Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι τουρκικές επιθέσεις σε οικισμούς αμάχων στη Ροζάβα συνεχίζονται

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες τρεις ημέρες λόγω των αεροπορικών επιδρομών του τουρκικού κράτους κατοχής – σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε εργοστάσια και κοινωνικές υποδομές – τα «δημοκρατικά» και «ευαίσθητα» κράτη ολόκληρου του κόσμου παραμένουν σιωπηλά

Μετά τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβρη, στη σκιά των γενοκτονικών σφαγών του Ισραήλ στη Γάζα και κάτω από συνθήκες «παγκόσμιας σιωπής», η Τουρκία κλιμάκωσε τις επιθέσεις της κατά της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας από τις 12 Γενάρη μέχρι σήμερα.

Αφού υπέστη βαριά πλήγματα, στον πόλεμό του ενάντια στο αντάρτικο στο βόρειο Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), το τουρκικό κράτος κατεύθυνε τις επιθέσεις του εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και ιδρυμάτων υπηρεσιών στη Ροζάβα.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και εργοστάσια, θέσεις ασφαλείας, μύλους, γεωργικά κέντρα, σιλό σιταριού και χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το ANHA, 56 περιοχές δέχθηκαν επίθεση από πολεμικά αεροσκάφη και UCAV (μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη)  τις τελευταίες 48 ώρες. Στις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους πέντε Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 6 πολίτες, μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 3 και 4 ετών, άλλοι δύο εργάτες στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε και ένας δημοσιογράφος.

Τουρκική αεροπορική επιδρομή σε σπίτι αμάχων πολιτών, Γκιρμπετλί, 14.01.2024

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η Τουρκία ξεκινά εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών με στόχο τη βασική υποδομή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (NES). Τέτοιες επαναλαμβανόμενες καταστροφές σε υποδομές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή που κατοικούν εκατομμύρια κάτοικοι οι οποίοι ήδη υποφέρουν από διακοπές ρεύματος, ελλείψεις καυσίμων και διακοπές νερού.

Η Τουρκία ξεκίνησε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές μετά από τις επιχειρήσεις των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) εναντίον τουρκικών βάσεων στα βουνά της περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ (KRI), στις οποίες σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι στρατιώτες

Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (NES) δηλώνουν ότι οι επιθέσεις της Τουρκίας ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και αρνούνται τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι το PKK οργανώνει τις επιθέσεις του από τη NES.

Η Τουρκία διεξάγει περιοδικές, περιορισμένες αλλά καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές, στοχεύοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές της NES

Τον Οκτώβρη, μια τέτοια τουρκική εκστρατεία έπληξε συστηματικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου της NES με αεροπορικές επιδρομές, προκαλώντας εκτεταμένες οικονομικές ζημιές σε υποδομές και επιδεινώνοντας την ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση στη NES. Τον Δεκέμβρη, μια άλλη τέτοια τουρκική επιχείρηση στόχευε επίσης εργοστάσια που παράγουν οικοδομικά υλικά, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα όπως σιλό σιτηρών, μύλους, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών της Τουρκίας είναι συνέχεια των προηγούμενων εκστρατειών. Η Τουρκία χτυπά εκ νέου την ενεργειακή υποδομή που είχε ήδη στοχεύσει σε προηγούμενες εναέριες εκστρατείες, καθώς και εργοστάσια και αποθήκες που δεν είχαν στοχοποιηθεί στο παρελθόν.

 

Δυο εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα

 

Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας του Κομπανί μετά από τουρκική αεροπορική επιδρομή, 14.01.2024

Οι τουρκικές επιθέσεις στις αστικές υποδομές, καθώς και στα σπίτια των κατοίκων της NES, οδηγούν σε εξαθλίωση του άμαχου πληθυσμού σε συνθήκες  έντασης χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ενεργειακού Συμβούλιου της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, ο σταθμός Siwêdiya στο Derik, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του καντονιού της Τζιζρέ, έμεινε εντελώς εκτός λειτουργίας. Αλλοι  7 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στα καντόνια Cizir και Eufrates έμειναν επίσης εκτός λειτουργίας.

Ο Ziyad Rustem, Συμπρόεδρος του Γραφείου Ενέργειας της Αυτόνομης Διοίκησης, δήλωσε ότι εξαιτίας των τελευταίων επιθέσεων οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε Tirbespiyê, Qamişlo, Amûdê, Dirbêsiyê, Ain Issa, Kobanê και Til Temir έμειναν εκτός λειτουργίας.

Η τροφοδοσία ρεύματος έχει διακοπεί σε όλο το Dêrik, το 70 τοις εκατό των περιοχών Qamishi, Çilaxa, Til Koçer, Tirbespiyê, Til Hemîs, Amûde, Dirbêsiyê και Til Temir στο καντόνι Cizîr, περιοχή Ain Issa στο καντόνι του Ευφράτη και σε εκατοντάδες χωριά.

Περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναφερόμενες πόλεις και περιοχές και περισσότερα από 800 χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το κατοχικό τουρκικό κράτος είχε επίσης βομβαρδίσει τους σταθμούς ηλεκτρισμού, νερού, πετρελαίου και βενζίνης στην περιοχή τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη του 2023, στερώντας από εκατομμύρια ανθρώπους υπηρεσίες ζωτικής σημασίας.

Αξιωματούχοι της DAANES καταγγέλλουν την Τουρκία ότι διεξάγει «κατάφωρη διασυνοριακή επίθεση» και διαπράττει εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας τις πολιτικές υποδομές.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις