Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών

Το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σήμερα στην Αγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου..

Το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας σήμερα στην Αγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ανακοίνωση του PKK που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «ANF News», που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση, αναφέρεται ότι «μια πράξη αυτοθυσίας πραγματοποιήθηκε από ομάδα που συνδέεται με το Τάγμα Αθανάτων εναντίον των εγκαταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Επισημαίνεται ακόμη ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ενέργεια να γίνει «την ημέρα των εγκαινίων της Βουλής, πολύ κοντά στη Βουλή, ενάντια σε ένα κέντρο σφαγής και βασανιστηρίων».

Η ίδια ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι η επίθεση προκάλεσε απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις, ωστόσο η κυβέρνηση «επέλεξε να αρνηθεί κατάφωρα τις απώλειες που υπέστη σε αυτή τη δράση, με μεγάλη ασέβεια προς τον λαό και το κοινό».

Επισήμως η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και πως ο άλλος σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ -η μετάδοση των οποίων απαγορεύτηκε στην Τουρκία- δείχνουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο να προσεγγίζει αργά και να σταθμεύει μπροστά στην κύρια είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ένας επιβάτης βγαίνει από το αυτοκίνητο και προχωρά με όπλο στο χέρι, ενώ ανατινάζεται λίγα δευτερόλεπτα μετά, μπροστά από το φυλάκιο στην είσοδο του υπουργείου. Ένας δεύτερος οπλισμένος επιβάτης τρέχει με τη σειρά του, αλλά εξαφανίζεται από την εικόνα προτού σκοτωθεί από την αστυνομία. Η ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν κλεμμένο και ο ιδιοκτήτης του είχε δολοφονηθεί.

Ερντογάν: «Δεν περιμένουμε τίποτα από την ΕΕ» – Καμία αναφορά σε Σουηδία και ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στη Βουλή μερικές ώρες μετά την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι «οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ».

Αναφερόμενος στο μεταξύ στα παζάρια και τις αντιθέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κάνει να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια».

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν θα «ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας. «Αν έχουν την πρόθεση να βάλουν τέλος στη διαδικασία ένταξης που δεν υφίσταται παρά μόνο στα χαρτιά, είναι δική τους απόφαση», είπε.

Αντίθετα, ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία το τουρκικό κοινοβούλιο υποτίθεται πως θα επικυρώσει στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Άγκυρα καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη τη στάση της απέναντι στην «τρομοκρατία».

Η επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών καταδικάστηκε από πολλές κυβερνήσεις και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν τόνισε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της ΝΑΤΟικής συμμάχου μας Τουρκίας», ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο με την Τουρκία στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η χώρα του «επιβεβαιώνει γι’ άλλη μια φορά τη δέσμευσή της υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων κρατών – μελών της ΕΕ κ.ά.

(Πηγές: 902 – ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Hurriyet, ANF News)

Σχετικά θέματα

Απόψεις