Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γ.Γεραπετρίτης: Μηνύματα στην Τουρκία μέσω Λευκωσίας…

Με μηνύματα στην Αγκυρα τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις προωθούμενες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, συνοδεύτηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού..

Με μηνύματα στην Αγκυρα τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις προωθούμενες διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, συνοδεύτηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στη Λευκωσία, το πρώτο επίσημο ταξίδι του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Ο Γ. Γεραπετρίτης, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη και τον Κύπριο ομόλογό του Κ. Κόμπο, ενώ σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι «η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού ζητήματος, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εντός του πλαισίου που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

Στο ίδιο μοτίβο, χαρακτήρισε «σημαντικό στόχο» «η Κύπρος και ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις». Επέμεινε, εξάλλου, ότι «η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική»«να διασφαλίζει, επίσης, την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου».

Στην πρεμούρα τους, δε, να τρέξουν το θέμα κι ενώ στο τραπέζι είναι απλωμένα μια σειρά διχοτομικού χαρακτήρα σχέδια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα στηρίζει την Λευκωσία «στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού», θυμίζοντας ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε «πλήρη υποστήριξη στο αίτημα της Κύπρου για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της ΕΕ στη βάση των προτάσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη», είπε.

Θυμίζοντας, παραπέρα, ότι στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία τριμερών και πολυμερών σχημάτων», και «έχοντας επίγνωση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», ισχυρίστηκε ότι επιδιώκουν «σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας, μέσω του διαλόγου, της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των πλευρών στο Διεθνές Δίκαιο». Έφερε για παράδειγμα την «τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και με την συμμετοχή των ΗΠΑ», βαφτίζοντας «το σχήμα αυτό ως ουσιαστικό εργαλείο προώθησης συνθηκών ειρήνης, και σταθερότητας», την ώρα που διεξάγονται νέες επιχειρήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με νεκρούς και τραυματίες.

Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι «τα σχήματα αυτά δεν αποκλείουν κανένα», «πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου». Μια βδομάδα άλλωστε πριν Μητσοτάκης – Ερντογάν συναντηθούν στη Λιθουανία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε ανοικτά στην Τουρκία, δηλώνοντας από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το τρέχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να διαμορφώσουμε συνθήκες για διάλογο, βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ολα αυτά ενώ εντείνεται το παζάρι της Τουρκίας με τους ευρωατλαντικούς, με επικίνδυνες προεκτάσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Θυμίζουμε πως μπροστά στις σχετικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς πάνω σε ζητήματα που μόνο ονοματολογικά δεν είναι, και προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από το αδιέξοδο που αποτρέπει μέχρι στιγμής την ομοφωνία για την ενεργοποίηση των νέων χαρτών για τα περιφερειακά σχέδια (regional plans) ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε όλη την έκταση ευθύνης και – κυρίως – στην Ανατολική Μεσόγειο, η αμερικανική αντιπροσωπεία στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φέρεται να κατέβασε μια «συμβιβαστική πρόταση», όπου σε ό,τι αφορά την Κύπρο την …σβήνει από τον χάρτη.

Συγκεκριμένα, καθώς η Τουρκία δεν αποδεχόταν καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, η αμερικανική πρόταση προβλέπει απαλοιφή των βασικών ονομασιών στους χάρτες, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχει η ανάγκη αναφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αυτή να περιγράφεται με …συντεταγμένες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος, μετά τη συνάντησή του με τον Γεραπετρίτη, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, δεδομένων βέβαια των περιορισμών που υπάρχουν, ένεκα του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι όλες οι πληροφορίες και όλες οι επαφές μας είναι μέσω φίλων χωρών, οι οποίες συνεργάζονται μαζί μας για να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε ως μέρος ενός πακέτου τεχνικών ενστάσεων που ήγειρε η Τουρκία». Απαντώντας, δε, σε ερώτηση αν αυτό το θέμα τέθηκε στη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, δήλωσε ότι «όταν μιλάμε για φίλες χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτονοήτως και κατά προτεραιότητα αναφερόμαστε στην Ελλάδα», την ίδια ώρα βέβαια που στην Αθήνα επικρατεί για το θέμα σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα

Απόψεις