Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής για Τουρκία: Ευχολόγια και …αποφάσεις τον Ιούνιο

Σε ένα ακόμη ευχολόγιο, πλήρως προσαρμοσμένο στο παζάρι μεταξύ ΕΕ – Άγκυρας, αποτελεί η Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Σε ένα ακόμη ευχολόγιο, πλήρως προσαρμοσμένο στο παζάρι μεταξύ ΕΕ – Άγκυρας, αποτελεί η Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία, όπως οριστικοποιήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στην Κοινή τους Δήλωση, οι 27 ξεκαθαρίζουν ότι είναι «στρατηγικό συμφέρον» η ανάπτυξη της συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ μεταθέτουν για τη Σύνοδο του Ιούνη, την απόφαση για τη λήψη μέτρων για τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκθέτοντας ξανά και ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που τόσο καιρό καθησυχάζουν για «λύσεις» υπέρ των λαών, οι οποίες μπορούν τάχα να βρεθούν στα Ελληνοτουρκικά μέσω των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης.

Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη του 2020, τονίζεται στην Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατη πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με ένα σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιούνη», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την Κοινή Δήλωση, ισχυριζόμενα ότι πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

«Ικανοποίηση» και «ευγνωμοσύνη»

«Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, καλούμε την Επιτροπή να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα το Συμβούλιο να εργαστεί για την εντολή εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης», αναφέρει η Κοινή Δήλωση των «27» και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε».

Την επίτευξη της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες με την Τουρκία, τόνισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ«Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα είναι για μας σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει τη θετική της συμπεριφορά, μία μετριοπαθή συμπεριφορά», είπε, αφού πρώτα χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας «μετριοπαθέστερη».

Την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ευχαρίστησε την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο για το γεγονός ότι κατέστη δυνατό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.

«Όλοι παρακολουθήσαμε την ένταση την προηγούμενη χρονιά στην Ανατολική Μεσόγειο και είμαστε ευγνώμονες που φτάσαμε σε αποκλιμάκωση – και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε η καγκελάριος μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό από τη μία πλευρά το χαιρετίσαμε, αλλά από την άλλη πλευρά στρέψαμε την προσοχή μας στην εσωτερική πολιτική και εκφράσαμε την ανησυχία μας, για παράδειγμα για το τι σημαίνει η έξοδος της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», θέτοντας έτσι το πεδίο των νέων παζαριών με την Άγκυρα.

Την ικανοποίησή τους για την αποκλιμάκωση της έντασης εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε την πίεση στην Τουρκία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι διαρκής».

Σχετικά θέματα

Απόψεις