Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» βροντοφώναξαν εργαζόμενος λαός και νεολαία (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ

«Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» βροντοφώναξε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε σήμερα στην μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ μπροστά στο Γ’ Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο και την μαχητική πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Εκεί μπροστά από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, ο εργαζόμενος λαός που συμμετείχε συγκροτημένα με τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης, των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων φορέων, απαίτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα τη στήριξή της στο κράτος-δολοφόνο Ισραήλ, να επιστρέψουν όλα τα πολεμικά πλοία και οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές έκτος συνόρων.

 

Στη συγκέντρωση εκ μέρους των εργατικών σωματείων, χαιρέτησε η Νάσια Αγοραστού, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της έντασης της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Τις συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης πρόσδεσης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προς όφελος των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

 

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, ήταν ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. «Τα τύμπανα ενός γενικευμένου πολέμου χτυπούν πολύ πιο δυνατά σήμερα στη γειτονιά μας! Προειδοποιούν για πολύ μεγάλη και πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, για τους τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται ακόμη πιο δυνατά μπροστά στο άντρο των φονιάδων, το νατοϊκό στρατηγείο στο πρώην 3οΣώμα Στρατού!

Ακούγονται πιο δυνατά και στη Βάση της Σούδας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Λάρισα, στο Λιτόχωρο, στο Στεφανοβίκειο, στις δεκάδες άλλες αμερικανονατοϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παραχωρήσει απλόχερα στους ιμπεριαλιστές φονιάδες», είπε.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις είπε ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. «Η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία της Δαμασκού, είναι η συνέπεια και συνέχεια της ισραηλινής κατοχής και της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία και το Λίβανο, είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή. Διαμορφώνουν τις συνθήκες για γενίκευση του πολέμου». Και κάλεσε το λαό να καταδικάσει μαζικά και οργανωμένα την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, σπέρνει σ’ όλη τη χώρα αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, μετατρέπει την πατρίδα μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανείπωτη σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Γίνεται μία πραγματική γενοκτονία ενός ηρωικού λαού, που για 75 χρόνια μάχεται ανυποχώρητα για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Προκαλούν ανατριχίλα οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και σπιτιών, η πλήρης ισοπέδωση των πόλεων της Γάζας, τα στοχευμένα χτυπήματα τους που προκαλούν χιλιάδες θύματα, η έλλειψη ρεύματος και καυσίμων, η πείνα και η δίψα, ο θάνατος από ασιτεία στον οποίο έχουν υποβάλλει δυο εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Ισραήλ και οι μεγάλοι προστάτες του θέλουν να βάλουν στο χέρι αυτό το μικρό κομμάτι γης για να προχωρήσουν τα ενεργειακά τους σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την κατασκευή νέων εμπορικών δρόμων. Ο δίκαιος αγώνας του περήφανου παλαιστινιακού λαού τους χαλάει τα σχέδια. Γι’ αυτό και πρέπει να εξοντωθεί, και όσοι επιζήσουν να εκτοπιστούν».

 

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που σείστηκε από τα συνθήματα των διαδηλωτών. «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» και «η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο ο Ν. Ζώκας κατήγγειλε την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. 

Εκεί ακούστηκαν δυνατά και τα συνθήματα όπως «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

 

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ. 

Εκεί στο μνημείο, ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και κάλεσε σε συνέχιση της πάλης με μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση της 1ης Μάη.

Ο λαός απαίτησε μαχητικά:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Να επιστρέψει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό.

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να κλείσει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC στη Θεσσαλονίκη.

Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Ουκρανία, η σφαγή στη Γάζα και η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Πηγη: 902

Σχετικά θέματα