Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανατολική Μεσόγειος: Σε πλήρη εξέλιξη οι ΝΑΤΟϊκές διεργασίες – Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ενα «ευρύ φάσμα θεμάτων» που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή, με άξονα τα σχέδια για την «ευρωατλαντική συνοχή», συζήτησαν τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ενα «ευρύ φάσμα θεμάτων» που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή, με άξονα τα σχέδια για την «ευρωατλαντική συνοχή» σε αυτή, που ακουμπάνε και το εν εξελίξει παζάρι Ελλάδας – Τουρκίας, συζήτησαν τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας στην πρόσφατη συνάντηση της κοινής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Αμυνα, την οποία έχουν συγκροτήσει.

«Βασιζόμενοι στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και περιφερειακών θεμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την ήττα της τρομοκρατίας, την ασφάλεια στην Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη σημασία της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ταυτόχρονα, η βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σ. Γουόλαντερ, επικεφαλής των συζητήσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, «τόνισε επίσης τη συνεργασία σε πολλά περιφερειακά ζητήματα και την ανάπτυξη πρόσθετων τομέων για αυξημένη εταιρική σχέση». Διευκρινίστηκε δε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα τη διμερή αμυντική συνεργασία, τον κοινό μας στόχο για την ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών, και η βοηθός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ανάγκες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά της η επίσημη τουρκική ανακοίνωση αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την άμυνα σε διμερές επίπεδο, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα ασφάλειας».

Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στην Αγκυρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε ότι στα θέματα που οι ΗΠΑ παζαρεύουν με την Τουρκία γύρω από τα F-16 είναι και η διασφάλιση άδειας που η Αγκυρα θα ήθελε για τη συμπαραγωγή κινητήρων τύπου F110 (τους φτιάχνει η «General Electric Aerospace» και χρησιμοποιούνται στα μαχητικά αεροσκάφη F-16), προκειμένου να τους αξιοποιήσει στην παραγωγή δικού της, «αυτόχθονης» παραγωγής πολεμικού αεροσκάφους που θέλει να ολοκληρώσει, του μαχητικού «TAI Kaan».

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία εδώ και καιρό ζητά την αγορά δεκάδων ακόμα νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και πολύ περισσότερων κιτ για την αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα ώθηση στις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να δώσει η επιστολή που έστειλε αρχές Δεκέμβρη στον ΟΗΕ η αποκαλούμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στη Λιβύη, του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, με την οποία κοινοποιεί ότι η χώρα διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων και ταυτόχρονα ανακηρύσσει τη λεγόμενη «συνορεύουσα ζώνη» (contiguous zone) στα 24 ν.μ. βορειότερα, δυνατότητα που προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση καταρχάς της Αιγύπτου, η οποία αμφισβητεί τα σημεία της οριοθέτησης στα δυτικά της (τα οποία, σημειωτέον, γίνονται με «μπούσουλα» το τουρκολιβυκό σύμφωνο), ενώ ξεκίνησαν και συζητήσεις για το αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακηρύξει κι αυτή χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ., τουλάχιστον στα νότια της Κρήτης.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις