Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: ΕΕ και ΝΑΤΟ υποδαυλίζουν γενικευμένη σύγκρουση – Οι «σταθμοί» των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση βγαίνει, πλέον, από τα στενά όρια της Ουκρανίας -

Ένας πόλεμος φθοράς, με το βλέμμα στραμμένο στο γεωπολιτικό «αύριο» εξελίσσεται στην Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή, ΕΕ και ΝΑΤΟ, για μια ακόμη φορά, υποδαυλίζουν και ενισχύουν περαιτέρω τη σύγκρουση. 

Στο Κίεβο η Φον Ντερ Λάιεν

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για 7η φορά από την έναρξη του πολέμου. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο σηματοδοτεί τη δεύτερη επέτειο του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. «Έρχομαι για να γιορτάσω την εξαιρετική αντίσταση του γενναίου ουκρανικού λαού», τόνισε, και πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν όλες οι πτυχές της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία.

Μαζί με την Φον Ντερ Λάιεν στο Κίεβο βρίσκονται ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε δήλωσή του με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, επεσήμανε ότι «σε αυτή τη ζοφερή επέτειο, πρέπει να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας. Βρέθηκα στο Κίεβο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και συνάντησα τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Κάθε οδυνηρή ιστορία ήταν μια υπενθύμιση του θάρρους της Ουκρανίας απέναντι στον τρομερό πόνο». Τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανέβασε τη συνολική υποστήριξη της χώρας σε 12 δισεκατομμύρια λίρες. Ο Ρίσι Σούνακ μαζί με την αύξηση υπέγραψε  στο Κίεβο δεκαετή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – την πρώτη του είδους της.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τους «συμμάχους» να προετοιμαστούν «για μια αντιπαράθεση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες». «Η καλύτερη άμυνα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας και η επένδυση στις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», είπε. «Αυτό σημαίνει μετάβαση από την αργή παραγωγή επί περιόδου ειρήνης σε γρήγορη παραγωγή, όπως απαιτείται εν καιρώ πολέμου».

Οι βασικοί σταθμοί των πολεμικών επιχειρήσεων

24 Φεβρουαρίου 2022: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας αιματηρής σύγκρουσης.

Μάιος-Ιούνιος 2022: Η Ρωσία εστιάζει τις επιχειρήσεις της στο Ντονμπάς, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ιούλιος-Αύγουστος 2022: Η Ουκρανία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, πραγματοποιεί αντεπιθέσεις στο νότο, ανακαταλαμβάνοντας περιοχές.

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022: Η Ρωσία προσαρτά 4 ουκρανικές περιοχές μετά από δημοψηφίσματα.

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022: Ο πόλεμος εξελίσσεται σε έναν πόλεμο φθοράς, με σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς.

Ιανουάριος 2023-Φεβρουάριος 2024: Ο πόλεμος συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται σαφές τέλος. Η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει εδάφη, ενώ η Ουκρανική αντεπίθεση βυθίζεται σε πλήρη αποτυχία. 

Γεωπολιτική αντιπαράθεση πέρα από την Ουκρανία

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται και «ξεφεύγει» από τα «στενά» όρια της Ουκρανίας – αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και όλο και περισσότερο στην Αρκτική.

«Οι στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν τα επόμενα 5-8 χρόνια» μια πιθανή αναμέτρηση ΝΑΤΟ και Ρωσίας, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, ενώ ο καγκελάριος Ολ. Σολτς κάλεσε σε «παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα», τονίζοντας ότι «δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης».

«Υπάρχει ένα “παράθυρο” ενός, δύο, ίσως τριών χρόνων κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην Αμυνα», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας.

Αλλά και η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει τις «αμυντικές» της δυνατότητες «ακόμα και μετά το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για να «αποτρέψει πιθανές απειλές από τη Δύση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ.

Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να στρατιωτικοποιηθεί, αλλά είναι απίθανο να τα καταφέρει στο εγγύς μέλλον» και «σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν κολοσσιαίες αλλαγές στο ανατολικό μέτωπο, ίσως και πιο μακριά».

Αυξάνονται κατακόρυφα οι στρατιωτικές δαπάνες

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν το νέο αμερικανικό πακέτο για την Ουκρανία, θέλοντας μεταξύ άλλων να πιέσουν τους Ευρωπαίους να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ θα καταγράψουν φέτος άλλο ένα ρεκόρ, ενώ είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση 11% το 2023.

Φέτος αναμένεται 18 από τα 31 κράτη – μέλη να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα (από 11 το 2023). Οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 42,2 δισ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τον Φλεβάρη 2022 έως τον Δεκέμβρη 2023. Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 49,7 δισ. ευρώ, όμως έχουν δοθεί 35,2 δισ.

Η Γερμανία ανέφερε προγραμματισμένες στρατιωτικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ της για πρώτη φορά μετά το 1992 (73,41 δισ. ευρώ, από 56,64 δισ. το 2023). Προϋπολογίζει για το 2024 τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για την Ουκρανία και έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο χορηγό του Κιέβου μετά τις ΗΠΑ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις