Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρούτσης: Φαιδρός αντικομμουνισμός – Τροπολογία υπό την πίεση των αγώνων για εργαζόμενους στον τουρισμό

Πηγή: 902.gr Την προστασία των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους ζήτησε ο βουλευτής..

Πηγή: 902.gr

Την προστασία των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και την εξασφάλιση του εισοδήματός τους ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚKE, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε σχετική τροπολογία υπό το βάρος των κινητοποιήσεων για επαναπρόσληψη των εποχικών και την αναστολή των συμβάσεών τους.

[arve url=”https://youtu.be/mf4Oj16It2Q” align=”center” /]

Αρχικά ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τα χημικά που εξαπολύθηκαν στους εργαζόμενους στον Τουρισμό – Επισιτισμό που διαδήλωναν στο υπουργείο Εργασίας και για μια ακόμα φορά βρήκαν την πόρτα κλειστή.

Για τους εποχικούς εργαζόμενους σημείωσε ότι με βάση συγκεκριμένους νόμους οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν το προσωπικό που εργάστηκε κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο. Συνεπώς οι επιχειρήσεις, εφόσον λειτουργήσουν, υποχρεούνται να τους επαναπροσλάβουν. Και σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν ή σε περίπτωση που δεν θα επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού, οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους, ώστε να δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Απάντηση του Γ. Βούτση για την επαναπρόσληψη εργαζομένων
στον Τουρισμό -Επισιτισμό

[arve url=”https://youtu.be/SGiPFPvNjys” align=”center” /]

Με το γνωστό αντικομμουνιστικό ύφος και λόγο ξεκίνησε την απάντησή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ισχυριζόμενος ότι στο υπουργείο δεν διαδήλωναν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό, αλλά ο κομματικός στρατός του ΚΚΕ.

Ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε τροπολογία για τους εποχικούς εργαζόμενους και στη δευτερολογία του ανάπτυξε το περιεχόμενό της. Ανέφερε πως οι εποχικοί εργαζόμενοι του 2019 σε ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικά λεωφορεία θα επαναπροσληφθούν, κάτι που είναι υποχρεωτικό από νόμο του 1983 όπως παραδέχθηκε. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις τους από 1/6 έως 30/9 και οι εργαζόμενοι να λάβουν ειδικό επίδομα 534 ευρώ και ασφαλιστική κάλυψη επί του συγκεκριμένου ποσού.

Ανέφερε ότι η άρση της αναστολής σύμβασης μπορεί να γίνει με βάση την πληρότητα ενός ξενοδοχείου π.χ. αν είναι στο 20% η πληρότητα, θα ανακαλείται η αναστολή του 1/3 των συμβάσεων, αν είναι 50% θα ανακαλείται η αναστολή για τα 2/3 των συμβάσεων και στο 80% της πληρότητας θα ανακαλείται η αναστολή για όλους τους εργαζόμενους. Μετά την άρση της αναστολής οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» για εκ περιτροπής εργασία με απώλεια έως και του 20% του μισθού τους. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι για όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης θα δοθεί έκτακτη αποζημίωση ίση με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα ισχύει  για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Επίσης, το κράτος θα καλύψει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι, με βάση τους ισχύοντες νόμους και ΣΣΕ, δικαίωμα επαναπρόσληψης έχουν οι εργαζόμενοι που υποβάλουν αίτηση μέσω των σωματείων τους. Η πρακτική που εφαρμόζεται, λόγω των εκβιασμών και της τρομοκρατίας της εργοδοσίας, είναι να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι να μην προσφεύγουν στα σωματεία για να υποβάλουν αίτηση,  με  αποτέλεσμα στην προκείμενη περίπτωση να μένουν ακάλυπτοι με βάση τα όσα είπε ο υπουργός.

[arve url=”https://youtu.be/hA3quZpXdRE” align=”center” /]

Στη δευτερολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε στον υπουργό Εργασίας πως την Πέμπτη κινητοποιήθηκαν 45 σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα και πως δεν είναι κομματικός στρατός, είναι όλοι αυτοί που η κυβέρνηση καταδικάζει στην πείνα και για τους οποίους έχει πάντα τις πόρτες κλειστές. Αντίθετα ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του ΣΕΤΕ και του ΣΕΒ.

Σε ό,τι αφορά τους εποχικούς, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να διασφαλιστούν είναι η επαναπρόσληψη, η αναστολή σύμβασης και επίδομα ανεργίας για να βγάλουν το χρόνο. Ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλίζεται το σύνολο των εποχικά εργαζομένων κάτι που εύκολα μπορεί να εντοπίσει η κυβέρνηση μέσα από τις ΑΠΔ του 2019 που είναι καταχωρημένες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που ο υπουργός δεν αποδέχτηκε.

Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα 22 δισ. ευρώ έσοδα πέρυσι στον Τουρισμό καθώς χωρίς αυτούς τα ξενοδοχεία είναι κουφάρια.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις