Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τουρκία συνεχίζει τον πόλεμο του νερού ενάντια στη Βόρεια Συρία

Παρακρατεί συστηματικά τα νερά του Ευφράτη και εμποδίζει την κανονική ροή του ποταμού στη Βόρεια Συρία εδώ και 296 ημέρες

Το τουρκικό κράτος μειώνει τη ροή του νερού από τον Ευφράτη προς τη Συρία από τις 27 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα..

Το τουρκικό κράτος μειώνει τη ροή του νερού από τον Ευφράτη προς τη Συρία από τις 27 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με παλιότερη συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, 500 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο θα έπρεπε να ρέουν στη Συρία, ενώ το τουρκικό κράτος, παρακρατώντας τα νερά του Ευφράτη τα μείωσε σε 200 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Το τουρκικό κράτος, εδώ και 296 ημέρες, δεν συμμορφώνεται με τις συμβάσεις του ΟΗΕ, και κλέβει το νερό της Συρίας.

Ο διευθυντής του φράγματος Tişrîn, Hemod El Hemadîn, δήλωσε στο ANHA ότι το τουρκικό κράτος μειώνει κατά διαστήματα τη ροή του Ευφράτη στα 160 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο. Ο Χεμαντίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία μερικές φορές επιτρέπει την αύξηση της ροής στα 240 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο, αλλά αυτό συνέβη μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια το νερό μειώθηκε ξανά.

Εξαιτίας της μείωσης της ροής του νερού μειώθηκαν και οι ώρες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ετσι η Μανμπίτζ και το Κομπανί τροφοδοτούνται με ρεύμα για 10 ώρες την ημέρα και τα γύρω χωριά για 6 ώρες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της παρακράτησης του νερού από το τουρκικό κράτος έγιναν αισθητές σε όλους τους τομείς της ζωής. Η μείωση του νερού στα πηγάδια της περιοχής ανησύχησε ιδιαίτερα όσους ζουν κυρίως από τη γεωργία. Η αδυναμία άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων επηρέασε τους αγρότες τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, γιατί με την αναπόφευκτη μείωση της παραγωγής και τη μειωμένη συγκομιδή προϊόντων από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις την αγροτική περίοδο, οι αγρότες μετρούν πολύ μεγαλύτερες απώλειες στο μέλλον.

Η πτώση της στάθμης των υδάτων του Ευφράτη είναι απόδειξη ότι η Τουρκία  χρησιμοποιεί τα φράγματα στα ποτάμια και διεξάγει  «πόλεμο του νερού» κατά της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Στόχος του τουρκικού κράτους, που απειλεί καθημερινά να εισβάλει και να επιτεθεί στην περιοχή, είναι να εξαναγκάσει τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις εστίες του, και να αδειάσει την περιοχή.

Οι πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη, όπως και οι σπουδαιότεροι παραπόταμοι του Ευφράτη, βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος και μάλιστα διασχίζουν εδάφη τα οποία κατοικούνται κύρια από τους Κούρδους.

Ο Ευφράτης έχει συνολικό μήκος 2.760 χιλιόμετρα, πηγάζει από την περιοχή της Τουρκικής Αρμενίας, διασχίζει όλο το βόρειο Κουρδιστάν (Τουρκία), περνάει στη Συρία, δυτικά του Κομπανί, μετατρέποντας ένα μεγάλο μέρος της ερήμου σε εύφορη γη, και νοτιοανατολικά περνάει στο Ιράκ, όπου συνεχίζει την ζωογόνα πορεία του και στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής του χύνεται στον Περσικό Κόλπο, αφού ενωθεί με τον άλλο γίγαντα, τον Τίγρη ποταμό.

Σήμερα, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και την «Αραβική Ανοιξη» στη Συρία, δεν υπάρχουν συνομιλητές για να συζητήσουν την κατανομή των υδάτων. Ετσι μόνη της η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα νερά των ποταμών σαν ένα πανίσχυρο όπλο, υλοποιεί σχέδια που έχει εκπονήσει από πολλά χρόνια.

Πληροφορίες: anfenglishmobile.com

Σχετικά θέματα

Απόψεις