Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μόσχα: Τι προηγήθηκε του μακελειού

Την 31 Γενάρη η υπ’ αριθμόν 2 στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, η Βικτώρια Νούλαντ, επισκέφτηκε το Κίεβο. Κατά την αναχώρησή της..

Την 31 Γενάρη η υπ’ αριθμόν 2 στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, η Βικτώρια Νούλαντ, επισκέφτηκε το Κίεβο. Κατά την αναχώρησή της δήλωσε ότι την Ρωσία την περιμένουν «ωραίες εκπλήξεις»… Αναφερόταν, βέβαια, στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Φεύγω από το Κίεβο με περισσότερο ενθουσιασμό για την ενότητα και για το αποτέλεσμα, καθώς και για το 2024 και την απόλυτη στρατηγική σημασία του για την Ουκρανία», είπε. Και συνέχισε: “Φεύγω επίσης με ενισχυμένη την πεποίθηση πως, καθώς η Ουκρανία ενισχύει τις άμυνές της, ο κ. Πούτιν θα δοκιμάσει ωραίες εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης και η Ουκρανία θα καταγάγει μεγάλες επιτυχίες». 

Στις 7 Μάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία ανακοίνωσε ότι «εξτρεμιστές» σχεδιάζουν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, ώρες μετά την αποκάλυψη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σχεδίου επίθεσης σε συναγωγή από έναν πυρήνα του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους. Η πρεσβεία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απειλής, αλλά ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συναυλίες και τα συγκεντρωμένα πλήθη… «Η πρεσβεία παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν σύντομα να στοχοποιήσουν μεγάλες συναθροίσεις στη Μόσχα, που θα περιλαμβάνουν συναυλίες, και οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε στο μήνυμά της στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία. Η προειδοποίηση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας την οποία σχεδίαζε η ένοπλη σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η FSB ανακοίνωσε ότι ένας πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους δραστηριοποιείται στην περιφέρεια Καλούγκα της Ρωσίας και ανήκει στον αφγανικό βραχίονα της οργάνωσης, που είναι γνωστός ως ISIS-Khorasan. Αυτός επιδιώκει να ιδρύσει χαλιφάτο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράν. Η οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και χαρακτηρίστηκε ακραία βίαιη. Ο πυρήνας «προετοίμαζε επίθεση εναντίον των πιστών σε συναγωγή χρησιμοποιώντας όπλα», ανακοίνωσε η FSB. Όταν αντιμετωπίστηκαν, οι ένοπλοι προέβαλαν αντίσταση στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και «εξουδετερώθηκαν» από τα πυρά των τελευταίων, ανέφερε η ανακοίνωση. «Οπλα, πυρομαχικά καθώς και εξαρτήματα για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν», προστίθεται στην ανακοίνωση της FSB.

Χτες, λίγες ώρες πριν από το μακελειό, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά κατοίκους της Μόσχας, οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν βίαιες επιθέσεις στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με την FSB, οι συλληφθέντες συνδέονται με το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», μια παραστρατιωτική οργάνωση η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πρόσφατες εισβολές σε ρωσικές περιφέρειες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το συγκεκριμένο Σώμα, το οποίο, σύμφωνα με την FSB, σχεδίαζε «βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων της επιβολής του νόμου, στρατιωτικών και αλλοδαπών»

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε: «Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα» και στην συνέχεια αναρωτιέται: «Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν εν μέσω της τραγωδίας συμπεράσματα για τη μη εμπλοκή κανενός; Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα παραδώσουν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει συγχωροχάρτια σε κανέναν» με την ρώσικη πλευρά να υπενθυμίζει ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε ειδοποιήσει πως επίκειται χτύπημα στην Μόσχα από τις 7 Μαρτίου, χωρίς όμως όπως δηλώνει η ρωσική πλευρά να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σχετικά θέματα