Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνέντευξη Πούτιν: Η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αδύνατη” – Δείχνει τη CIA για το σαμποτάζ στη «Nord Stream»

«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας ότι «όμως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης».

Η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι αδύνατη», ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον και μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το απόγευμα στις ΗΠΑ (από τη 1 π.μ. σήμερα ώρα Ελλάδας).

Στη συνέντευξη, διάρκειας σχεδόν δυο ωρών, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία είχε στόχο την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Πολωνία ή στη Λετονία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στις οποίες, όπως είπε, η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα».

Αναφερόμενος στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ως μια από τις αιτίες της εισβολής το πραξικόπημα που, όπως είπε, διοργάνωσε η CIA το 2014, κατά της κυβέρνησης Γιανούνκοβιτς. «Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA» είπε ο Ρώσος πρόεδρος κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.

«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Αμερικανό δημοσιογράφο, συμπληρώνοντας ότι «όμως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης».

Αν το κατανοούν πράγματι, «πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού»«Αργά ή γρήγορα θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών θα αποκατασταθούν ούτως ή άλλως», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδόθηκε σε μια ακόμη αντιιστορική επίθεση κατά του Λένιν και του Στάλιν, που κατά την εκτίμησή του συγκρότησαν το «τεχνητό κράτος» της Ουκρανίας. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο Πούτιν δεν είναι η πρώτη φορά που επιδίδεται επιθέσεις κατά του Λένιν, των Μπολσεβίκων, του Στάλιν και σε  ρεσιτάλ διαστρέβλωσης όλης της σοβιετικής ιστορίας στο όνομα της “αποκομμουνιστικοποίησης”.  

Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς «Nord Stream», ο Πούτιν απάντησε «Σίγουρα» λέγοντας: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν. Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;».

 
 

Σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι από το 2000 είχε συνομιλίες με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο για την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ: «Σε μια συνάντηση εδώ στο Κρεμλίνο με τον Μπιλ Κλίντον -ακριβώς εδώ, ο ένας δίπλα στον άλλο, στο διπλανό δωμάτιο- του έκανα μια ερώτηση: Άκου, Μπιλ, τι νομίζεις αν η Ρωσία έθετε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, είναι δυνατόν; Αυτός είπε: Ξέρεις, αυτό είναι ενδιαφέρον, νομίζω ναι. Και το βράδυ, όταν συναντηθήκαμε στο δείπνο, είπε: Μίλησα με τους δικούς μου, όχι, τώρα αυτό είναι αδύνατο».

«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε ο Κάρλσον, που θεωρείται πως απηχεί απόψεις του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Μόνο σε μια περίπτωση (…) αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε ο Πούτιν.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον (…) Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε, θα ήταν «παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο». Υποστήριξε πως δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή» προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

Όσον αφορά την Κίνα, ο Πούτιν διέψευσε τον μύθο ότι η Μόσχα θα γίνει δορυφόρος του Πεκίνου. Πρώτον, οι χώρες έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και δεύτερον, η φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής τους είναι μη επιθετική.

«Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ό,τι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς ή 5% ετησίως», τόνισε ο Πούτιν.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη δεν επηρεάζει τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa, )

Σχετικά θέματα

Απόψεις