Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λαύριο: Η κυβέρνηση κλείνει το Κέντρο Πολιτικών Προσφύγων ως «αντίδωρο» στην Τουρκία

Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής

Τα «αντίδωρα», στο πλαίσιο του παζαριού και των ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως ξεκίνησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τροπολογία της το κέντρο πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο φιλοξενεί Κούρδους πρόσφυγες που συνδέονται με το PKK, πρόκειται να κλείσει. Το πρόσχημα είναι η χρησιμοποίηση του χώρου από τον δήμο, αλλά είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τις πάγιες απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

«Σε ποιο μέρος, με τι όρους, με ποιες προδιαγραφές ασφαλείας και εγγυήσεις θα πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση των ανθρώπων που διαβιούν στο Κέντρο Προσφύγων της πόλης, αν είναι ενημερωμένοι επαρκώς και αν έχουν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε μετακίνηση» αναρωτιέται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαυρεωτικής σε ανακοίνωσή της, για την παραχώρηση -με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών- στον Δήμο των κτιρίων που στεγάζουν Κέντρο υποδοχής προσφύγων και το Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, σημειώνει πως «στην διαμόρφωση του αιτήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετηθήκαμε με “Παρών”», στην λογική ότι από θέση αρχών δεν είμαστε ενάντια στην παραχώρηση δημόσιας περιουσίας προς χρήση στους ΟΤΑ» υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «το Κέντρο Προσφύγων έχει ενταχθεί στα παζάρια της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και σκόπιμα στοχοποιηθεί με ανυπόστατες κατηγορίες για Περίθαλψη και εκπαίδευση τρομοκρατών κτλ. Την ίδια ώρα που ανοίγονται ξανά “δίαυλοι” επικοινωνίας προς διευθέτηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με ΝΑΤΟϊκές οδηγίες, είναι τουλάχιστον περίεργο να έρχονται όλα αυτά και να συζητούνται λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 2 χώρες. Ο λαός της περιοχής πρέπει να επαγρυπνεί για αυτές τις εξελίξεις και να κρατάει μικρό καλάθι».

Σημειώνει επίσης ότι «σε επικοινωνία στελεχών μας με τον Δήμαρχο, ο ίδιος δηλώνει αναρμόδιος για την μετεγκατάσταση, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός κ. Βορίδης δήλωσε σε βουλευτές του ΚΚΕ ότι ο Δήμος έχει βρει χώρο και τον έχει υποδείξει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τώρα, κάποιος από τους δύο λέει ψέματα, το σίγουρο είναι όμως ότι παίζονται παιχνίδια στην πλάτη των προσφύγων, να μην το επιτρέψουμε».

Επιπλέον αναφέρει πως «τα έργα και ημέρες της Δημοτικής Αρχής μας γεμίζουν αμφιβολίες για το τι πραγματικά θα γίνει με τους συγκεκριμένους χώρους ή τους χώρους που θα προκύψουν από την μετεγκατάσταση υπηρεσιών σε βάθος 5ετιας, όπως προβλέπει η τροπολογία. Πάγια θέση μας παραμένει η αξιοποίηση όλης της Δημοτικής περιουσίας για τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, για δημιουργία ελεύθερων και δημόσιων υποδομών και στελέχωση τους με μόνιμο εργατικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Άλλωστε, οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους, αφού εμείς τους πληρώνουμε. Θα μπούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματικής αξιοποίησης δημόσιων χώρων, λογικές ανταποδοτικότητας και real estate».

Καταλήγοντας τονίζει ότι «γνωρίζουμε ότι οι θέσεις και απόψεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” απηχούν μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Με όλους αυτούς μπορούμε να συναντηθούμε το επόμενο διάστημα για να αλλάξουμε τα πράγματα στον Δήμο. Η προστασία και ανάδειξη των δημόσιων χώρων για τους πολλούς πρέπει να μπει στο επίκεντρο, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν “φιλέτα” για εκμετάλλευση και κέρδος».

Σχετικά θέματα