Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Ο Ερντογάν έχασε και τους τρεις μεγάλους δήμους

  Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει τους τρεις μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη,..

 

Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατάει τους τρεις μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη, στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της γειτονικής χώρας.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 60% των ψήφων εξασφαλίζει την επανεκλογή του, με ποσοστό περίπου 50%, έναντι του υποψηφίου του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

 
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου
 

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς εξασφαλίζει άνετη επανεκλογή, έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Τουργκούτ Αλτίνοκ, καθώς εκτός από τη στήριξη του CHP, χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως από εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους.

 
Ο Μανσούρ Γιαβάς
 

Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP φαίνεται να εκλέγεται δήμαρχος με καταμετρημένο πάνω του 60% Τουντζάι Οζκάν, εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με τον απερχόμενο δήμαρχο Τουντς Σογιέρ.

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι πλέον το δεύτερο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας και το CHP πρώτο. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μάη πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%. Το CHP αύξησε τον αριθμό των μητροπολιτικών δήμων και πόλεων που κέρδισε. Το CHP κέρδισε την Αμάσεια μετά από 47 χρόνια. Σύμφωνα με ασαφή αποτελέσματα, η Manisa, το Balıkesir και η Προύσα «αλλάξαν χέρια», μετά από δεκαετίες διοίκησης από το AKP.

 
 

Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη»

 
Ο Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου
 

Σύμφωνα με ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα, το CHP κέρδισε τον δήμο Kadıköy (Χαλκηδόνα), όπου αντίπαλός του ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP)Φατίχ Μεχμέτ Μάτσογλου.

Σε δήλωσή του ο Μάτσογλου ανέφερε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους του Kadıköy, που δεν μας άφησαν μόνους από την πρώτη μέρα, που μας άνοιξαν τις πόρτες τους με τα χαμογελαστά πρόσωπά τους και όλους τους φίλους μας που ήταν μαζί μας.

Η σημερινή κατάσταση έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα».

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τις δημοτικές εκλογές «καμπή» για την παράταξή του

 
 

Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στην αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε πως τα ως τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που φέρουν την αντιπολίτευση να προηγείται καθαρά, ειδικά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αποτελούν «καμπή» για την παράταξή του.

«Δυστυχώς δεν επιτύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος για το AKP, αλλά σημείο καμπής. Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις