Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρυξέλλες: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στη νέα λιτότητα του Συμφώνου Σταθερότητας

Διαδήλωσαν ενάντια στη νέα λιτότητα που εισάγει η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης)

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, το κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στη νέα λιτότητα που εισάγει για τους πολίτες η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), στους οποίους επιδιώκεται να προσαρμοστεί και ο προϋπολογισμός του 2024.

Τη μαζική διαδήλωση διοργάνωσε Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) με αιτήματα για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, μισθούς και συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ άλλων, για τους εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους των 27 κρατών μελών της Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, στα κεντρικά της ΕΕ διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει ως στόχο τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων των χωρών μελών. Σύμφωνα με το τρέχον προσχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες που εμφανίζουν ελλείματα έτους άνω του 3% του ΑΕΠ θα αναγκαστούν να περικόψουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ από τους προϋπολογισμούς τους μόνο το επόμενο έτος. Ωστόσο, τονίζεται ότι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% δεν αποτελεί δικλίδα ασφαλείας και προϋπόθεση ευημερίας, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν ήδη φέρει νωρίτερα από το νέο έτος τη λιτότητα στην πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Αυτή τη στιγμή, 14 χώρες της ΕΕ κινδυνεύουν να αναγκαστούν σε εφαρμογή του ενός συνόλου δημοσιονομικών πολιτικών, με αρνητικές συνέπειες για την πλειονότητα των πολιτών. 

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι εάν ισχύσουν οι σκληροί κανόνες του Συμφώνου, θα περικοπούν 45 δισ. ευρώ από τη δημόσια Παιδεία και Υγεία μόνο το 2024. Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σταματήσει φέτος, συρρικνώθηκε μάλιστα κατά 0,1% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ των 27 χωρών, γεγονός το οποίο δείχνει την κατάσταση που επικρατεί. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η εφαρμογή του οποίου έχει συχνά αποδειχθεί δύσκολη και έχει αποτελέσει πηγή  αντιπαράθεσης, πολιτικής και κοινωνικής, ανεστάλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά πρόκειται να επανενεργοποιηθεί το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες του Συμφώνου προβλέπουν ότι το συνολικό δημόσιο χρέος των κρατών μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους και το ετήσιο έλλειμμά τους πρέπει να διατηρείται κάτω από το 3%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είχαν η Ελλάδα με 166,5% και η Ιταλία με 142,4%, ενώ τέσσερα άλλα κράτη έσπασαν επίσης το όριο του 100%.

Σχετικά θέματα

Απόψεις