Η Άσια Αμπντουλάχ, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), του μεγαλύτερου και σημαντικότερου συνομοσπονδιακού κόμματος στη Βόρεια Συρία, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, όπου θα επιχειρήσει να ενημερώσει ευρωπαϊκά Κόμματα και κυβερνήσεις, για την κατάσταση στη Ροζάβα (Βόρεια Συρία), τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή και την ανάγκη οι λαοί και οι διεθνείς θεσμοί να πάψουν να σωπαίνουν και να πάρουν θέση απέναντι στα εγκλήματα πολέμου και την εθνοκάθαρση που συντελείται από τις κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας και τους συμμάχους της.
Στη συνάντηση με φίλους που είχε την Τετάρτη το απόγευμα στα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα, η Άσια Αμπντουλάχ μίλησε για την κατάσταση των κουρδικών περιοχών στη Βόρεια Συρία και την εθνοκάθαρση που επιχειρούν με εγκληματικές επιδρομές οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με τους ισλαμοφασίστες συμμάχους της με την σιωπηρή ανοχή της κυβέρνησης Ασαντ και την ένοχη σιωπή του διεθνούς παράγοντα.
Η συμπρόεδρος του PYD επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η Κούρδισα μαχήτρια Ασια Αμπντουλάχ μέσα από τις γραμμές του PKK, για 25 χρόνια δραστηριοποιήθηκε στις περιοχές Καντίλ και Γκαρά του Ιράκ και αργότερα στη Συρία. Το 2003 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), με στόχο την οικοδόμηση της δημοκρατίας από τη βάση μέσω των Συμβουλίων των Λαών και των Γυναικών.
Πήρε μέρος τη μάχη του Κόμπανι μέχρι τη νίκη της κουρδικής αντίστασης απέναντι στο ΙΣΙΣ. Στη μάχη κατά της τούρκικης εισβολής στο Αφρίν ήταν παρούσα μέχρι το τέλος.
Τον Ιούνη του 2022 επανεξελέγη συμπρόεδρος του PYD μαζί με τον Σαλίχ Μουσλίμ (είχε εκλεχθεί Συμπρόεδρος στο PYD για πρώτη φορά το 2012 και αργότερα συμπρόεδρος του Κινήματος για τη Δημοκρατική Κοινωνία –TEV-DEM)
Η βασική επιδίωξη του PYD είναι η ειρηνική πολιτική επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή
Στη συζήτηση που έγινε στη συνάντησή μας στα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα, η Άσια Αμπντουλάχ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
Ως PYD είκοσι χρόνια αγωνιζόμαστε. Η βασική πολιτική του PYD είναι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή να τα λύσουμε πολιτικά. Η δύναμη του PYD είναι η κοινωνία και η πρώτη της δύναμη είναι η γυναίκα. Εμείς εκπροσωπούμε έναν τρίτο δρόμο, έναν δημοκρατικό δρόμο. Παλεύουμε για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης. Ειδικά για την ελευθερία της γυναίκας και την ισότητα των φύλων.
Μέχρι το 2011 είχαμε αρκετές δυσκολίες, ήμασταν παράνομοι στην Συρία, απαγορευόταν η πολιτική δραστηριότητα, πολλά μέλη μας βρίσκονταν στη φυλακή, χάσαμε πολλούς συντρόφους από τα βασανιστήρια. Η δύναμή μας για την επανάσταση ήταν ο κουρδικός λαός, οι λαοί της περιοχής και οι φίλοι του αγώνα μας. Πάντα στρατηγικός ρόλος είναι η αλληλεγγύη των λαών αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Από το 2011 περάσαμε πολλά στάδια και ως κόμμα και ως επανάσταση στη Ροζάβα.
Σήμερα η Τουρκία επιμένει στην γενοκτονία των Κούρδων και εμείς απαντάμε ότι εκατό χρόνια πολεμάμε και οι Κούρδοι δεν μπορούν να τελειώσουν με τον πόλεμο. Εχουμε δίκιο να συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μόνο με μια πολιτική λύση μπορεί να βρεθεί μια λύση. Με τον πόλεμο δεν θα βρεθεί ποτέ λύση.
Το ίδιο γίνεται και στη Συρία. Δεν υπάρχει δύναμη που δεν μας έχει πολεμήσει. Το 2001 μας χτύπησε η ΑλΝούσρα, το 2014 το ΙΣΙΣ. Οποτε βρίσκει το καθεστώς Ασαντ ευκαιρίες μας χτυπάει. Αυτές οι οπισθοδρομικές δυνάμεις δεν θέλουν να γίνει αλλαγή. Εμείς με τη δύναμή μας και την πίστη μας συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με την υποστήριξη των φίλων και των λαών της περιοχής.
Σήμερα στη Συρία υπάρχουν τρία κομμάτια.
Ένα κομμάτι είναι κάτω από τον έλεγχο του καθεστώτος Ασαντ, και αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, από πλευράς οικονομίας και από πλευράς ασφάλειας. Υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία είναι αυτό το καθεστώς. Το καθεστώς αυτό φέρει ευθύνη περισσότερο από τις εξωτερικές επεμβάσεις που γίνανε και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν δέχεται καμιά πολιτική λύση.
Το δεύτερο κομμάτι, στη Βόρεια Συρία, είναι κάτω από τον έλεγχο και την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων. Οι περιοχές που κατέλαβαν από το 2018 μέχρι σήμερα είναι το Αφρίν, η Σερικανίγια, το Αζάζ, η Ιντλίμπ κ.α.. Από την μία η τουρκική πολιτική από την άλλη αυτές οι τζιχαντιστικές ομάδες δεν έχουν κανέναν νόμο. Στο Αφρίν οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει 22 αποικίες και μεταφέρουν ξένους εποίκους εποίκων με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης. Γίνεται μεγάλο πλιάτσικο στις λαϊκές περιουσίες του κόσμου. Η επιδίωξη των Τούρκων είναι να αδειάσουν αυτές τις περιοχές από το κουρδικό στοιχείο, και να το εξαναγκάσει στην προσφυγιά.
Ο κόσμος που έφυγε από το Αφρίν βρίσκεται σε καταυλισμούς στα σύνορα με το Χαλέπι. Ότι κάνει η Τουρκία στην περιοχή είναι εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είχαμε ζητήσει πολλές φορές να πάνε εκεί διεθνείς οργανώσεις να κάνουν έρευνες. Η Τουρκία δεν αφήνει να πάει κανείς.
Στα καντόνια της Ροζάβας
Στις περιοχές της Δημοκρατικής Αυτόνομης Αυτοδιοίκησης στη Ροζάβα ζουν σήμερα 5 εκατομμύρια άνθρωποι, το 30 – 32% του πληθυσμού ολόκληρης της Συρίας, πολλές εθνικότητες και θρησκείες ζουν μαζί. Υπάρχει ένα σύστημα Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης από το 2012 και μετά. Το σύστημα αυτό δεν φτιάχτηκε σε συνθήκες ειρήνης. Μαζί με τον πόλεμο φτιάξαμε και το σύστημα αυτό. Εχουμε κάποιους στρατηγικούς στόχους για τους οποίους δουλεύουμε τώρα. Εδώ και ένα χρόνο συζητάμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή που το συζήτησε ήταν 150 άτομα από διάφορες οργανώσεις, 50% είναι γυναίκες. Μετά τα συζητήσαμε όλα αυτά σε διάφορες λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις περιοχές και μετά ακολούθησε ψηφοφορία στο Γενικό Συμβούλιο της Ροζάβας.
Από το 2013 έχουμε το σύστημα των καντονιών. Στις περιοχές που είχαμε απελευθερώσει μέχρι τότε από το ΙΣΙΣ λειτουργούσαν Λαϊκά Συμβούλια, τώρα με το καινούργιο σύστημα γίνανε κι αυτά καντόνια. Το όνομα των Συμβουλίων είναι Συμβούλια των Λαών.
Τον Απρίλη, θα γίνουν δημοτικές εκλογές, θα εκλέξουν τους συνδημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, μετά θα γίνουν εκλογές για τις κοινότητες και τα συμβούλια. Παντού υπάρχει το σύστημα της συμπροεδρίας και στο νέο μας Συμβούλιο είναι βασικό αυτό.
Κάνουμε πολλές προσπάθειες για πολιτική λύση, αλλά δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, κάποια πρόοδο σε αυτό. Η απόφαση πια δεν είναι στα χέρια των Σύριων. Εμείς στις περιοχές μας έχουμε καταφέρει να πάρουμε την απόφαση, αλλά στις περιοχές που είναι κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας είναι η Τουρκία που αποφασίζει, και στις άλλες είναι των Ρώσων και των Ιρανών.
Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε αρκετά τη Συρία. Αυτοί που πολεμάνε εκεί είναι και στη Συρία. Και ο τελευταίος πόλεμος στην Παλαιστίνη επηρέασε σημαντικά όλη την περιοχή μας, πολλές φορές αυτοί που πολεμάνε στη Γάζα πολεμάνε και στη Συρία.
Τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί πολέμους γενοκτονίας, αλλά ένας λαός δεν μπορεί να εξαφανιστεί με πόλεμο. Στον πόλεμο της Γάζας και από τις δύο πλευρές σκοτώνονται άμαχοι. Ολες οι ζωές αξίζουν το ίδιο, είτε είναι από την πλευρά της Παλαιστίνης είτε από εκείνη του Ισραήλ. Θα θέλαμε να δούμε Εβραίους και Παλαιστινίους να ζουν μαζί σε ειρήνη και ηρεμία.
Η σημερινή κρίση στη Βόρεια Συρία και οι τουρκικές επιθέσεις
Το πιο σημαντικό που συμβαίνει στις μέρες μας και πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι η επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, στις περιοχές όπου ζουν οι Κούρδοι. Οι επιθέσεις της Τουρκίας στη Ροζάβα, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι διαφόρων εθνοτήτων, συνεχίζονται, πλήττοντας όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και πολιτικές υποδομές. Οι Τούρκοι τώρα χτυπάνε την οικονομία μας.
Είμαστε σε εμπάργκο (αποκλεισμό). Η Τουρκία στρατιωτικά δεν μπορούσε να κερδίσει όπως και το ΙΣΙΣ δεν τα καταφέρανε. Ο Ερντογάν είχε υποστηρίξει πολλές φορές ότι το Κόμπανι πέφτει αλλά δεν το κατάφερε. Το Κόμπανι νίκησε. Πίστευε ότι μετά το Αφρίν θα πέσει όλο το σύστημα. Δεν τα κατάφερε. Μετά χτύπησε τη Σαρικανίγια, πάλι συνεχίσαμε. Καθημερινά βομβαρδίζει τα χωριά που είναι στα σύνορα για να φύγει ο κόσμος. Αλλά όπου κι αν χτυπήσανε ο κόσμος δεν έφυγε, δεν είχαμε πρόσφυγες. Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μείνει. Ο κόσμος αγωνίζεται. Τώρα το καινούργιο τους σχέδιο κι αυτό το είπαν, είναι να χτυπήσουν την οικονομία. Με drones και με πολεμικά αεροπλάνα χτυπήσανε τα πάντα. Οικονομικούς στόχους στη Βόρεια Συρία.
Είχαμε ένα νοσοκομείο για νεφροπαθείς, το μοναδικό κέντρο νεφρού της περιοχής μας, που το φτιάξαμε τώρα τελευταία, που εξυπηρετούσε 500 άτομα, το κατέστρεψαν εντελώς.
Είχαμε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε αέριο, 15.000 φιάλες αερίου έβγαζε για τον κόσμο, ο κόσμος το αγόραζε με 1 δολάριο τη φιάλη, ήταν επιδοτούμενο από την αυτοδιοίκηση. Τώρα αυτό έχει καταστραφεί εντελώς, δεν υπάρχει πια. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγή το αέριο και εκεί που το κόστος για τον πολίτη ήταν 1 δολάριο τώρα είναι 10 δολάρια.
Είχαμε από κει και παραγωγή ηλεκτρισμού (εργοστάσιο ενέργειας) και αυτό το χτυπήσανε. Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερα από 800 χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, στις 14 Γενάρη 2024.
Τον Δεκέμβρη, μια άλλη τέτοια τουρκική επιχείρηση στόχευε επίσης εργοστάσια που παράγουν οικοδομικά υλικά, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα όπως σιλό σιτηρών, μύλους, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών της Τουρκίας είναι συνέχεια των προηγούμενων εκστρατειών. Η Τουρκία χτυπά εκ νέου την ενεργειακή υποδομή που είχε ήδη στοχεύσει σε προηγούμενες εναέριες εκστρατείες, καθώς και εργοστάσια και αποθήκες που δεν είχαν στοχοποιηθεί στο παρελθόν.
Μετά τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβρη, στη σκιά των γενοκτονικών σφαγών του Ισραήλ στη Γάζα και κάτω από συνθήκες «παγκόσμιας σιωπής», η Τουρκία κλιμάκωσε τις επιθέσεις της κατά της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας από τις 12 Γενάρη.
Η τελευταία επίθεση ήταν μεγάλο χτύπημα στην οικονομία. Το πετρέλαιο που παράγαμε εκεί έχει σταματήσει. Κλείσανε τα σχολεία, 800.000 παιδιά χωρίς σχολείο. Κάθε πρόβλημα γεννάει άλλο πρόβλημα. Τα χτυπάνε, τα καταστρέφουν, τα ξαναφτιάχνουμε, τα ξανακαταστρέφουν.
Τώρα προσπαθούμε μαζί με το λαό και την αυτοδιοίκηση να έχει νερό ο κόσμος, να έχουν τα βασικά για επιβίωση.
Υπήρχε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου γινόντουσαν σεμινάρια κατά των ναρκωτικών, εκπαίδευαν κόσμο για να βοηθήσουν τα εξαρτημένα άτομα. Τους χτυπήσανε οι Τούρκοι και σκότωσαν 21 από αυτούς.
Χτυπήσανε ένα τυπογραφείο βιβλίων και σκότωσαν 5 εργαζόμενους. Ηταν τυπογραφείο Σχολικών Βιβλίων. Παλιότερα δεν είχαμε τυπογραφείο και τα τυπώναμε στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Φτιάξαμε το τυπογραφείο για να τυπώνονται στη Ροζάβα. Δηλαδή στοχεύουν και την πλευρά της επιβίωσης αλλά και την εκπαίδευση.
Ένας βασικός στόχος είναι να αδειάσουν την περιοχή. Οσο με τον πόλεμο δεν κατάφεραν να την αδειάσουν τώρα προσπαθούν με την οικονομική κρίση να το καταφέρουν. Το άλλο είναι το σύστημα που έχουμε φτιάξει το δημοκρατικό με αυτοδιοίκηση έχει ταράξει όλη τη Συρία. Ολο το λαό τον έχει επηρεάσει θετικά, για αυτό το χτυπάνε για να μην επεκταθεί.
Αυτό που βοήθησε και έκανε να μην πετύχουν αυτές οι επιθέσεις ήταν η αντίδραση των λαών. Εκεί στην περιοχή όλοι, και οι Κούρδοι και οι Αραβες και οι Ασσύριοι είχανε την ίδια αντίδραση.
Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των λαών στην περιοχή είναι στρατηγικός στόχος μας. Το δημοκρατικό έθνος που δημιουργούμε είναι για όλους τους λαούς. Πως θα μπορούν να ζουν όλοι οι λαοί μαζί και ο κάθε λαός να μπορεί να δημιουργεί το δικό του σύστημα.
Και για τη Συρία προτείνουμε αποκεντρωμένη διοίκηση και όλοι οι λαοί να έχουν δικαιώματα. Και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Αυτό είναι και για τη Συρία.
Αμερικάνοι και γυναίκες
Σε ερωτήματα που δέχτηκε από τους παρόντες στη συνάντηση η Ασια Αμπντουλάχ είπε:
— Πολιτικά θέλουμε να αναγνωριστεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά μέχρι τώρα οι πλευρές που συζητάνε κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το καθεστώς Ασαντ και η αντιπολίτευση.
Εκφράσαμε σε όλους ότι για να βρεθεί μια λύση πρέπει να είμαστε και εμείς παρόντες. Είμαστε ένα μέρος της Συρίας, η Ροζάβα, έχουμε ένα δημοκρατικό προσανατολισμό. Λύση στο Συριακό πρέπει να υπάρχει με τη σύμφωνη γνώμη ολόκληρου του συριακού λαού. Στο νέο Σύνταγμα της Συρίας πρέπει να υπάρχει αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών. Τα δικαιώματα του κουρδικού λαού πρέπει να είναι στα άρθρα του Συντάγματος. Αυτός είναι ο στόχος μας αλλά δεν υπάρχει κάτι ακόμα. Όπως είπαμε δεν είναι η απόφαση υπόθεση της Συρίας. Οι διεθνείς δυνάμεις αν δεν συμφωνούν μεταξύ τους δεν θα έχουμε λύση. Όταν η Τουρκία είναι παρούσα και έχει υπό κατοχή περιοχές πως θα συμφωνηθεί λύση;
Παράδειγμα στην Αστάνα συζητάει το καθεστώς Ασαντ και η αντιπολίτευση. Όμως 5.000.000 άνθρωποι, το 32%, εμείς, δεν είμαστε παρόντες στις συζητήσεις. Εφόσον δεν είμαστε εκεί αυτοί δεν μπορούν να αποφασίσουν για μας. Ακόμα κι αν αποφασίσουν κάτι για μας δεν μπορούμε να το δεχτούμε.
Στο νέο σύστημα στη Συρία πρέπει όλοι οι λαοί και όλες οι ταυτότητες να είναι μέσα.
Πχ. Η Συρία μιλάει για Συριακή Αραβική Δημοκρατία, εμείς δεν είμαστε Αραβες. Στο διαβατήριό μας αναγράφει εθνικότητα Αραβες. Τα κουρδικά είναι απαγορευμένα. Τώρα στις περιοχές μας μιλιούνται κουρδικά, αραβικά και ασσυριακά. Ζητάμε και τα κουρδικά να αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Στην περιοχή μας ο καθένας εκπαιδεύεται στη γλώσσα του.
Την συζήτηση που γίνεται στην Αστάνα για το συριακό την κάνουν Τούρκοι, Σύριοι, Ιρανοί και Ρώσοι .
Στο ενδιαφέρον ερώτημα: «Στον αγώνα κατά του ΙΣΙΣ οι Αμερικανοί έχουν στηρίξει τους Κούρδους. Στον αγώνα κατά της Τουρκίας τι έχουν κάνει; Τι λένε; Μια πιθανή επανεκλογή Τραμπ πως μπορεί να επηρεάσει;», η Ασια Αμπντουλάχ απάντησε:
— Η σχέση μας με τη διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία κατά του ISIS αναπτύχθηκε στη διάρκεια της πολιορκίας του μαρτυρικού Κόμπανι. Στο στρατηγικό μέρος εμείς δεν έχουμε τη σκέψη ότι η Αμερική είναι πλάτη μας. Ακόμα και η διεθνής συμμαχία που είναι κατά του ΙΣΙΣ που είναι 72 χώρες, ακόμα και κατά του ΙΣΙΣ δεν έχουν υποστηρίξει τη Ροζάβα σωστά. Το πρόβλημα με το ΙΣΙΣ δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Το ΙΣΙΣ εκφράζει έναν πολιτισμό, είναι μια κουλτούρα, και περνάνε αυτή τη κουλτούρα στον κόσμο. Το 2019 που απελευθερώσαμε όλες τις περιοχές από το ΙΣΙΣ μέχρι τώρα τι προτείνανε για λύση για το ΙΣΙΣ; Τα παιδιά που ήταν τότε είναι σε ηλικία και στρατεύονται. Μένουν στους καταυλισμούς και εκπαιδεύονται μέσα στα τούνελ. Και έξω αυτό-οργανώνονται. Φέτος είχαμε πιο πολλές επιθέσεις από το ΙΣΙΣ από πέρυσι. Οσο μας χτυπάει η Τουρκία το ΙΣΙΣ βρίσκει ευκαιρία να ξαναζωντανεύσει.
Οσο αφορά τον Τραμπ, το σύστημα δεν θα επηρεαστεί από τα πρόσωπα. Δεν δίνουμε βάρος ποιος θα είναι. Είναι το σύστημά τους. Απλά ανάλογα με το τι θέλουν βγάζουν το αντίστοιχο πρόσωπο να τους εκπροσωπήσει. Οποιος και να είναι θα εργαστεί για τα συμφέροντά τους.
Στην ερώτηση: «Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο λαός της Ροζάβα σε σχέση με τον υπόλοιπο λαό της Συρίας;» :
— Παρόλη την άσχημη και κρίσιμη κατάσταση που ζούμε σήμερα το επίπεδο ζωής του πολίτης της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης της Ροζάβας έχει μεγάλη διαφορά από το επίπεδο της ζωής του πολίτη στην υπόλοιπη Συρία. Εμείς έχουμε κάνει μια κοινωνική επανάσταση. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Εχει γίνει μια αληθινή κοινωνική επανάσταση, μια πολιτιστική επανάσταση. Κι αυτό έχει επηρεάσει όλη την περιοχή. Για παράδειγμα στην Ας Σουγουαΐντα που είναι οι Δρούζοι ζητάνε να φτιάξουν το ίδιο σύστημα. Αν για παράδειγμα πέσει το καθεστώς Ασαντ θα είχαμε καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες , που θα έρχονταν να δουν την κατάσταση και να μεταφέρουν την εμπειρία μας στον τόπο τους. Παρόλα αυτά η καθημερινότητα του πολίτη είναι ακόμα καλύτερη από τις υπόλοιπες γιατί όλοι οι πόροι που υπάρχουν επιστρέφουν και μοιράζονται στο λαό.
Το αέριο, το πετρέλαιο, η βενζίνη για τον αγρότη και το ψωμί, είναι επιδοτούμενα από την αυτοδιοίκηση. Αγοράζουμε 7000 συριακές λίρες το κιλό το σιτάρι και δίνουμε με χίλιες λίρες μια σακούλα ψωμί που έχει πάνω από ένα κιλό μέσα. Ηταν πολύ καλύτερα αλλά και τώρα είναι καλύτερα.
Το παράδειγμα της Ροζάβας είναι κίνδυνος για όλους τους κρατούντες στην περιοχή.
Στην ερώτηση: «Η ισότητα και οι ελευθερίες που έχει κερδίσει η γυναίκα στη Ροζάβα είναι ένα κοινωνικό άλμα. Αυτό το έχει κερδίσει στα σίγουρα σε επίπεδο νόμου. Σε επίπεδο κοινωνίας φαντάζομαι ότι δόθηκε μάχη. Αυτή η μάχη εξακολουθεί να είναι σκληρή σήμερα;»:
— Εχουμε δημιουργήσει ειδικές οργανώσεις για την γυναίκα. Μέσα στο PYD υπάρχει ειδικό συμβούλιο για τις γυναίκες, μέσα στο Κόμμα έχει το δικό του Σύστημα. Παίρνει αυτό αποφάσεις. Δίνουμε ευκαιρία στη γυναίκα να αυτοεκπαιδεύεται, να δημιουργεί το δικό της σύστημα, την δική της προσωπικότητα για να μπορεί να αγωνίζεται. Εχουμε ένα Συμβούλιο για την γυναίκα σε όλη την περιοχή, 54 οργανώσεις γυναικείες είναι μέσα σε αυτό το συμβούλιο. Ολοι οι λαοί είναι μέσα, είναι σαν ένα γυναικείο κοινοβούλιο, όλες τις αποφάσεις που αφορούν την γυναίκα τις παίρνουν οι γυναίκες. Για όλες τις θέσεις και τις διοικήσεις που θα πάρουν οι γυναίκες αυτές αποφασίζουν. Κανένας δεν μπορεί να δώσει στη γυναίκα εντολή ή να πάρει επίσης. Η δύναμη της γυναίκας είναι η γυναίκα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εμείς οι γυναίκες να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να πιστεύουμε στη δύναμή μας. Αυτό υπάρχει. Δεν είναι δεύτερο στάδιο η γυναίκα. Είμαστε και στον πόλεμο και στην πολιτική. Και στη δημιουργία στο νέο σύστημα είμαστε μεγάλη δύναμη. Αυτό είναι μια κοινωνική επανάσταση.
Πρώτα όταν δημιουργήσαμε την συμπροεδρία οι άνδρες λέγανε: Εγώ είμαι ο Πρόεδρος και αυτή είναι η βοηθός μου. Αυτό ήταν η πρώτη αντίδραση των ανδρών… Κάποιες γυναίκες το δέχονταν. Με πολύ δυσκολία το καταφέραμε. Πριν από ένα διάστημα είχαν ανοίξει οι γυναικείες οργανώσεις ειδική εκπαίδευση για τους άνδρες. Μετά κάνουμε μια συζήτηση και κάνουν αυτοκριτική. Εκτιμάμε έναν άνδρα με το πόσο εκτιμάει την ελευθερία στη γυναίκα στην περιοχή. Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο.
Συναντήσεις με ελληνικά πολιτικά κόμματα
Την Πέμπτη 21 Φλεβάρη η συμπρόεδρος του PYD συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD, Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με διάφορα κόμματα.
Συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Μέρα25, Γιάνη Βαρουφάκη. Αργότερα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο (κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής) και Χάρη Δημακαρέα (προϊστάμενο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρο Καζαμία.
Την επόμενη μέρα, 22 Φλεβάρη, μαζί με μέλη της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας, παρέστη στην έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου, εκτός από συναντήσεις που είχε με διάφορα στελέχη του Κόμματος, είχε και κάποιες σύντομες συζητήσεις με μέλη της πρεσβείας της Κίνας, τον πρέσβη της Κούβας, καθώς και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιαπωνίας.
Η συμπρόεδρος του PYD αναχώρησε από την Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Μαδρίτη.