Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ΕΕ της “Ειρήνης” είναι «Ενωση πολέμου» με εκατοντάδες δις στρατιωτικές δαπάνες!

Από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τα στοιχεία μιλάνε για το πώς η ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ μετέχει σε αυτόν, και με..

Από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τα στοιχεία μιλάνε για το πώς η ιμπεριαλιστική ένωση της ΕΕ μετέχει σε αυτόν, και με την αποστολή εκατομμυρίων τόνων πολεμικού υλικού όπως και συνολικά με την εκτόξευση των εξοπλισμών, που το κόστος τους κυριολεκτικά και μεταφορικά πληρώνουν οι λαοί όλης της Ευρώπης.

Στο μεταξύ η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ επιβεβαίωση πλήρως τον πολεμικό χαρακτήρα πλέον της ιμπεριαλιστικής Ένωσης και την ρόλο ντήλερ για την πολεμική βιομηχανία με μπροστάρη σε αυτό το ρόλο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό.  

  • Σύμφωνα με αυτά1μεταξύ 2018 και 2022 οι στρατιωτικές δαπάνες στην ΕΕ εκτινάχθηκαν από τα 173,5 δισ. ευρώ στα 239,7 δισ. ευρώ, αύξηση πάνω από 38%.
  • Κατά κεφαλή ο κάθε Ευρωπαίος πλήρωνε (το 2022 που υπάρχουν τα τελευταία ολοκληρωμένα στοιχεία) κατά μέσο όρο 534 ευρώ κάθε χρόνο για τις πολεμικές δαπάνες της ΕΕ, από 394 πριν τέσσερα χρόνια. Από τότε πληρώνει ακόμα περισσότερα, και βέβαια πληρώνει βαριά και με τις υπόλοιπες συνέπειες των πολέμων.
  • Οι «Κοινές Δαπάνες Συνεργατικής Προμήθειας Αμυντικού Εξοπλισμού» (Collaborative Defence Equipment Procurement Expenditure), που τώρα η κυβέρνηση ζητάει να ενισχυθούν, βλέποντας «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αυξήθηκαν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, χωρίς να υπολογίζονται τα όσα έγιναν μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.
  • Από το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία η στρατιωτική παραγωγική ικανότητα της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 50%, με τον Σ. Μισέλ να δηλώνει ότι «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα», καλώντας τις χώρες να διευκολύνουν επενδύσεις στον τομέα της «άμυνας», ενώ εξετάζονται μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να της επιτραπεί η υποστήριξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας, με τον λογαριασμό φυσικά να πηγαίνει στους λαούς.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε στην αρχή της εβδομάδας την απόφαση παροχής άλλων 5 δισ. ευρώ για στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο μέσω του ψευδεπίγραφου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ). Με την απόφαση αυτή το χρηματοδοτικό ανώτατο όριο του μηχανισμού θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027 (από 10,5 δισ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη). Σημειωτέον, ο ΕΜΕ είναι ταμείο εκτός και πέραν του ενωσιακού προϋπολογισμού (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027), από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι δράσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).
  • Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.
  • Μόνο η Γερμανία (με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς) έχει παράσχει ή δεσμεύσει 17,7 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία. Ο γερμανικός όμιλος πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον 4 εργοστάσια στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως πέτυχε πωλήσεις ρεκόρ 7,2 δισ. ευρώ πέρυσι και στοχεύει να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ το 2024, ενώ θα κατασκευάσει εργοστάσιο και στη Λιθουανία, όπου η Γερμανία σχεδιάζει να αναπτύξει ταξιαρχία σε μόνιμη βάση, για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
  • Στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, 5.000 μέλη του στρατιωτικού και μη στρατιωτικού προσωπικού συμμετέχουν σε 7 στρατιωτικές και 11 «μη στρατιωτικές» αποστολές και επιχειρήσεις – που είναι μεταξύ τους σε άμεση σύνδεση – σε τρεις ηπείρους, με το πρόσχημα της «αστάθειας στα σύνορα» της ΕΕ, όπως η αποστολή «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση.

Υποσημείωση

1. https://eda.europa.eu/publications-and-data/defence-data

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις