλεγγύη. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε η ευκαιρία να επιτευχθούν κάποιες συμφωνίες και συνεννοήσεις με τη Δαμασκό, και διερευνήσαμε αυτήν την πιθανότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Μαζλούμ Άμπντι, Γενικός Διοικητής των SDF, πήγε στη Δαμασκό. Στόχος ήταν να μοιραστούμε την προσέγγισή μας μαζί τους. Μάλιστα, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μπάαθ, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση για την καθιέρωση αμοιβαίας αναγνώρισης. Στις τελευταίες συζητήσεις, οι απόψεις μας κοινοποιήθηκαν πιο ολοκληρωμένα και συζητήθηκαν σε βάθος. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων σημείων βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και δεν μπορεί να λεχθεί ακόμη ότι θα εφαρμοστούν άμεσα. Θα πρέπει να θεωρούνται ως θεμελιώδεις αρχές παρά ως οριστικές αποφάσεις. Μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτά τα θέματα. Καταλήξαμε σε κοινό έδαφος και συμφωνήσαμε σε ένα ευρύ πλαίσιο, αλλά υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν. Μάλιστα, η συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αφορά επτά σημεία, καθώς το όγδοο σημείο αφορά τη συγκρότηση επιτροπών για συζήτηση και εφαρμογή των υπόλοιπων επτά σημείων. Είναι φυσικό να προκύψουν διαφορές απόψεων σε ορισμένους τομείς ή ορισμένα ζητήματα να απαιτούν εκτενέστερες συζητήσεις.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σύσταση επιτροπών για στρατιωτικά, διοικητικά-διακυβέρνηση, οικονομικά και κουρδικά ζητήματα. Μόλις συσταθούν αυτές οι επιτροπές, η συμφωνία θα λάβει πρακτική μορφή. Κάθε επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της στον τομέα της. Για παράδειγμα, όταν συγκροτηθεί η επιτροπή για το κουρδικό ζήτημα, οι Κούρδοι εκπρόσωποι θα γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους και θα υποβάλουν τις προτάσεις τους. Ωστόσο, το κουρδικό ζήτημα δεν μπορεί να απομονωθεί από τα προβλήματα των άλλων εθνοτικών, θρησκευτικών και εθνικών ομάδων. Γι αυτό θα χρειαστούν επίσης πρόσθετες επιτροπές για την συνολική επίλυση αυτών των ζητημάτων.

 

Το όνομα του κράτους έχει σημασία

 

Το μελλοντικό όνομα της Συρίας είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς. Αν και ο Άχμεντ αλ Σάρα (αλ Τζολάνι) και η ομάδα του έχουν ανακοινώσει ότι η Συρία θα ονομαστεί Αραβική Δημοκρατία, αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις απόψεις των συριακών λαών, της Αυτόνομης Διοίκησης και των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Ένα βασικό ερώτημα παραμένει: Θα υιοθετήσει η Συρία ένα κεντρικό ή ένα αποκεντρωμένο σύστημα; Εάν επρόκειτο να αποκεντρωθεί, ποια μορφή θα είχε; Τα αποκεντρωμένα συστήματα μπορούν να λάβουν πολλές διαφορετικές μορφές, και αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά. Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν σε βάθος από τις επιτροπές, διασφαλίζοντας μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση για το μέλλον της Συρίας.

— Το τρίτο άρθρο της συμφωνίας ορίζει ότι πρέπει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός σε όλα τα εδάφη της Συρίας. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος και οι πληρεξούσιοι πολιτοφυλακές του συνεχίζουν τις ανελέητες επιθέσεις τους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Πώς θα επιβληθεί η κατάπαυση του πυρός υπό αυτές τις συνθήκες;

— Όποιος υπερασπίζεται την ελευθερία, την ειρήνη και την επίλυση δεν ευθυγραμμίζεται με τον πόλεμο. Δεν θέλαμε ποτέ πόλεμο. Ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτόν τον πόλεμο είναι ότι μας επιβλήθηκε. Αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας ενάντια στις εχθρικές επιθέσεις. Η πρώτη μας απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις είναι να πούμε: δεν θέλουμε πόλεμο. Επειδή όμως μας επιτίθενται, πρέπει να προστατευτούμε. Η κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως απαραίτητη και είμαστε υπέρ της επίτευξης συμφωνίας σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση της Δαμασκού ισχυρίζεται ότι δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον μας. Αυτό μπορεί να ισχύει με επίσημη έννοια, αλλά υπάρχουν δυνάμεις στη Συρία που μας επιτίθενται. Γιατί λοιπόν δεν τηρείται αυτή η κατάπαυση του πυρός; Γιατί η Δαμασκός δεν υπερασπίζεται την κυριαρχία της Συρίας; Ο Σύριος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ηγείται της χώρας. Αν ναι, πρέπει να αναγνωρίσει τις επιθέσεις στο συριακό έδαφος. Υπήρξαν επιθέσεις στο φράγμα Τισρίν – δεν είναι μέρος της Συρίας; Το ίδιο ισχύει για το Γκερέκοζαξ (Qereqozax), το Τιλ Τεμίρ (Tal Tamr), την Αιν Ισσά και το Κομπανί — δεν είναι συριακά εδάφη; Αυτά τα μέρη δέχονται συνεχείς επιθέσεις.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνει αποδεκτή και να εφαρμοστεί από όλα τα μέρη. Με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η Δαμασκός έχει επίσημα αναγνωρίσει την ευθύνη της για τη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Εάν αναγνωρίσει αυτή την ευθύνη, τότε πρέπει επίσης να αναγνωρίσει τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της περιοχής. Γιατί δεν εκπληρώνει το καθήκον της; Με αυτή τη συμφωνία, ο Άχμεντ αλ Σάρα (αλ Τζολάνι)  και η κυβέρνησή του ανέλαβαν την ευθύνη της προστασίας της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το Αφρίν, το Τζιρέσμπι (Girê Spî – Tell Abyad), τη Σερεκανίγια (Serêkaniyê  — Ras al-Ain), την Ζαραμπλούς (Jarablus), το Αλ-Μπαμπ (Al-Bab), την Αζάζ και τη Μανμπίτζ (Manbij). Επιπλέον, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κινούνται ελεύθερα σε αυτές τις περιοχές. Εάν εκείνοι στη Δαμασκό υποστηρίζουν πραγματικά τη συριακή κυριαρχία, πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη συριακή γη. Εάν η Δαμασκός δεν έχει ενεργήσει μέχρι στιγμής, αυτή η συμφωνία αφαιρεί κάθε δικαιολογία για αδράνεια. Άλλωστε, η συμφωνία υπεγράφη υπό την αιγίδα της συριακής προεδρίας. Ως εκ τούτου, η Δαμασκός πρέπει τώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Πρέπει να πει στην Τουρκία να εγκαταλείψει το συριακό έδαφος για να δημιουργήσει πραγματική συνεργασία με τη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Εάν η Δαμασκός απορρίψει ανοιχτά την επιθετικότητα της Τουρκίας και απαιτήσει την απόσυρσή της, τότε μπορεί να επιτευχθεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός. Μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός μεταξύ όλων των μερών θα είχε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις της μέχρι στιγμής, και αυτό παραμένει το πρωταρχικό εμπόδιο για την ειρήνη.

— Υπάρχει κριτική για χειραψία με την κυβέρνηση της Δαμασκού ή τον Άχμεντ αλ Σάρα  (– αλ Τζολάνι) ενώ γίνονται σφαγές κατά των Αλαουιτών, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές. Πώς απαντάτε σε αυτές τις επικρίσεις;

— Οι σφαγές των Αλαουιτών στις παράκτιες πόλεις της Συρίας είναι απολύτως αδικαιολόγητες και πρέπει να καταδικαστούν σθεναρά. Η στόχευση των Αλαουιτών είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Οι επιθέσεις σε παράκτιες πόλεις φέρνουν αμέσως στο μυαλό τη Σένγκαλ. Ακριβώς όπως το ISIS επιτέθηκε στη Σένγκαλ, αποκεφάλισε ανθρώπους και διέπραξε μαζικές φρικαλεότητες, μια παρόμοια κατάσταση έχει εκτυλιχθεί σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, ενώ το ISIS απήγαγε ανθρώπους και τους αιχμαλώτιζε, αυτές οι δυνάμεις δεν έπιασαν καν αιχμαλώτους — έσφαζαν ανθρώπους επί τόπου. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας πρέπει επίσης να αναλυθεί προσεκτικά. Το άρθρο 6 της συμφωνίας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα. Το καθεστώς Μπάαθ και οι θεσμοί του μάς υπέβαλαν σε καταπίεση, μας φυλάκισαν για χρόνια, μας βασάνισαν και μας δολοφόνησαν, όλα αυτά δίνοντας προτεραιότητα στον αφανισμό των λαών. Χωρίς αμφιβολία, είτε στη Τζαζίρα (Cizîrê), στο Χαλέπι, στη Χάμα, στη Χομς ή στη Δαμασκό, πρέπει να σταθούμε μαζί σε έναν κοινό αγώνα ενάντια σε αυτή τη νοοτροπία.

 

Δεν στεκόμαστε δίπλα στους καταπιεστές

 

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι το άρθρο 6 δεν είναι μια απόφαση που στοχεύει τις παράκτιες πόλεις. Μερικοί άνθρωποι συνδέουν την απόφαση για ανάληψη δράσης κατά ατόμων που διέπραξαν εγκλήματα κατά του λαού κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Μπάαθ με τα πρόσφατα γεγονότα στις παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, η απεικόνιση των Αλαουιτών ως υποστηρικτών του καθεστώτος Μπάαθ είναι εντελώς εσφαλμένη. Οι Αλαουίτες αποτελούν μέρος της συριακής κοινωνίας, και στην πραγματικότητα, έχουν υποφέρει και αυτοί κάτω από την καταπίεση του καθεστώτος Μπάαθ. Με την πτώση του καθεστώτος, οι προηγούμενες πολιτικές του απέναντι στους Αλαουίτες έχουν γίνει ακόμη πιο εμφανείς, αποκαλύπτοντας πόσο αβοήθητη και ανοργάνωτη έχει μείνει η κοινότητα των Αλαουιτών. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι Αλαουίτες ήταν επίσης θύματα του καθεστώτος Μπάαθ. Ορισμένες φατρίες προσπαθούν να απεικονίσουν τους Αλαουίτες ως πιστούς του καθεστώτος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ακόμα κι αν κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν το καθεστώς, αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις σφαγές. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιολογία για τέτοιες φρικαλεότητες. Δεν θα εμπλακούμε σε πόλεμο εναντίον κανενός λαού, πίστης ή εθνοτικής ομάδας και αρνούμαστε να είμαστε συνένοχοι σε τέτοιες προσεγγίσεις. Δεν είμαστε ενάντια στους Αλαουίτες, τους Δρούζους, τους Ασσύριους, τους Σύριους ή τους Άραβες. Ταυτόχρονα, δεν στεκόμαστε δίπλα σε καταπιεστές. Οι θεμελιώδεις αξίες μας είναι ανθρωπιστικές και δημοκρατικές και η στάση μας σε γεγονότα και ζητήματα είναι γνωστή.

— Κυκλοφορούν ισχυρισμοί σε πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης ότι, εκτός από τα οκτώ δημόσια γνωστά άρθρα, υπάρχει μια συμφωνία 20 άρθρων. Πόσο ακριβές είναι αυτό;

— Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτά τα οκτώ άρθρα. Η συμφωνία είναι υπογεγραμμένη και επίσημη, και οτιδήποτε χωρίς υπογραφή δεν αποτελεί συμφωνία. Είναι σαφές ότι πολλά μέρη δεν θέλουν να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Κάποιοι προσπάθησαν να την παραποιήσουν, αλλά είδαν επίσης την μεγάλη κοινωνική ενότητα που έχει αναδυθεί γύρω της. Οι λαοί της Συρίας αγκάλιασαν αυτή τη συμφωνία με ενθουσιασμό, γιορτάζοντάς την και εκφράζοντας τη στάση τους με θετικό τρόπο. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένες δυνάμεις ενοχλούνται από αυτό, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να διαδώσουν παραπληροφόρηση με όποιον τρόπο μπορούν. Ο λαός μας πρέπει να ξέρει ότι τίποτα δεν κρύβεται. Ό,τι γίνεται μοιράζεται έγκαιρα με διαφάνεια στο κοινό, την κοινωνία και τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω του Τύπου.

— Έχει υπογραφεί ένα συνταγματικό κείμενο που έρχεται σε αντίθεση με την ουσία αυτής της συμφωνίας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το σύνταγμα;

— Το περιεχόμενο και η ουσία του ανακοινωθέντος συντάγματος είναι εντελώς απαράδεκτα και η αποδοχή του απλά δεν είναι δυνατή. Εάν επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν, θα προκύψουν μεγάλες αντιφάσεις στη Συρία, οδηγώντας σε εσωτερικές συγκρούσεις μέσα στη συριακή κοινωνία. Για σχεδόν 14 χρόνια, ο συριακός λαός έχει υπομείνει μια επαναστατική διαδικασία και μια εξαιρετική κατάσταση κρίσης. Εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, μαρτύρησαν, έχασαν τα σπίτια τους και υπέστησαν τεράστιες κακουχίες. Ακόμη και τώρα, ο λαός της Συρίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Όλος αυτός ο αγώνας δεν έγινε ποτέ για ένα σύνταγμα σαν αυτό. Ο λαός αγωνίστηκε για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Κοιτάζοντας το κείμενο αυτού του συντάγματος, είναι σαφές ότι σπρώχνει τη Συρία 105 χρόνια πίσω — ούτε καν έναν αιώνα, αλλά περισσότερο. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι αδύνατο για τη συριακή κοινωνία να αποδεχθεί αυτό το σύνταγμα. Είναι ακόμη πιο οπισθοδρομικό από το σύνταγμα του καθεστώτος Μπάαθ, το οποίο επιβλήθηκε στην κοινωνία μέσω της απόλυτης εξουσίας και ελέγχου, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή. Πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό αυτό; Δεν έπρεπε ποτέ να ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση. Υπέγραψαν ένα έγγραφο με τη Γενική Διοίκηση των SDF βασισμένο σε θεμελιώδεις αρχές, αλλά αυτό που δημοσίευσαν την επόμενη μέρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση. Στην πραγματικότητα, κάνοντας αυτό, ακυρώνουν την ίδια τη συμφωνία που υπέγραψαν. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια θετική προσέγγιση από την πλευρά μας για όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθώντας να προχωρήσουμε προς ένα νέο, δημοκρατικό συριακό σύνταγμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Αυτό είναι μέρος του αγώνα μας και απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Εν ολίγοις, το δημοσιευμένο συνταγματικό κείμενο είναι απαράδεκτο. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, καθιστώντας σαφές ότι απορρίπτει αυτό το έγγραφο. Αυτό το σύνταγμα πρέπει να αποσυρθεί και να αναθεωρηθεί.

— Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις στη Δαμασκό. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της επίσκεψης;

— Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε λάβει ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες για αυτήν την επίσκεψη. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το τουρκικό κράτος δεν αποδέχθηκε ποτέ την ανάπτυξη ενός δημοκρατικού σχεδίου στη Συρία. Αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία όπου διαφορετικά μέρη συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν ζητήματα συλλογικά. Για παράδειγμα, παρά τις διαφορές στις προοπτικές και τις πολλές αντιφάσεις μεταξύ μας, εμείς, ως λαοί της Συρίας, συγκεντρωνόμαστε για να συζητήσουμε ορισμένα θέματα — και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να καταλήξουμε σε συμφωνίες. Θέλουμε να επιτύχουμε αμοιβαία κατανόηση ως λαοί της Συρίας. Αλλά αν προσέξετε, τη στιγμή που η Τουρκία είδε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία, έστειλε αμέσως αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) στη Δαμασκό. Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά λένε: «Φοβόμαστε ότι η Δαμασκός μπορεί να δεχθεί τους όρους της Αυτόνομης Διοίκησης! Φοβόμαστε ότι η Δαμασκός μπορεί να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Κούρδων! Ανησυχούμε ότι η Δαμασκός μπορεί να ενεργήσει ανάλογα και να κάνει παραχωρήσεις!» Ο στόχος της Τουρκίας με την επίσκεψη στη Δαμασκό είναι να πιέσει τη συριακή κυβέρνηση να απορρίψει οποιοδήποτε δημοκρατικό σχέδιο, εμποδίζοντάς την να εμπλακεί με τις SDF και την Αυτόνομη Διοίκηση. Αντίθετα, η Τουρκία θέλει η Δαμασκός να υιοθετήσει τις δικές της καταπιεστικές πολιτικές εναντίον των Κούρδων, των SDF και της Αυτόνομης Διοίκησης, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο επιθετικότητας που έχει ακολουθήσει η ίδια η Τουρκία.

— Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων με τις διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας; Πώς μπορεί να οικοδομηθεί ένας κοινός δημοκρατικός αγώνας;

— Ενώ είχαμε οργανωτικές προσπάθειες μέσα στην κουρδική κοινότητα, από το 2011, το έργο του δημοκρατικού έθνους, το σχέδιο απελευθέρωσης των γυναικών, το σχέδιο ενότητας των λαών και το σχέδιο ελευθερίας και δημοκρατίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή ενεργά και είχαν σημαντικό αντίκτυπο. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, Άραβες, Κούρδοι και Σύριοι συνεργάζονται σε θεσμικό επίπεδο. Αυτό έχει γίνει πηγή δύναμης και παράδειγμα για άλλες περιοχές της Συρίας. Στην πραγματικότητα, όταν εξετάζουμε την κατάσταση σε άλλα μέρη της Συρίας, είναι προφανές ότι οι λαοί που ζουν εκεί υποστηρίζουν τη δημοκρατική αυτονομία, τις SDF και το μοντέλο διακυβέρνησης στη Βόρεια και Ανατολική Συρία περισσότερο από ό,τι υποστηρίζουν τη διοίκηση της Δαμασκού. Για παράδειγμα, οι Δρούζοι έχουν εκφράσει περισσότερη υποστήριξη στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας παρά στη Δαμασκό. Οι Αλαουίτες έχουν υποστηρίξει ανοιχτά αυτό το έργο, αλλά δεν υποστηρίζουν τη Δαμασκό με τον ίδιο τρόπο. Οι μη ριζοσπάστες σουνίτες μουσουλμάνοι ευθυγραμμίζονται επίσης περισσότερο με το μοντέλο διακυβέρνησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας παρά με τη διοίκηση της Δαμασκού. Οι Ασσύριοι και οι Σύριοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο κοντά στην Αυτόνομη Διοίκηση παρά στη Δαμασκό. Εάν ταξιδεύετε στη Συρία, ένα πράγμα γίνεται σαφές: το έργο που αντιπροσωπεύει πραγματικά τη Συρία είναι αυτό. Η πραγματική μειοψηφία βρίσκεται στη Δαμασκό. Η αλληλεγγύη των λαών είναι απίστευτα σημαντική — ήταν πάντα ιστορικά και έτσι παραμένει και σήμερα. Αντλούμε δύναμη από αυτή την ενότητα. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται αυτή η κουλτούρα συνύπαρξης και αλληλεγγύης, τόσο πιο δημοκρατική μπορεί να γίνει η Συρία.

— Ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας στην ανοικοδόμηση της Συρίας;

— Από την αρχή, όταν ιδρύθηκε η Αυτόνομη Διοίκηση, είχε γραφτεί στο κοινωνικό της συμβόλαιο ότι ο θεμελιώδης στόχος ήταν ο εκδημοκρατισμός της Συρίας. Μια δημοκρατική Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του έργου ενός δημοκρατικού έθνους. Η Συρία δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί κάτω από μια φανατική ισλαμιστική νοοτροπία, μια ιδεολογία έθνους-κράτους ή μια δεσποτική προσέγγιση. Ακόμα κι αν περάσουν εκατό χρόνια, τελικά, μόνο μέσω αυτού του μοντέλου μπορεί να οικοδομηθεί μια δημοκρατική Συρία. Μια πραγματικά δημοκρατική Συρία μπορεί να αναδυθεί μόνο με τη φιλοσοφία των ελεύθερων γυναικών, τη φιλοσοφία του δημοκρατικού έθνους και ένα όραμα όπου όλες οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν μαζί με ισότητα. Είτε το λέμε είτε όχι, είτε το γράψουμε είτε όχι, αν η Συρία δεν αναδιαρθρωθεί και δεν επαναπροσδιοριστεί με βάση αυτές τις αρχές, θα πέσει σε βαθιές αντιφάσεις. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εξαπατούν τον εαυτό τους λέγοντας: «Το καθεστώς έφυγε, άρα όλα λύθηκαν». Αυτό δεν ισχύει. Ναι, το καθεστώς έπεσε, αλλά ένα δημοκρατικό σύστημα είναι ακόμα απαραίτητο. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται σε περιοχές Αυτόνομης Διοίκησης χρησιμεύουν ως εμπειρία, δοκιμασία και μοντέλο – ένα μοντέλο που μπορούν να αναζητήσουν άλλες περιοχές για δύναμη και έμπνευση. Αυτό δεν αφορά μόνο τη διακυβέρνηση. Είναι επίσης ένας χώρος όπου πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι που αναζητούν μια δημοκρατική Συρία θα πρέπει να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν. Εδώ μπορεί πραγματικά να ριζώσει η κουλτούρα της δημοκρατίας. Βλέποντας την πραγματικότητα αυτού του συστήματος, τον ηγετικό ρόλο των γυναικών και το πώς συνυπάρχουν διαφορετικοί λαοί, άλλες περιοχές μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Για τον εκδημοκρατισμό ολόκληρης της Συρίας, η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και οι θεσμοί της παραμένουν το πρωταρχικό και μοναδικό αληθινό μοντέλο.

 

Αθήνα: Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα

 

Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, Εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας (PYD) στην Ελλάδα ενημέρωσε μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την συμφωνία που υπέγραψαν οι Κούρδοι της Συρίας και τις εξελίξεις στη χώρα, την Πέμπτη 13 Μάρτη:

 

 

Σχετικά θέματα