Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκία-Λιβύη: Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ για την κατοχύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου

Με σταθερά βήματα η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εις βάρος και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι..

Με σταθερά βήματα η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εις βάρος και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας και της Λιβύης στον ΟΗΕ απέστειλαν κοινή επιστολή στον Οργανισμό, με την οποία ισχυρίζονται ότι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε στις 3 Οκτώβρη, είναι νόμιμο και κατηγορούν την Ελλάδα για επιθετική ρητορική και αβάσιμες κατηγορίες.

Έχοντας τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της ευρωατλαντικής σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, Άγκυρα και Τρίπολη μέσω της επιστολής αυτής ξεδιπλώνουν όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ή ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, σβήνοντας κυριολεκτικά από τον χάρτη το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και περιορίζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα κυριολεκτικά στις ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu», Τουρκία και Λιβύη «προτρέπουν την Ελλάδα να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις δύο χωρών».

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του 2022 μεταξύ των κυβερνήσεων Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον τομέα της συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες είναι ένα νομικό όπλο που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Το μνημόνιο συνεργασίας προσβλέπει και στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου πληροί πλήρως τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αναφορικά με τις φιλικές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ κρατών», γράφουν ο Φεριντούν Σιρινίογλου, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, και ο Taher El-Sonni, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης.

Κατά την ίδια πηγή, η επιστολή τονίζει ότι «αντίθετα με τις αιτιάσεις της Ελλάδας, η Κυβέρνηση Ενότητας της Λιβύης έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται συμφωνίες με άλλα κράτη».

«Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στο μνημόνιο, στη βάση του ότι παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, δεν είναι αποδεκτές από τη Λιβύη και την Τουρκία. Όπως επίσης και η αποκαλούμενη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Τις θεωρούμε άκυρες και ανούσιες και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μας επιβάλουν τίποτα», αναφέρεται επίσης στην επιστολή. «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή που έχει καθοριστεί μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας», προσθέτουν οι συντάκτες της επιστολής.

(Πηγη: 902 – Με πληροφορίες από: «Anadolu»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις