Η πρώτη φάση του παζαριού για την αρπαγή του πετρελαίου της Λιβύης, το μοίρασμα της ενεργειακής «πίτας» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της εξεύρεσης συμφωνίας πρωτίστως μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που δρουν στην περιοχή έληξε με την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης που οργάνωσε η Γερμανία και από την οποία αποκλείστηκαν Ελλάδα και Κύπρος (συμμετείχαν η Ρωσία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ στο Βερολίνο βρέθηκαν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ), ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός. Ο τρόπος που αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών, στις οποίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».
«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Μέρκελ και συμπλήρωσε πως στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης, Κάτι τέτοιο, είπε, θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στη στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο εκεχειρίας. Θα σχηματιστεί επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την πορεία της κατάπαυσης του πυρός αλλά και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της συγκεκριμένης επιτροπής στη Γενεύη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», το προσχέδιο του τελικού κείμενο περιλαμβάνει 55 σημεία, τα οποία διαπραγματεύτηκε προηγουμένως η γερμανική κυβέρνηση με τους συμμετέχοντες. Γίνεται έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει είτε να αφοπλιστούν, είτε να ενσωματωθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Αναλυτές θεωρούν ότι επίμαχο σημείο του σχεδίου του ανακοινωθέντος θεωρούνται οι αναφορές στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Λιβύης (NOC). Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση, η εταιρεία συνιστά τη «μοναδική ανεξάρτητη και νομιμοποιημένη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, της οποίας θα πρέπει να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις». Η δε χρήση των πετρελαϊκών αποθεμάτων από άλλες οργανώσεις και ένοπλες ομάδες, καταγγέλλεται. Αυτή η διατύπωση στρέφεται σαφώς ενάντια στον στρατάρχη Χάφταρ. Οι δυνάμεις του ελέγχουν σχεδόν το 80% του εδάφους της Λιβύης και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών.
Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο του σχεδίου. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το έγγραφο. Ουσιαστικά μέσα από τη δημιουργία της Επιτροπής, οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν πολιτικές ώστε να μοιράσουν τη «λεία» και ταυτόχρονα να επιτηρούν το προτεκτοράτο που ουσιαστικά θα δημιουργήσουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση. Προβλέπεται, δε, ειδικές ομάδες εργασίας να συναντώνται στη Λιβύη ή στην Τυνησία δύο φορές το μήνα.